• Oblíbené
  • Poznámka

Stravování dětí v mateřské škole - 1. Část

Vydáno: 10 minut čtení

Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.

Stravování dětí v mateřské škole - 1. Část
Školní jídelny, ať jsou součástí mateřských škol, nebo fungují jako samostatné subjekty, se snaží vařit pro děti zdravě, připravují pestré jídelníčky, zařazují více ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a ryb, snižují spotřebu soli a vyřazují uzeniny a škodlivé tuky. Při tom všem musí dodržovat parametry tzv. spotřebního koše, který obsahuje dostatek živin a vitamínů, a strava musí být vyvážená. Vědí ale děti, odkud se dostala na jejich talíř okurka, rajče nebo jablko? Mrkev, hrášek a petrželka do polévky, bylinky do pomazánky apod.? Společnost je v dnešní době spíše konzumní, mnohdy převažují materiální "výhody" nad duševními atributy, často jdeme tou na první pohled jednodušší cestou, vytrácí se složitější hledání souvislostí, logické uvažování - hodně věcí je daných, tak proč přemýšlet nad jejich vývojem nebo

Sdílení dokumentu

Poznámka k dokumentu