Organizace školy - strana 11

  • Článek
Příspěvek je miniinspirací pro využití loutek či běžných předmětů proměněných v loutky ve školní družině. Hra s loutkami nemusí být jen zábava či výtvarná a rukodělná aktivita, ale také hravý a zároveň účinný prostředek, jak s dětmi nastavovat pravidla, postavit se svým strachům či ventilovat agresi. Hra s loutkou rozvíjí fantazii a posiluje aktivní zábavu.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Není to tak dávno, co jsme v dubnu slavili svátky Velikonoc... a příští rok se na ně můžeme opět těšit. Velikonoční neděle se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, proto jsou svátky Velikonoc pohyblivé a vychází vždy na jiné datum.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Školní družina je důležitou součástí pedagogického procesu. Věřím, že tuto skutečnost už nikdo nezpochybňuje (snad kromě současné debaty o přidání peněz pedagogům - učitelům), ale určitě je dobré občas si to připomenout. Pojďme se tedy v dnešním článku nejen podívat, jakým skvělým místem školní družina je, ale následující argumenty využít třeba i pro navýšení kapacity nebo jako podklady pro výroční zprávu.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Změny za období duben-květen 2023 PhDr. Mgr. Monika Puškinová Ph.D. školení a konzultační služby ve školství, www.monikapuskinova.cz Informace České školní inspekce Zdroj: www.csicr.cz Tematická zpráva - Tělesná zdatnost žáků...
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Andrea Jakešová a Veronika Pourová mají poradnu s všeříkajícím názvem Ne hladu. Spolu se svým týmem nutričních terapeutek se snaží vyvracet nejrozšířenější výživové mýty. Píšou články, radí a vystupují na konferencích i v televizi. Jakých prohřešků se nejčastěji dopouštíme, proč není dobré pít alkohol každý den a jak se neztratit mezi radami a tipy na internetu? Nejen o tom jsme si povídali v našem rozhovoru.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Radek David patří k nejznámějším kuchařům u nás. Za svou kariéru prošel mnoha podniky a potkal se s řadou známých šéfkuchařů. Nyní se věnuje kuchyni firemního stravování. Se Speciálem pro školní jídelny si povídal o kariéře a práci v gastru, o pozici kreativního šéfkuchaře v Aramarku a o vzpomínkách na školní léta.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Současné děti jsou docela mlsné a vybíravé. Myslím, že tuto větu by podepsala velká část dospělých. Sluší se dodat, že před šedesáti roky jsme jako děti také byli mlsní (říkali to naši rodiče a ještě víc prarodiče) a naše děti před čtyřiceti roky byly stejně vybíravé a leccos nejedly.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Softwarové společnosti Gordic a VIS Plzeň se dohodly na spolupráci v oblasti digitalizace veřejné správy a vzájemné podpoře. Tento významný krok stvrdili jednatelé Jaromír Řezáč za společnost Gordic a Vladimír Bureš za VIS Plzeň společným podpisem memoranda. Setkání proběhlo v nových prostorách pražské centrály Gordic.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Tropické ovoce nám přibližuje exotické kraje, roste v tropech a subtropech. Jedná se o plody, které nás lákají svou barevností, vůní, chutí nebo svým tvarem. Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek. V dnešní době jsou běžně dostupné téměř u každého obchodníka v dobré kvalitě. Pojďme si tedy popsat nejznámější druhy, ze kterých si můžeme připravit i něco dobrého.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Představte si program, co dokáže proměnit věčné geeky, trávící veškerý svůj volný čas hraním her na počítači, v aktivní mladé lidi, kteří začnou chodit pomáhat třeba do domova důchodců. Představte si program, jenž vytáhne ven běhat i ty žáky, kteří se vám nejčastěji ulévají z tělocviku. Program, který z věčně fintících se slečen udělá zocelené amazonky, schopné přežít i několik dní v přírodě s krosnou na zádech a mapou v ruce. Možná si teď říkáte, že by bylo skvělé, kdyby takovouto až kafkovskou proměnou mohli projít i vaši žáci na vaší škole.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Školní družina je v oficiálním žargonu "školské zařízení", které je až na ojedinělé výjimky vázáno na činnost konkrétních základních škol. Školy a družiny se vyskytují společně jako nerozlučné dvojice. Výhodou takových stálých spojení bývá to, že se členové dua dokážou vzájemně doplnit, využít toho lepšího z potenciálu obou, držet při sobě a ve výsledku zdaleka překonat laťku toho, čeho by mohl dosáhnout každý zvlášť.
  • Článek
Do ředitelské pozice jsem nastupoval před devíti lety ve škole, kterou jsem vůbec neznal. Bylo proto potřeba promyslet nastavení spolupráce s vnitřními i vnějšími aktéry, kteří mají s naší školou co dočinění.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
To, že v podnikatelské sféře platí rovnítko mezi spokojeným kolektivem zaměstnanců a podávanými výsledky - ziskem, není nic nového a nikdo nezpochybňuje, že bezpečné prostředí, ve smyslu svobodného, podporujícího a spravedlivého prostředí, uvolňuje mozkový potenciál pracovníků.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Dva týdny před maturitou na úplný závěr poslední hodiny matematiky na střední škole náš učitel Karel Markvart neodešel jako běžně. Postavil se před první lavici, jeho vysoká hubená postava čněla povýšena o stupínek ještě výrazněji. "Přeji vám do života tři věci: Potkejte dobrého partnera, dělejte práci, která vás bude bavit, a v zaměstnání vám přeju dobrý kolektiv." To vyslovil a odešel mi ze života. Mnohokrát jsem si na jeho slova vzpomněl, dnes při přemýšlení o slově spolupráce také, troufám si je totiž doplnit: "A pokud budete řediteli školy, přeju vám především kvalitní vztahy se zřizovatelem."
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Letos na podzim se na celém území ČR naplno rozběhne řada projektů zaměřených na podporu škol v rámci Strategie 2030+. Jak zajistit, aby tyto aktivity probíhaly koordinovaně a měly maximální dopad na zlepšování učení dětí a žáků? Inspiraci mohou přinést zkušenosti z pilotáže modelu okresních partnerství.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Otevíráme červnovou přílohu Učitelského měsíčníku. Ta se tentokrát věnuje kreativnímu vzdělávání a nahlíží na něj z různých perspektiv. Od textů teoretických, přes praktickou metodiku, až po konkrétní zkušenosti učitelů, umělců či kreativců. S přílohou nám pomohli ti nejpovolanější autoři, zejména Společnosti pro kreativitu ve vzdělávání, za což jí moc děkujeme. Kreativní proces je nejen v rámci vzdělávání velmi důležitý. Měl by být zábavný a inspirativní, rozvíjet inovativní a originální myšlení a pomáhat hledat nová řešení problémů. Věříme, že taková je i samotná příloha, a přejeme si, aby vás bavila :)
Vydáno: 05. 06. 2023
Vydáno: 01. 07. 2023