Organizace školy - strana 9
- Článek
Zaměstnanec ve výpovědní lhůtě šel na neschopenku, při kontrole dodržování režimu DPN ovšem nebyl dvakrát zastižen v místě hlášeného pobytu. Záznamy o kontrole byly poslány zaměstnanci do vlastních rukou, na OSSZ a lékaři. NA OSSZ mi bylo řečeno, že zaměstnanci nemusím vyplatit náhradu mzdy za prvních 14 dnů pracovní neschopnosti. Jak dál postupovat, aby bylo všechno správně právně ošetřené, když mu náhradu vyplatit nechci?
- Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
- Článek
Mistr kuchař a předseda Staré gardy kuchařů a cukrářů Jiří Eichner nedá dopustit na tradiční českou kuchyni - ať už sladkou, nebo slanou -, rád si ale pochutná i na moderních jídlech. Do školních jídelen by je ale příliš „netlačil“ a pro děti by se držel ověřené klasiky. O tom, zda jsou dnešní děti ve vnímání nejen školního stravování odlišné než ty ze starších generací, jak ozvláštnit nabídku jídelen, i o tom, jak na dobu svého vlastního stravování ve škole legenda české gastronomie vzpomíná, jsme si povídali v dnešním rozhovoru.
- Článek
Úvod k dotazníkovému šetření Odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje před časem oslovil manažery 150 příspěvkových organizací vykonávajících činnost školského zařízení působících v systému školního stravování. Důvodem tohoto oslovení byla...
- Článek
Nastal čas "babího léta", který se velmi výrazně projevuje v přírodě. Dozrávají plody nejrůznějších druhů ovoce, zvěř si připravuje zásoby na zimu, stěhovaví ptáci se chystají na odlet do teplých krajin, stromy se začínají oblékat do pestrých podzimních barev. Zářijové období s sebou také přináší chladnější dny a je třeba se chránit proti nachlazení. Využijme lesní plody, které dozrály během léta a jež obsahují velké množství vitamínů a dalších důležitých prvků pro naše zdraví, a vytvořme si výborné pokrmy a nápoje.
- Článek
Cílem článku je shrnout důležité činnosti školní jídelny v průběhu 1. pololetí školního roku 2023/2024. Některé z činností lze analogicky vztáhnout i na činnost jiných zařízení školního stravování (výdejny a vývařovny).
Vedoucí školní jídelny předložila přeplatky za stravné (některé jsou starší dvou let), které si strávníci nevyzvedli v hotovosti a nemáme je ani kam vrátit (neznáme číslo účtu, adresu atd.). Jak máme postupovat ohledně těchto přeplatků z hlediska účtování atd.?
Na co nezapomenout na začátku školního roku?
Na naší škole zajišťujeme povinnou výuku plavání formou dvou výjezdů do nedalekého bazénu a lekcemi plavání v průběhu školy v přírodě. Jak mám přistoupit k plnění či hodnocení žáka, který se:
a) Neúčastnil z důvodu např. nemoci ani jednoho „dne plavání“ v průběhu školního roku a také s námi nejel na školu v přírodě. Mám tuto skutečnost nějak řešit?
b) Neúčastnil z důvodu omluvenky od rodičů, že si nepřejí, aby se jejich dítě plavání účastnilo. Tuto omluvenku předalo vedení školy i na školu v přírodě. Jsou nějaké oprávněné důvody (např. potvrzení lékaře, že se nemůže této výuky zúčastnit či finanční důvody, např. podíl na dopravě) a lze některé považovat za neoprávněné (např. rodič napíše omluvenku z důvodu, že si nepřeje, aby si dítě namočilo vlasy a mohlo nastydnout)?