Mistr kuchař a předseda Staré gardy kuchařů a cukrářů Jiří Eichner nedá dopustit na tradiční českou kuchyni - ať už sladkou, nebo slanou -, rád si ale pochutná i na moderních jídlech. Do školních jídelen by je ale příliš „netlačil“ a pro děti by se držel ověřené klasiky. O tom, zda jsou dnešní děti ve vnímání nejen školního stravování odlišné než ty ze starších generací, jak ozvláštnit nabídku jídelen, i o tom, jak na dobu svého vlastního stravování ve škole legenda české gastronomie vzpomíná, jsme si povídali v dnešním rozhovoru.
Předseda Staré gardy Jiří Eichner: Kvalitu inovacemi nenahradíte, experimentovat v jídelnách nemá smysl
Mgr.
Oliver
Jahn
Zaměřuje se Stará garda i na školní jídelny?
Máme třeba jednu členku, seniorku, která se speciálně zabývá školním stravováním. Dělala inspektorku v celé Praze. A s tou se bavíme na téma, co bylo špatně ve školních jídelnách dříve, jaké byly problémy a jaká je situace dnes. Jiné to ale nebude, situace je stále, dá se říci, stejná. Peníze jsou základ, jídelny se musejí vejít do rozpočtů. Stejný problém je třeba i ve vojenském stravování, u kuchařů na vojně. Když jsme například jeden den mohli vařit z dražšího masa, druhý den, aby se to vyrovnalo, byla například rýžová kaše. A tak to je i ve školách.
Myslíte si, že se tato situace dá nějak zlepšit?
Rozhodující jsou bohužel zmiňované peníze. Jak by se třeba vedoucí nebo kuchař v dnešní době mohl rozhodnout, že by do n