Šíření myšlenky rozumného životního stylu

Vydáno:

Již několik let se odbor školství, sportu a mládeže MHMP velmi intenzivně zabývá problematikou školního stravování a s tím spojeným zdravým životním stylem. Kromě toho, že Magistrát hl. města Prahy podporuje metodicky i finančně implementaci dietního stravování ve školních jídelnách, zabývá se ve spolupráci s vedením škol a nutričními terapeuty edukací žáků a studentů k otázkám zdravého (raději rozumného) životního stylu.

V současné době je zřetelný trend nárůstu obezity právě v období dětství a dospívání. Nejedná se jen o problém estetický, ale obezita může být základem pro řadu onemocnění v dospělosti (vysoký krevní tlak, cukrovka, psychické problémy atd.). Určitou roli může sehrát dědičná dispozice, nicméně velmi důležité jsou i režimové návyky a životospráva dětí a dospívajících. Zjednodušeně se dá říci, že životospráva dětí a dospívajících ve velké míře předurčuje jejich zdravotní stav v dospělosti.
Na druhé straně „kult zdraví“ svádí děti a dospívající k dodržování různých výživových směrů neslučujících se s výživovými potřebami rostoucího a vyvíjejícího se organismu. Bohužel těmto módním trendům často podléhají i rodiče a v dobré víře živí své děti stravou, která pro správný růst a vývoj není úplně adekvátní.
MHMP se posledních několik let začal zaměřovat na šíření myšlenky „rozumného životního stylu“ a ve spolupráci s Asociací zřizovatelů školních jídelen a Sekcí výživy a nutriční péče realizuje celou řadu edukačních aktivit na základních a středních školách. Edukace probíhá formou přednášek upravených pro určité věkové kategorie.
Beseda „Školní oběd versus pochutiny a sladké nápoje“ je určena pro žáky 4. a 5. tříd, kdy již nastává absence družiny, žáci dostávají kapesné a určitou svobodu. Beseda s nutriční terapeutkou má za cíl upozornit na rizika konzumace nadměrného množství sladkostí, sladkých nápojů i slaných pochoutek, a to i formou názorných ukázek.
Pro žáky 2. stupně základních škol a víceletých gymnázií je realizován seminář „Rozumný životní styl“, který dává žákům možnost dozvědět se sofistikované informace o důležitosti správné výživy, ale i pohybových aktivit. Seminář je zaměřen na zafixování správných návyků a navazuje na něj soutěž ve vytvoření správného jídelníčku dle zadání. Soutěž je naprosto dobrovolná, účastní se vždy celá třída jako kolektiv tak, aby byla podpořena týmová spolupráce.
Přednáška „Výživové trendy – fakta a mýty“ je pak určena studentům středních škol, jejich vnímání problematiky výživy je již na jiné úrovni a mnohem intenzivnější. Lektorka studentům během semináře pomáhá zorientovat se v často si protiřečících informacích o správné výživě a módních výživových trendech.
Ukázka projektu: Děti a rozumný životní styl
Autor: 8. B, ZŠ Jana Wericha, Španielova 1111/19, 163 00 Praha 17
Návrh jídelníčku pro děti ve věku 13 až 14 let, které většinu času tráví u počítače (časové období: únor)
Úvod
*
Dítě nemá skoro žádnou fyzickou aktivitu.
*
Předpokládáme, že se stravuje většinou nezdravým způsobem, bude proto mít větší tukovou zásobu než sportující děti.
*
Jídelníček tohoto žáka by proto měl obsahovat zdravé potraviny, méně energeticky vydatné, dostatek bílkovin, vlákniny a vitamínů. Měl by být omezen příjem tuků a cukrů.
*
Aby dítě změnu způsobu stravování snadněji přijalo, dbáme na pestrost a lákavou úpravu i servírování.
Změna životního stylu
*
Každé dítě by mělo mít dostatek pohybu.
*
Dobu strávenou u počítače by mělo výrazně omezit.
*
Místo vysedávání u počítače by děti měly trávit čas s kamarády venku (v zimě bruslit, sáňkovat, lyžovat) nebo třeba v tělocvičně.
Zásady stravování
*
Pestrý jídelníček
*
Jíst jídlo pomalu
*
Dbát na pitný režim, omezit slazené nápoje
*
Jíst dostatek ovoce a zeleniny
*
Pravidelný příjem potravy
*
Omezit uměle barvené a dochucované potraviny
*
Omezit tučná jídla a uzeniny
*
Nekonzumovat sladkosti, bonbóny, chipsy, kolové a energetické nápoje
Denní příjem energie a živin
*
Spodní doporučená denní hodnota energie pro děti ve věku 13 až 15 let je 9 400 kJ, tj. asi 2 200 kcal. Dítě, které nesportuje, by tuto hranici nemělo překračovat, pokud trpí nadváhou, mělo by příjem energie naopak snížit.
*
Doporučené denní dávky živin by měly zůstat zachovány s důrazem na kvalitní bílkoviny, dostatek zeleniny a ovoce.
Denní rozložení příjmu potravy
*
Snídaně – 500 kcal
*
Svačina – 250 kcal
*
Oběd – 700 kcal
*
Svačina – 200 kcal
*
Večeře – 500 kcal
*
Něco navíc (ovoce…) – max. 150 kcal
Ukázka jídelníčku
1. den
Snídaně (600 kcal)
*
Ovesná kaše s mlékem a medem 150 g
*
Pomerančová šťáva 200 ml
Svačina (220 kcal)
*
Banán
*
Knäckebrot 10 g s žervé 50 g
Oběd (620 kcal)
*
Kuřecí vývar s nudlemi 300 ml
*
Filet z aljašské tresky 200 g, pečené brambory 200 g, dušený špenát 150 g
*
Voda s citronem 250 ml
Svačina (90 kcal)
*
Mrkvový salát s ananasem 200 g
*
Čaj ovocný 250 ml
Večeře (550 kcal)
*
Zeleninový salát s kuřecím masem a jogurtovým dresinkem 250 g, tmavý chléb 40 g, ovocný čaj 300 ml
Během dne bylo přijato asi 2 050 kcal.
První den začínáme zdravou snídaní. Svačinu doplníme ovocem a správným pitným režimem. K obědu si dáme rybu a špenátem doplníme železo. Při večeři doplníme celý jídelníček správným množstvím vitamínů a minerálů – zdravým salátem s libovým kuřecím masem.
Celý den bychom se měli pokusit alespoň trošku hýbat! Potom bychom si mohli dopřát i něco navíc!
2. den
Snídaně (580 kcal)
*
Vaječná omeleta s bylinkami 100 g, cherry rajčata 50 g, celozrnný chléb 50 g
*
Ovocný čaj bez cukru 250 ml
Svačina (150 kcal)
*
Ovocný salát (jablka, mandarinky, banán, čerstvá pomerančová šťáva) 200 g
Oběd (650 kcal)
*
Dýňová polévka se zakysanou smetanou
*
Rizoto s vepřovým masem a zeleninou 250 g
*
Pomerančový džus 200 ml
Svačina (140 kcal)
*
Celozrnný chléb s pomazánkou z červené řepy a žervé, ořechy
*
Čaj s citronem 250 ml
Večeře (660 kcal)
*
Celerové placičky se sýrem a jogurtovým dresinkem 300 g
*
Voda s citronovou šťávou 200 ml
Během dne bylo přijato 2 180 kcal
Druhý den se nasnídáme pořádně dosyta a dopolední svačinu doplníme správnou dávkou ovoce. K obědu budeme servírovat rizoto s vepřovým masem a zeleninou. Odpolední svačina bude velmi pikantní a večer si pochutnáme na plackách pečených v troubě.
Tento den je krásně barevný – dýně, červená řepa a bylinky nám rozveselí zimní dny!
Celý den bychom se měli pokusit alespoň trošku hýbat!
3. den
Snídaně (650 kcal)
*
Domácí müsli tyčinky 100 g (s mrkví, jablkem, oříšky a rozinkami)
*
Jablko, jogurt, čaj
Svačina (180 kcal)
*
Chléb, šunka, sýr, okurka
Oběd (700 kcal)
*
Brokolicový krém 250 g
*
Fazole s krůtím masem, zeleninou 300 g
