Vaříme ze zvěřiny - 6. část

Vydáno: 12 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 6. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Kančí plátky s hermelínem
Ingredience:
Kančí kýty nebo hřbet, sůl, pepř, mrkev, celerová nať, cibule, špek, olej, sádlo, hermelín, šunková klobása s nivou, bylinky, jíška.
Příprava:
Kýtu (nebo hřbet) nakrájíme na plátky, naklepeme a mírně osolíme a opepříme. Vložíme do kastrolu, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví, celerovou natí, cibulí a bylinkami (nejlépe se hodí yzop nebo tymián), vše zakapeme olejem a necháme 12 hodin v chladu uležet. Poté zvěřinu vyjmeme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji s trochou sádla. Podléváme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka. Zahustíme jíškou a necháme krátce povařit. Hotovou zvěřinu vyjmeme z kastrolu a na horké plátky položíme hermelín, který jsme podélně rozřízli. Pro ozdobu i chuť položíme na hermelín ještě kolečko/a pikantní klobásy. Doplníme zeleninovou (nakládanou nebo čerstvou) oblohou, přidat můžeme rovněž čerstvé bylinky.
Přílohy:

Související dokumenty

Pracovní situace

Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Novela vyhlášky o školním stravování
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)

Poradna

Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Čerpání FKSP
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Stravenkový paušál
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Zajištění stravování pro muslimské studenty během sportovního kurzu
Příspěvek nestátní školy na ovoce a zeleninu
Financování obědů

Články

Vaříme ze zvěřiny - 4. část
Vaříme ze zvěřiny - 2. část
Vaříme ze zvěřiny - 1. část
Vaříme ze zvěřiny - 3. část
Vaříme ze zvěřiny - 5. část