Dotazníkové šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje "Manažerské vedení příspěvkové organizace - zařízení školního stravování"

Vydáno: 20 minut čtení

Úvod k dotazníkovému šetření

Odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje před časem oslovil manažery 150 příspěvkových organizací vykonávajících činnost školského zařízení působících v systému školního stravování. Důvodem tohoto oslovení byla potřeba zjistit stav managementu v těchto specifických organizacích.
Autor článku je přesvědčen, že management je jednou z nejúchvatnějších a zároveň nejužitečnějších společenských disciplín. Pokud chce člověk v životě něčeho dosáhnout bez ohledu na zvolené odvětví, je to jen a jen na jeho rozhodnutí, s určitostí ale můžeme říci, že manažerské znalosti bude potřebovat v každém případě.
Dotazníkovým šetřením odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje plánoval získat informace ohledně způsobu výběru manažerů zřizovatelem dané příspěvkové organizace, procesu jmenování na vrcholové pozice v samostatných zařízeních školního stravování a ohledně jejich pohledu na výkon managementu jako souhrnu poznatků a nástrojů využívaných k řízení za účelem dosažení vytyčeného cíle a tím i rozvoje poslání dané školské příspěvkové organizace.
Informace odbor získával s cílem posléze je analyzovat a výsledky analýzy uplatnit v rámci komplexní koncepční metodické práce, plánovaní aktivit a řídicích procesů pro školní stravování a ve prospěch zkvalitnění oblasti školního stravování v Pardubickém kraji.
Oslovení respondenti, ředitelé a ředitelky samostatných zařízení školního stravování, byli vybráni na základě svých funkcí v příspěvkových organizacích vykonávajících činnost školského zařízení, kde rozhodují o volbě strategie pro jim svěřené organizace a realizují management ve své každodenní práci. Názor každého osloveného respondenta byl pro kvalitu každodenní práce odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje neocenitelným zdrojem a přínosem.
Výsledky dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje „Manažerské vedení příspěvkové organizace - zařízení školního stravování“ vám bude autor článku a realizovaného dotazníkového šetření interpretovat v sérii článků. Věříme, že manažeři všech typů školních jídelen ve výsledcích dotazníkového šetření naleznou informaci, která bude pro ně a jejich příspěvkovou organizaci přínosná. Přáli bychom si, aby získané informace oslovily zřizovatele zařízení školního stravování a v míře možného využití pomohly metodickým pracovníkům školního stravování při jejich koncepční metodické práci.
Charakteristika dotazníkového šetření
Dotazníkové šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje probíhalo v době od 3. 6. 2020 do 6. 1. 2021. Bylo osloveno celkem 150 školských příspěvkových organizací v celé České republice. Ve všech případech se jednalo o samostatné právní subjekty: samostatná zařízení školního stravování - samostatné školní jídelny. V rámci Pardubického kraje bylo osloveno všech 20 organizací napřímo, v ostatních krajích byl dotazník distribuován prostřednictvím krajských metodiček školního stravování. Ve dvou případech byla distribuce dotazníků realizována skrze odbory školství z důvodu absence postu krajské metodičky / krajského metodika školního stravování či z důvodu jiné organizace oddělení a pracovních pozic na odboru. Dotazník vyplnilo celkem 133 respondentů ze 150 oslovených, tedy 88,66%. Dva respondenti byly vyřazeni z důvodu pochyb

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně