Polévky, které zahřejí na těle i na duši

Vydáno: 8 minut čtení

Polévky bývají v mnoha domácnostech stálou součástí oběda. Už babičky nás učily, že polévka je grunt. Pokud ale polévku doplníme krutony, opečeným toustem nebo zahustíme bramborami, může se stát i hlavním chodem nebo večeří. Polévky zajišťují pravidelný přísun tekutin. Bývají lehce stravitelné, zejména pro děti, rekonvalescenty a osoby trpící nechutenstvím. Mají různou výživovou hodnotu, záleží na tom, z čeho a jak je připravíme.

Polévky, které zahřejí na těle i na duši
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Základem každé dobré polévky je kvalitní vývar. Ten si můžeme připravit předem, a to z masa, kostí nebo jen ze zeleniny. Vývary z masa jsou chutné, protože se do nich varem částečně vylučují chuťové látky z masa a také z použitého koření nebo bylinek.
Podle použitých surovin můžeme polévky rozdělit na:
-
vývary,<

Související dokumenty

Pracovní situace

Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Tematická zpráva ČŠI 2017
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Spotřební koš
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Odpis zboží ze skladu
Zajištění stravování pro muslimské studenty během sportovního kurzu
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek nestátní školy na ovoce a zeleninu
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Financování obědů
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Čerpání FKSP
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování