Na jakých principech vlastně obědové konto funguje

Vydáno:

Bude tomu pomalu už rok, co zveřejněné výsledky našeho šetření, že některé školou povinné děti za celý den nemají ani jedno jediné teplé jídlo a mají prokazatelně hlad, rozpoutaly ostrou mediální diskuzi. I když jsme si byli vědomi všech rizik spojených se zveřejněním výsledků šetření, začali jsme vzhledem k závažnosti našich zjištění hledat alespoň v našem regionu řešení. Jedním z výsledků je projekt obědového konta.

Na jakých principech vlastně obědové konto funguje
Mgr.
Filip
Kuchař
 
vedoucí odboru školství Úřadu MČ Praha 7
Ačkoliv jsme museli neustále bojovat s všelijakými předsudky, jsme rádi, že jsme tento projekt obědového konta realizovali. Nejenže jsme vybrali v našem regionu, rozkládajícím se na 7 km2, bezmála 50 tisíc Kč a pomohli už prvním pěti dětem prožívat den ve škole bez hladu, ale velkou radost nám působilo pozorovat, že se náš otevřený přístup k tomuto problému stal
impulzem ke společenské diskuzi.
Zároveň byl podnětem i pro vznik charitativního projektu občanské společnosti Women for Women, která na začátku tohoto školního roku pomohla hradit obědy 93 dětem na ostatních školách v naší republice.
Na jakých
principech
tedy může fungovat obědové konto, které by chtěl případně zřizovatel zřídit pro své školy? Nejdříve musí nejen založit veřejnou sbírku na transparentní účet, ale musí si stanovit jasná a srozumitelná pravidla, za jakých bude možné příspěvek na stravování pro dítě čerpat. Na Praze 7 jsme se při stanovování parametrů pro vytvoření pravidel na poskytování příspěvku z obědového konta, který připravoval společný tým složený ze zástupců školského, finančního a sociálního odboru zřizovatele a ředitelů škol, dohodli na těchto základních principech:
 
Tato pomoc bude směrována zákonným zástupcům dětí, kteří těsně nesplňují kritéria pro přidělení finanční pomoci Úřadem práce a nedosáhnou na státní podporu, nebo na řešení stravování dítěte po období mezi řádným podáním žádosti na Úřad práce o finanční pomoc a rozhodnutím o přidělení či nepřidělení podpory. Cílem této veřejné sbírky má být primárně zabezpečit pro všechny děti, kde o to jejich rodiče projeví zájem, možnost stravování ve školní jídelně.
 
Způsob podání žádosti o příspěvek zákonným zástupcem musí být jednoduchý a s ohledem na sociální statut většiny těchto zástupců s co nejnižší administrativní náročností. Z toho důvodu padla naše volba na vytvoření systému, který je zaveden ve školách při žádání o odpuštění poplatku za družinu. Vycházeli jsme ze zkušenosti ředitelů, že většina těchto rodičů jsou zároveň žadatelé o odpuštění poplatku za družinu, a bude jim tak lépe pochopitelný. Školám jsme dodali jednotný formulář na čerpání příspěvku z obědového konta, kde žadatel vyplní pouze iniciály své a dítěte, a na téže žádosti si nechá potvrdit od Úřadu práce, že nečerpá příspěvek určený na zajištění stravy pro své děti. V případě, že není evidován na Úřadu práce, doloží ještě doklad o výši příjmu a doklad prokazující výši nákladů na bydlení (SIPO nebo nájemní smlouvu), a to následně předá řediteli školy, kterou dítě navštěvuje. Ředitel pak předává žádost se svým vyjádřením na odbor školství, který žádost projedná se sociálním odborem a následně zajistí její předložení Radě městské části Praha 7 ke schválení.
 
Čerpání příspěvku nesmí být poskytováno žadateli, ale poskytovateli stravování, tedy příslušné škole. Zde jsme postupovali s vědomím, že je potřeba zabránit jakékoliv možnosti zneužití tohoto příspěvku zákonnými zástupci dětí. Proto bylo dohodnuto se školami, že dítěti poskytnou oběd, výši jeho nákladů budou evidovat na speciálním pohledávkovém účtu školy a jednou měsíčně nebo za čtvrtletí, podle počtu stravovaných dětí, tyto náklady vyfakturují zřizovateli, který je škole proplatí z obědového konta.
Na základě těchto principů byla vypracována pravidla, která byla 12. 9. 2013 Radou městské části Praha 7 schválena jako
Pravidla hospodaření s transparentním účtem, zřízeným za účelem zabezpečení úhrady obědů pro děti v rámci zajištění kvalitní životosprávy ve školách na Praze 7
a lze je v plném znění nalézt na webovém vzdělávacím portálu Prahy 7 http://www.jaknaskoly.cz/urad-2/obedove-konto.
Na prvních pěti dětech, které čerpají příspěvek z obědového konta, jsme si ověřili, že pravidla byla nastavena podle správných parametrů, a všechny žádosti byly nejpozději do deseti dnů vyřízeny. Největší odměnou pro nás pak byla informace od ředitelů, jak děti společně se svými spolužáky vymýšlejí ve školní jídelně při obědě opět nějaké lumpárny, které možná nepotěší školníka, ale to už je jiný příběh.

Související dokumenty

Pracovní situace

Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Spotřební koš

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Stravenkový paušál