Tzv. digitalizace a školy a školská zařízení - část 2.: Spisový plán

Vydáno: 9 minut čtení
V předchozí části jsme si popsali, jak využít přechodné období, které poskytuje zákon č. 261/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci, ve znění pozdějších předpisů (tzv. DEPO), abychom se řádně připravili na tzv. plnou digitalizaci a výkon spisové služby v plně elektronické podobě.
Tzv. digitalizace a školy a školská zařízení – část 2
Mgr.
Jan
Schwaller
Archiv hl. města
Jedním z prvních kroků je dle mého názoru aktualizovat nebo nově vytvořit tzv. spisový a skartační plán původce. Jednoduše řečeno vymezit seznam dokumentů, které jsou původci doručovány nebo je sám vytváří.
Povinnost pro veřejnoprávní původce je mít spisovýa skartační plán, a to podle § 66 odst. 2 zákona číslo zákonač. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále AZ). Jen pro připomenutí – veřejnoprávními původci jsou dle§ 3 odst. 1 písm. j) i školy.1)
Možný postup vytvoření spisového a skartačního plánu jsem zformuloval během své praxe a níže jej předkládám s vysvětlivkami a případnými zdroji.
1.
Inspirovat se vz