Ovocná inspirace z lesa

Vydáno: 10 minut čtení

Nastal čas "babího léta", který se velmi výrazně projevuje v přírodě. Dozrávají plody nejrůznějších druhů ovoce, zvěř si připravuje zásoby na zimu, stěhovaví ptáci se chystají na odlet do teplých krajin, stromy se začínají oblékat do pestrých podzimních barev. Zářijové období s sebou také přináší chladnější dny a je třeba se chránit proti nachlazení. Využijme lesní plody, které dozrály během léta a jež obsahují velké množství vitamínů a dalších důležitých prvků pro naše zdraví, a vytvořme si výborné pokrmy a nápoje.

Ovocná inspirace z lesa
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Tvarohové knedlíky s malinami
Ingredience:
250 g měkkého tvarohu, 1 celé vejce nebo 2 žloutky, 240 g polohrubé mouky, 2-3 lžíce oleje, špetka soli, lesní ovoce (maliny, ostružiny nebo borůvky, ale může být i mix lesního ovoce), máslo, moučkový cukr, tvrdý tvaroh, zakysaná smetana
Příprava:
Nejprve si utřeme cukr s máslem, pak přidáme tvaroh, vejce, mouku, sůl a olej a zpracujeme na vále těsto. Rozkrojíme napůl a z každé části vyválíme plát. Vyválené těsto nakrájíme na čtverce a do každého zabalíme ovoce. Připravené knedlíky vložíme do vroucí vody, oddělíme ode dna a po vyplutí knedlíků na hladinu vaříme ještě asi 3-5 minut. Knedlíky poléváme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem smíchaným s nas

Související dokumenty

Pracovní situace

Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Dietní stravování
Soukromá škola - stravování
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravenkový paušál