Stravování dětí v mateřské škole - 4. část

Vydáno: 12 minut čtení

Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.

Stravování dětí v mateřské škole – 4. část
Bylinky na naší zahradě a v přírodě
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Mezi důležitý, ale rovněž velmi zdravý sortiment používaný při stravování jsou bylinky. Prostřednictvím následujícího tematického celku získávají děti základní poznatky o bylinách a jejich pěstování. Různými činnostmi přicházejí na to, že bylinky, ačkoliv jejich vzhled je často nenápadný, mají velké množství využití – často se používají pro svou výraznou chuť a vůni při připravování různých pokrmů, využívají se v lékařství a také v kosmetice.
aspigetpic?section=7&pictype=2&EagriUserAddr=0.0.0.0&Id=19048.jpg
Kde jsou ukryté bylinky?
Děti si přinesou z domova skleničky, krabičky, kelímky a sáčky od různých produktů, v nichž se nacházejí byliny. Sednou si ve skupinách ke stolečkům, na kterých jsou obaly od různých produktů. Vybírají jednotlivé obaly a zjišťují, co v nich bylo, zda byly v obsahu produktu bylinky, popřípadě které konkrétně, pokud je děti pozn

Související dokumenty

Pracovní situace

Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Novela vyhlášky o školním stravování
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Spotřební koš
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Tematická zpráva ČŠI 2017
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace

Poradna

Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Pracovní zařazení učitelky MŠ vyučující žáka-cizince českému jazyku
Vzdělávání předškoláků mimo MŠ
Stravenkový paušál
Dítě se zlomenou rukou v MŠ
Adaptační období v MŠ a bezpečnost
Přijetí dítěte do MŠ
Odpovědnost školy za škodu - odpověď na dotaz
Odpis zboží ze skladu
Předškolák a očkování
Pedagogické koncepce
Směrnice
Dobrovolnická práce
Jmenování ředitelky
Vychovatelka ŠD
Stravování české školní inspekce
Školení hygienického minima

Články

Stravování dětí v mateřské škole - 3. část
Stravování dětí v mateřské škole - 6. část
Stravování dětí v mateřské škole - 5. část
Stravování dětí v mateřské škole - 2. část: Tohle já nejím!
Stravování dětí v mateřské škole - 1. část: Okurka nevyroste v supermarketu