Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí příkladem dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodný realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
Spolupráce MŠ a ŠJ při zdravém kulinaření s dětmi - 3. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Pampeliška - využití celé rostliny
Ačkoliv je pampeliška vnímána jako plevelná rostlina a také skutečně zapleveluje a zároveň rozjasňuje louky na jaře svou zářivě žlutou barvou, má mnoho léčivých účinků, a to ve všech svých částech. Kořen pampelišky obsahuje nejvíce léčivých látek, například hořčiny, třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík). Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten a minerály (křemík, vápník a draslík). Pampeliška podporuje normální trávení a funkci jater, působí protizánětlivě, podporuje činnost žaludku, funkci močové soustavy, vylučování a pročištění těla, metabolismus sacharidů, přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi a patří mezi antioxidanty.

Květ pampelišky
je vhodný na výrobu různých sirupů a pampeliškového medu, avšak dlouhým vařením se mohou znehodnotit léčivé látky. Květy se mohou konzumovat také bezprostředně po utržení.Listy pampelišky
je vhodné je sbírat na jaře ještě před tím, než pampeliška vykvete. Nejlépe se dají využít při přípravě salátů nebo polévek. Zajímavostí je, že pampeliška je botanicky příbuzná s rukolou, čemuž odpovídá i velmi podobný tvar listů obou rostlin.Kořen pampelišky
je nejvhodnější sbírat v brzkých