Jsme smažený národ. Jídlo by mělo být hravé a veselé!

Vydáno: 11 minut čtení

Radek David patří k nejznámějším kuchařům u nás. Za svou kariéru prošel mnoha podniky a potkal se s řadou známých šéfkuchařů. Nyní se věnuje kuchyni firemního stravování. Se Speciálem pro školní jídelny si povídal o kariéře a práci v gastru, o pozici kreativního šéfkuchaře v Aramarku a o vzpomínkách na školní léta.

Jsme smažený národ. Jídlo by mělo být hravé a veselé!
Mgr.
Oliver
Jahn
Na jaké úrovni je podle vás v Česku úroveň závodního stravování?
Myslím si, že na dobré úrovni, ale samozřejmě to nelze paušalizovat. Ono je potřeba rozlišit, jestli jde o závodní stravování pro dělnické provozy, nebo třeba pro kanceláře, každé to stravování je jiné. Vždycky záleží na zadavateli, ten udává, co chce, aby lidi jedli, a zároveň kolik za to zaplatí. Závodní stravování je benefit a záleží na tom, jak moc chce zadavatel zaměstnancům dopřát. Možnosti jsou neomezené, ale pořád je to o penězích.
Lze inovovat jídelníček cateringových firem vzhledem ke stávajícím cenám?
Já to vidím spíš z té druhé strany, j

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Novela vyhlášky o školním stravování
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Hygienické požadavky na pracovníka
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Sjednocení cen obědů pro žáky v případě dvou různých stravovacích zařízení
Zařazení žáků konzumujících vlastní jídlo mezi strávníky
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Odpis zboží ze skladu
Zajištění stravování pro muslimské studenty během sportovního kurzu
Příspěvek nestátní školy na ovoce a zeleninu
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Financování obědů