Školní stravování

Děti a studenti si mohou od 1. září 2025 přinést do školní jídelny vlastní jídlo a jíst ho společně s ostatními. 
Od 1. ledna 2026 vstupují v platnost nová pravidla financování školního stravování, která přináší zásadní změny pro školy, školská zařízení i jejich zřizovatele. 
  • Článek
Když o něčem řekneme, že je to „z Marsu“, nemyslíme tím, že by to skutečně pocházelo z rudé planety. Je to metafora pro něco, co je technologicky i mentálně o generaci napřed - co přesahuje naši zkušenost a probouzí v nás směs fascinace a nedůvěry. „Z Marsu“ je všechno, co předbíhá dobu: technologické imaginace, schopnost představit si řešení „ze světa zítřka“, okamžik, kdy se inovace vymkne běžnému chápání a působí příliš nově pro rámce dnešního myšlení. Být „z Marsu“, znamená vzepřít se existujícím pravidlům a normám, přinášet pohled z jiné perspektivy, a to až téměř mimozemsky - alespoň do chvíle, než se z toho stane realita. Stejně jako kdysi působily první chytré telefony, samořiditelná auta či 3D tisk, i „jídelna z Marsu“ může být symbolem budoucnosti, která už klepe na dveře - jen je musíme otevřít.
  • Článek
Škola se často dostává do nepříjemné situace, když se ocitne dvěma znesvářenými rodiči a je třeba řešit, jak postupovat, aby byla zachována práva obou zákonných zástupců a škola nebyla zatahována do případného soudního řešení jejich sporu. Ač se to může jevit jako velmi zvláštní, tyto spory se mohou týkat také přihlášení ke školnímu stravování. Jak se k této situaci postavit? Potřebuje školní jídelna mít přihlášku podepsanou oběma rodiči?
  • Článek
Cestou, kterou novela vyhlášky o školním stravování od září oficiálně otevřela, se některé školní jídelny vydaly už dávno. A jak ukazují zkušenosti z praxe, není se čeho bát. Stačí jen dávka nadhledu a chuť zkoušet nové věci.
Tradiční setkání zřizovatelů v rámci konference Lepší škola se letos bude věnovat myšlence, jak mohou obce i města pomoci snižovat nerovnosti ve vzdělávání – ať už jde o přímou podporu školy, meziobecní spolupráci nebo práci s komunitou. 
Od 1. 9. 2025 došlo v dětském domově (školské zařízení zřízené krajem) ke změně – zrušení školní kuchyně i školní jídelny. Do doby zrušení byla obsazena pozice vedoucí školní jídelny, tato pozice však byla zrušena. Nadále je však zaměstnána na úvazek 0,2 paní, která tuto funkci (vedoucí ŠJ) dříve zastávala, a nyní působí jako koordinátor stravování pro děti z dětského domova. Níže uvádíme stručný popis postavení a náplně práce: Postavení v organizační struktuře: - je přímo podřízena ředitelce organizace. - odpovídá za hospodárné využívání finančních prostředků, efektivní organizaci provozu a dodržování právních předpisů i interních směrnic. Hlavní náplň práce: 1. Organizace systému stravování po zrušení školní kuchyně a jídelny. 2. Koordinace administrativy a kontrola hospodárnosti samostatného vaření dětí – organizační a metodická odpovědnost. 3. Kontrola a vyhodnocování nákupů a dodržování finančních normativů – ekonomická odpovědnost a evidence. 4. Spolupráce s vychovateli při plánování a vyhodnocování výdajů na stravu – vyžaduje odbornou znalost stravovacích standardů a komunikaci s týmem. 5. Kontrola dodržování hygienických a bezpečnostních předpisů – odpovědnost za dodržování právních norem. Odpovědnost a povinnosti: 1. Zodpovídá za hospodárné a efektivní nakládání s finančními prostředky a majetkem organizace. 2. Odpovídá za řádné vedení provozní dokumentace. 3. Nese hmotnou a morální odpovědnost za svěřené hodnoty. Nejde o klasickou funkci vedoucí školní jídelny, neboť kuchyně a jídelna již neexistují. Nejedná se tedy o řízení provozu stravovacích služeb, ale o metodickou, koordinační a kontrolní činnost v rámci zařízení poskytujícího výchovně-sociální péči. Prosíme o radu dle jakého bodu katalagu prací tuto zaměstnankyni zařadit a do jaké platové třídy?
Jsou žáci, kterým škola musí umožnit konzumaci vlastního jídla společně s ostatními dětmi, zařazeni ve výkazech mezi strávníky? 
Zdravé, chutné a vyvážené stravování dětí ve školních jídelnách
Jsme střední škola bez vlastní jídelny a žáci (stejné věkové kategorie) se stravují ve dvou různých zařízeních. Jedno zařízení spadá pod město, druhé pod kraj. Ceny obědů jsou u každé jídelny jiné. Musí škola zajistit sjednocení cen obědů pro žáky? Prosíme o radu, jak případně postupovat. 
  • Článek
Cizrnové brownies Na 12-15 porcí Ingredience - cizrna ve vlastní šťávě (vapeur) - 2 plechovky (cca 480 g scezené) - vysokoprocentní čokoláda (min. 70 %) - 200 g - holandské...
  • Článek
Pomazánka z červené cibule a tofu Na cca 10 porcí Ingredience - červená cibule - 400 g - česnek - 4 stroužky - olej - 4 lžíce - tofu natural...
  • Článek
Proč jsou svačiny ve školce důležité a jak je obměňovat Mnozí rodiče i pedagogové si někdy myslí, že svačina ve školce je "jen něco malého, aby děti vydržely do oběda...
  • Článek
Paella s lososem a zeleninou Na 10 porcí Ingredience - hrášek - 200 g - cibule - 250 g - česnek - 10 g - filet z lososa bez kůže...
  • Článek
Batátový krém s jáhlami a žitnými krutony Na 10 porcí Ingredience - střední mrkev - 2 ks - batáty - 2 ks - střední cibule - 1 ks - česnek...
  • Článek
Milí čtenáři, děkujeme, že jste společně s námi nahlédli do světa zdravého a chutného školního stravování. Každý recept, každá inspirace a každá rada, kterou v tomto čísle najdete, má jediný...
  • Článek
Novela vyhlášky o školním stravování otevírá dveře zdravějšímu a pestřejšímu stravování dětí, žáků a studentů (dále jen "strávníci") a umožní, aby k němu měli všichni spravedlivější přístup. Zároveň a zároveň nabízí provozovatelům stravovacích služeb potřebnou flexibilitu i metodickou podporu. Co všechno nás čeká?
  • Článek
Ing. Pavla Burešová, Ph.D., je osobností české gastronomie. V minulosti pracovala jako manažerka v hotelnictví a gastronomii, v posledních letech působila také jako odborná asistentka na vysokých školách v Praze a Brně.
  • Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování.