Vaříme ze zvěřiny - 2. část

Vydáno: 10 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 2. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Myslivecké pikantule
Ingredience:
kachní prsa, sůl, grilovací koření, žampiony, olej, sýr niva, smetana, brusinky, brambory
Příprava:
Prsa z divokých kachen nakrájíme na nudličky, lehce posypeme grilovacím kořením, promícháme a zakapeme olejem. Podle chuti můžeme dát místo grilovacího koření například kari koření nebo koření na čínu. Směs necháme 1-2 dny v chladu uležet, aby maso nasáklo kořením. Před přípravou si rozpálíme na pánvi olej a naložené maso na něm zprudka krátce orestujeme, poté malou chvíli dusíme. Přidáme žampiony a dusíme do měkka. Můžeme mírně osolit, ale s rozvahou, vzhledem ke koření, které je pikantní, a sýru, který je slaný. Nivu krátce před dokončením najemno nastrouháme na maso, promícháme a zalijeme smetanou. Místo nivy můžeme použít eidam nebo balkánský sýr - variace pikantulí záleží na fantaz

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Stravování české školní inspekce
Zdravotní průkaz
Dietní stravování
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Stravenkový paušál

Články

Vaříme ze zvěřiny - 1. část
Vaříme ze zvěřiny - 3. část
Vaříme ze zvěřiny - 4. část