*
Pomerančový 100% džus 200 ml
Svačina (80 kcal)
*
Jablko
Večeře (600 kcal)
*
Pečený losos 150 g s bramborem 150 g
*
Salát Coleslaw 200 g
*
Voda s citronem 300 ml
Během dne bylo přijato 2 190 kcal.
K snídani jsme si upekli zdravou variantu müsli tyčinek – jsou slazené medem, obsahují oříšky a sušené ovoce, mrkev a jablko dodají vláčnost a šťavnatost. V zimě nás zahřeje brokolicový krém a pikantní fazole s krůtím masem a spoustou zeleniny. Den zakončíme vyváženou večeří, a to rybou, brambory a lehkým salátkem. Touto večeří skvěle doplníme zdravé mastné kyseliny, vitamíny i minerály.
Pokud nás honí mlsná
Nakrájíme si do misky jablko, mrkev, přidáme hrst rozinek a pár oříšků. Je to mnohem zdravější než bonbóny a chipsy!
Existuje i zdravější varianta slaných chipsů!
Budete potřebovat:
*
1 lžíci olivového oleje, lžičky soli, 1 lžičku medu, koření podle chuti (paprika, mletý kmín, kurkuma, chilli, …) – smíchejte (množství asi na kg zeleniny)
*
Dále: cuketu, červenou řepu, mrkev, celer…
Na tenké plátky nakrájenou zeleninu obalte ve směsi oleje a koření, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte, až bude mít zelenina krásně zlatou barvu, pak snižte teplotu a chipsy dosušte. Nechte okapat na ubrousku.
Každá zelenina potřebuje jinou dobu přípravy, vyzkoušejte.
Shrnutí
Na závěr by si každý měl pamatovat, že je důležité se stravovat pravidelně a dbát na přísun všech důležitých živin a na pitný režim.
Jídlo by mělo být lákavé na pohled, i v zimě je mnoho možností, jak připravit jídlo barevné a plné vitamínů.
Měli bychom přemýšlet nad tím, co jíme a kdy to jíme. Je také důležité, abychom používali suroviny, které jsou v daném ročním období dostupné (kořenovou zeleninu, dýni, červenou řepu, hlávkové i kysané zelí).
ZDROJE
*
https://vyzivadeti.cz/zdrava-vyziva/tema-mesice/energeticka-hodnota-detske-vyzivy/
*
http://vyzivadeti.cz/
*
http://www.fzv.cz/
*
https://stob.cz/cs/home
*
https://www.kaloricketabulky.cz/
*
http://www.fitbee.cz/
*
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/
*
http://doma.nova.cz/clanek/stihlaafit/hlidejte-si-kaloricky-prijem-ukazka-jidelnicku.html
*
http://www.superko.cz/kalkulacky/rozdeleni-kalorii-behem-dne/#ixzz5i2qqXAf8

Související dokumenty

Pracovní situace

Novela vyhlášky o školním stravování
Tematická zpráva ČŠI 2017
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Hospodaření s FKSP od 1. 1. 2024
Provádění vstupních, periodických a dalších pracovnělékařských prohlídek po ukončení nouzového stavu
Indispoziční volno
Mimoškolní akce školy (zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví)
Lyžařský výcvik
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Kurz horské turistiky
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Mimoškolní akce školy – režim dne a harmonogram
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe

Poradna

Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Sjednocení cen obědů pro žáky v případě dvou různých stravovacích zařízení
Zařazení žáků konzumujících vlastní jídlo mezi strávníky
Čerpání FKSP
Zajištění stravování pro muslimské studenty během sportovního kurzu
Příspěvek nestátní školy na ovoce a zeleninu
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Financování obědů
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz