Ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny jsou suroviny, které obsahují spoustu pro nás prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, tuky, antioxidanty, bílkoviny, sacharidy a jiné. Jsou "nadupané" živinami, ale pokud je správně nepřipravíme, ztratíme možnost se k těmto živinám dostat.
Kouzelná semínka
Anna
Pačevová,
lektorka fermentace a rostlinné stravy, https://mygreenovi.cz/
Základní suroviny, jako jsou
ořechy, semínka, obiloviny i luštěniny
, bývají běžnou součástí našich domácností. Ukrývají velký potenciál a jsou nabité živinami. Obsahují ale také látky, které nám brání tyto živiny zcela nebo ve větší míře využít. Je potřeba je před jejich konzumací
správně připravit
. Jedině tak je dokáže naše tělo lépe strávit a vzít si z nich to, co potřebuje.Semínko je před nepříznivými vlivy chráněno
obrannými mechanismy
. Do doby, než vzniknou příznivé podmínky k jeho růstu (teplo, vlhko, světlo). Těmito obrannými mechanismy jsou
kyselina fytová
a
enzymové inhibitory
. Základním důležitým prvkem pro rostliny (i pro nás lidi) je fosfor. Rostliny ukládají fosfor právě ve formě
kyseliny fytové
, zejména ve svých semenech. Jak semeno klíčí, fosfor se uvolňuje a je dál rostlinou využíván.
Kyselina fytová se tedy v rostlinách vyskytuje přirozeně.
Nesprávně připravené suroviny vedou k častým zdravotním potížím, jako je nadýmání, nafouklé břicho apod. U kyseliny fytové je podstatný ještě i fakt, že na sebe
váže některé důležité minerály v těle
(vápník, železo, zinek a jiné) a tak zabraňuje jejich vstřebávání. Tyto minerály nám pak chybí a to se dříve nebo později odrazí na našem celkovém stavu.Enzym, který štěpí kyselinu fytovou,
fytáza
, je v semenech také přítomen.
Namáčením se aktivuje
a tím redukuje kyselinu fytovou. Naše tělo je schopno fytázu také produkovat (ve střevech), ale ne dostatečně. Kyselinu fytovou tedy dokážeme štěpit, ale jen do určité míry. Proto je potřeba tomu trochu pomoci.Jak připravit suroviny tak, abychom z nich měli užitek? Obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka je potřeba napřed na nějakou dobu
namočit
. Tím se
odemkne jejich potenciál
, aktivují se a začne v nich vzkvétat život.
Probudí se.
Vitamíny, minerály, enzymy a další látky se nám stanou lépe přístupné, a naše tělo je tak bude moci daleko lépe využít.-
Namáčení nastartuje
proces klíčení
, při kterém se ještě více zvyšuje množství živin a prospěšných látek.-
Dalším důležitým bonusem namáčení je i to, že takto surovinu
zbavíme prachu a nečistot
. Případně i slupek, které mohou u citlivějších jedinců působit při trávení potíže.-
Namáčením se u většiny surovin
zvětší objem
. Velmi markantní je to třeba u luštěnin.-
Namáčení má vliv i na chuť, je to patrné hlavně u ořechů a semínek, jsou
lahodnější a jemnější
.Suroviny, které byly vystaveny vysoké teplotě (např. při pražení), své živé enzymy ztrácí.
Jak na to
Surovinu v požadovaném množství propláchneme ve vodě