Králík domácí

Vydáno: 5 minut čtení

Tak tu máme nový rok a s ním nové naděje a očekávání. V lednu je aktuální téma hubnutí, všichni se snažíme dostat znovu do formy. S nadbytečnými kily pomáhá pohyb, ale také lehčí strava. Proto si dnes povíme o králíkovi.

Králík domácí
Eliška
Červeňová
kuchařka
Králík domácí byl vyšlechtěný domestikací králíka divokého. Na talíři se objevoval od pradávna. Znali ho již Féničané, později Římané. Chovat jej začali ve francouzských klášterech. K nám se dostal kolem 15. století z Německa. Dnes existuje přes 60 různých plemen, která se liší velikostí, délkou, zbarvením srsti či barvou očí.
Králičí maso
-
je považováno za dietní světlé maso
-
jeho nutriční hodnota odpovídá telecímu
-
oblíbené je pro svoji jemnost a výživovou hodnotu
-
výborně se hodí při dietě nebo při rekonvalescenci
-
je velmi dobře stravitelné, tudíž ideální i pro děti
-
obsahuje hodně bílkovin (na 100 g masa až 125 g kvalitní bílkoviny)
-
má mnohem méně cholesterolu oproti jiným masům
-
díky nenasyceným mastným kyselinám chrání naše srdce
-
maso je výborným zdrojem vitamínů řady B
-
z minerálních látek obsahuje vápník, fosfor a železo
-
průměrně se u nás sní ročně jen 3 kg králíka na osobu
Králík v kuchyni
-
maso z králíka domácího patří mezi typicky bílé s velmi jemnými svalovými vlákny
-
je bledě až šedavě červené, málo tučné, snadno stravitelné, chutné a zdravé
-
maso dělíme na kýtu, hřbet, plece, hrudí
-
z vnitřností se zpracovává srdce, játra a jazyk
-
králičí maso má nevýraznou chuť, proto se hojně uplatní koření a bylinky (kmín, česnek, majoránka, šalvěj, petržel, saturejka...)
-
nejčastěji se připravují zadní nohy (kýty) s různými omáčkami (na smetaně, na paprice...)
-
maso také dusíme na cibuli, zelenině, žampionech...
-
pečeme na másle či slanině, na česneku nebo bůčku
-
zapékáme se sýrem
-
grilujeme po porcích nebo vcelku
-
mladé kusy se hodí i na smažení
-
vykostěné se hodí zejména do masových směsí
-
játra se uplatní do paštik nebo zavářky do polévek
RECEPTY
Pomazánka z králíka
(4 porce)
Na 100 g sádla zpěníme 100 g nadrobno nakrájené cibule. Přidáme 300 g nakrájeného masa z pečeného králíka. Osolíme, opepříme, lehce podlijeme vývarem a podusíme.
Po vychladnutí rozmixujeme, přidáme dvě nakrájená, předem uvařená vejce a dochutíme plnotučnou hořčicí. Podáváme s tmavým chlebem, ozdobené jarní cibulkou.
Polévka z králíka s knedlíčky
(4 porce)
Nejprve si připravíme vývar z králičího předku a kostí. Přidáme koření - celý pepř, nové koření, bobkový list a sůl. Poté scedíme a přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petržel), kterou uvaříme doměkka a zavaříme knedlíčky.
Knedlíčky připravíme z jednoho vejce, kousku povoleného másla, hrubé mouky podle potřeby (cca 300 g) a snítky pokrájené petrželky. Z připraveného těsta připravíme knedlíčky a zavaříme do polévky.
Králík po staročesku
(4 porce)
600 g vykostěného králičího masa osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a majoránkou.
Na máslem vymazaný pekáček rozložíme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme připravené maso a posypeme 100 g na kostičky nakrájené anglické slaniny. Podlijeme vodou a upečeme v troubě. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
Králík smažený v bylinkovém těstíčku
(4 porce)
Ze 100 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce nasekaných zelených natí a solí si připravíme těstíčko. Dvě vykostěné králičí kýty odblaníme a připravíme na čtyři porce. Naklepeme po obou stranách, osolíme a obalíme nejprve v bylinkách, poté v těstíčku. Vkládáme do fritézy a osmažíme. Podáváme s vařenými bramborami a salátem.
Králičí nudličky na kari
(4 porce)
Půl kila pečlivě vykostěného králičího masa nakrájíme na stejně velké nudličky. Potřeme kořením kari, osolíme a zakapeme olejem, dáme na dvě hodiny odležet do lednice. Dvě velké cibule nakrájíme na kolečka a zpěníme na oleji. Poté přidáme naložené maso, opečeme, přidáme 2 očištěné a nadrobno nakrájené zelené papriky a opékáme doměkka. Nakonec přidáme 2 lžíce pikantního kečupu, dobře promícháme, prohřejeme a máme hotovo. Podáváme s dušenou rýží.
Tak to bychom měli králíka a příště se můžete těšit na jehněčí maso.

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Provoz školních jídelen od 14. října 2020
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe