Zdravá výživa není složitá...

Vydáno: 12 minut čtení

PharmDr. Margit Slimáková, jak již titul napovídá, je vystudovaný farmaceut, který během studia řešil zdraví člověka, jak léčit nemoci a jakými léky. V té době se privátně a následně profesně začala věnovat zdravotní prevenci, protože si uvědomila, že prevence je mocná a za naprostou většinou nemocí stojí to, co jíme, co děláme a jak se chováme. Je lepší tedy, jak se s mnoha studiemi shoduje, dbát na prevenci než hasit následný požár.

Zdravá výživa není složitá...
Martina
Cienciala
předškolní a volnočasový pedagog, wellness specialista
Po otevření vašich stránek margit.cz je jednou z prvních vět, že zlepšujete výživu ve školách. Jak nebo skrze co ji zlepšujete?
K tomu jsem se dostala přes dizertační práci, kterou jsem dělala, a byla přímo na téma
Jak učit děti zdravé výživě
. Byla to práce probíhající na deseti školách v Česku i v zahraničí, se stovkami studentů rodičů a pedagogů. Po deseti letech, co jsme žili v Číně, jsme se vrátili a začali mě oslovovat rodiče a pedagogové, ať s problémem stravování ve školách něco děláme. Je to zhruba patnáct let zpět, co jsem stála u zrodu neziskové organizace Skutečně zdravá škola, která rozběhla toto téma. Do té doby totiž všichni říkali, je to v pořádku, nechme to tak nesahejme na to. Ze strany rodičů a sociálních sítí probíhala obrovská nespokojenost. Organizace měla veliké štěstí, protože projekt podpořila méd

Související dokumenty

Pracovní situace

Spotřební koš
Tematická zpráva ČŠI 2017
Poskytování dietního stravování v MŠ
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu

Poradna

Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Odpis zboží ze skladu
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Stravování české školní inspekce
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP