Předseda Staré gardy Jiří Eichner: Kvalitu inovacemi nenahradíte, experimentovat v jídelnách nemá smysl

Vydáno: 13 minut čtení

Mistr kuchař a předseda Staré gardy kuchařů a cukrářů Jiří Eichner nedá dopustit na tradiční českou kuchyni - ať už sladkou, nebo slanou -, rád si ale pochutná i na moderních jídlech. Do školních jídelen by je ale příliš „netlačil“ a pro děti by se držel ověřené klasiky. O tom, zda jsou dnešní děti ve vnímání nejen školního stravování odlišné než ty ze starších generací, jak ozvláštnit nabídku jídelen, i o tom, jak na dobu svého vlastního stravování ve škole legenda české gastronomie vzpomíná, jsme si povídali v dnešním rozhovoru.

Předseda Staré gardy Jiří Eichner: Kvalitu inovacemi nenahradíte, experimentovat v jídelnách nemá smysl
Mgr.
Oliver
Jahn
Zaměřuje se Stará garda i na školní jídelny?
Máme třeba jednu členku, seniorku, která se speciálně zabývá školním stravováním. Dělala inspektorku v celé Praze. A s tou se bavíme na téma, co bylo špatně ve školních jídelnách dříve, jaké byly problémy a jaká je situace dnes. Jiné to ale nebude, situace je stále, dá se říci, stejná. Peníze jsou základ, jídelny se musejí vejít do rozpočtů. Stejný problém je třeba i ve vojenském stravování, u kuchařů na vojně. Když jsme například jeden den mohli vařit z dražšího masa, druhý den, aby se to vyrovnalo, byla například rýžová kaše. A tak to je i ve školách.
Myslíte si, že se tato situace dá nějak zlepšit?
Rozhodující jsou bohužel zmiňované peníze. Jak by se třeba vedoucí nebo kuchař v dnešní době mohl rozhodnout, že by do n

Související dokumenty

Pracovní situace

Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování
Provoz školních jídelen od 14. října 2020
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu

Poradna

Odpis zboží ze skladu
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravenkový paušál