Stravování
Ing.
Olga
Hanzlová
Jsme základní škola, příspěvková organizace zřízená územním samosprávným celkem (dále jen „ÚSC“). Máme vlastní jídelnu, ve které se stravují (kromě žáků a zaměstnanců školy) i studenti dvou středních soukromých škol v rámci hlavní činnosti a v rámci doplňkové činnosti cizí strávníci (důchodci, učitelé středních soukromých škol atd.). Máme vytvořenou tuto kalkulaci: doplňková činnost = potraviny (24 Kč), mzdy včetně odvodů, režijní náklady (8 Kč) + zisk. Studenti střední školy zaplatí potraviny (24 Kč) a částku za režijní náklady (8 Kč), fakturujeme dle skutečně projedených obědů soukromým školám. Vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní činnost, neděláme na konci roku kalkulace (tzn. nesnižujeme si provozní příspěvek od zřizovatele) a rozdíl mezi tržbami – potravinami = VH (zisk). Je to správně? Pokud ano, počítá se tento zisk + kladný VH ze školní družiny do výpočtu základu daně pro Přiznání k dani z příjmů právnických osob? (V předešlých letech jsme uváděli pouze VH (náklady – výnosy) doplňkové činnosti.
Školní stravování může v hlavní činnosti poskytovat stravovací zařízení jak pro žáky školy, tak i pro žáky jiných škol, pokud zřizovatel uvedl ve zřizovací listině, že se i žáci jiných škol považují za hlavní činnost. V hlavní činnosti bývá zpravidla i závodní stravování pro vlastní zaměstnance, příp. pro učitele jiných škol. Doplňková činnost se souhlasem zřizovatele by pak byla poskytována jiným osobám, např. zaměstnancům jiné neziskové organizace. Pro posouzení výsledku hospodaření, který je třeba rozlišit na výsledek hlavní činnosti a na výsledek doplňkové činnosti, je rozsah příspěvku zřizovatele na provoz. Zaměstnanci stravovacího zařízení jsou limitováni normativem, který stanoví přepočtený počet osob v závislosti na počtu strávníků–žáků. Zpravidla nejsou v normativu zohledněni strávníci-zaměstnanci.
Spotřebu potravin podle finančního normativu hradí strávníci. Provozní náklady hradí zřizovatel na základě schváleného rozpočtu. Za stravování cizích strávníků se úhrada nákladů získá na základě kalkulace a rozsah stravovacích služeb se fakturuje.
Kalkulace ceny pro strávníky v hlavní činnosti by měla být nezisková, v doplňkové činnosti je zisk obvyklý.
Použití příspěvku 33353 (ze SR):
Platy zaměstnanců včetně odvodů v rámci limitu prostředků na platy
Příspěvek zřizovatele a vlastní výnosy
Provozní náklady na hlavní činnost:
Spotřeba energie
Režijní materiál
Odpisy DM
Služby
Platy včetně odvodů zaměstnanců nad limit prostředků na platy
Ostatní náklady
Pokud je hlavní činnost zisková, pak může zřizovatel požadovat vrácení příspěvku, aby se náklady a výnosy vyrovnaly. Pokud se příspěvek zachová v původní výši a hlavní činnost bude mít zisk, pak bude zisk vstupovat do základu daně z příjmů právnických osob, i kdyby jiné činnosti, které jsou hlavní činností, byly ztrátové, pak není možné v rámci hlavní činnosti zisk a ztrátu jednotlivých činností kompenzovat. Toto je možné jen v rámci doplňkové činnosti. Ta by měla být zisková, zisk se bude zdaňovat a splní se tak účel doplňkové činnosti, tj. aby byla využita ve prospěch hlavní činnosti.