Nejsem jistá, zda ve škole budeme postupovat správně, když:
– Přijde-li z PPP zpráva z vyšetření, kde má žák zaškrtnuto „s IVP“ – zákonný zástupce již nemusí žádat ředitele školy o udělení povolení ke vzdělávání podle IVP? Stačí jen informovaný souhlas, který nám zák. zástupce podepíše?
– Podpis zák. zástupce – informovaný souhlas – stačí jen jeden po dobu platnosti podpůrného opatření? Tzn. pokud je podpůrné opatření po dobu dvou let, stačí tento jeden podpis informovaného souhlasu?
ODPOVĚĎ
Předpokládám, že dokument, který je v dotazu označen jako „zpráva“, je doporučením školského poradenského zařízení.
Žádost o poskytování vzdělávání podle IVP
Podle § 18 odst. 1 školského zákona platí:
Ředitel školy může s písemným doporučením školského poradenského zařízení povolit nezletilému žákovi se speciálními vzdělávacími potřebami nebo s mimořádným nadáním na žádost jeho zákonného zástupce a zletilému žákovi nebo studentovi se speciálními vzdělávacími potřebami nebo s mimořádným nadáním
na jeho žádost
[zdůrazněno autorkou] vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu. Ve středním vzdělávání nebo vyšším odborném vzdělávání může ředitel školy povolit vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu i z jiných závažných důvodů.
Dále je v § 3 odst. 5 vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, ve znění pozdějších předpisů, uvedeno:
[zdůrazněno autorkou]
Individuální vzdělávací plán je zpracován bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 1 měsíce ode dne, kdy škola obdržela doporučení
a
žádost
zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka.
Z uvedeného je zřejmé, že zákonný zástupce žáka, resp. zletilý žák, student, je povinen požádat o vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu.
Otázka dále spočívá v tom, v jakém dokumentu je tato žádost zaznamenána.
V příloze č. 5 vyhlášky č. 27/2016 Sb., ve znění pozdějších předpisů (Doporučení pro vzdělávání žáka se speciálními vzdělávacími potřebami) je v části VII. poněkud nekonsistentně uveden následující text.
|
VII.
Žádost o povolení vzdělávání
[zdůrazněno autorkou] podle individuálního vzdělávacího plánu |
|
|
V případě doporučení podpůrného opatření spočívajícího ve vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu
žádám o jeho zpracování
[zdůrazněno autorkou] školou. |
|
|
Datum
|
Podpis zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka
|
Nehledě na tuto nesourodost lze konstatovat, že zákonný zástupce žáka nebo zletilý žák, student požádá o povolení vzdělávání podle IVP podepsáním části VII. v doporučení školského poradenského zařízení.
Informovaný souhlas s poskytováním podpůrných opatření
Informovaný souhlas s poskytováním podpůrných opatření zákonný zástupce žáka nebo zletilý žák, student vyjádří svým podpisem v části VIII. doporučení školského poradenského zařízení.
„Počet podpisů“
V doporučení školského poradenského zařízení je uvedena jeho určitá platnost. V návaznosti na text doporučení (tj. i na dobu jeho platnosti) zákonný zástupce žádá o poskytování podpůrného opatření a uděluje informovaný souhlas s poskytováním podpůrného opatření.
Proto postačuje jeden podpis vyjadřující žádost a jeden podpis vyjadřující informovaný souhlas s poskytováním podpůrného opatření na celou dobu platnosti doporučení.