Vaříme ze zvěřiny - 5. část

Vydáno: 11 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 5. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Myslivecké ragú na bylinkách
Ingredience:
bažantí prsa, srnčí játra, daňčí ledvinky, pepř, sůl, drcený kmín, cibule, olivový olej, sádlo, pórek, paprika, celer, dobromysl, šalvěj, tymián, bažantí vývar, jíška
Příprava:
Maso, játra a ledvinky nakrájíme na nudličky a mírně opepříme. Vložíme do kastrolu, proložíme na kolečka nakrájenou cibulí, snítkami celeru, dobromyslu, šalvěje, tymiánu a zakapeme olivovým olejem. Necháme 12 hodin v chladu uležet. Poté směs vyjmeme, cibuli a bylinky odstraníme. Nakrájíme nadrobno čerstvou cibuli, necháme na sádle zpěnit a vložíme směs masa a vnitřností. Osolíme, přidáme drcený kmín, podle chuti pepř, dále na kolečka nakrájený pórek a nakrájenou papriku. Dusíme ve vlastní šťávě, po změknutí přidáme bažantí vývar a znovu

Související dokumenty

Pracovní situace

Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Dietní stravování
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Stravenkový paušál