Týmy pro mládež

Vydáno:

Cílem článku je představit projekt multidisciplinární spolupráce v oblasti prevence a včasné práce s ohroženými dětmi a jejich rodinami nazvaný „Systém včasné intervence a činnost Týmu pro mládež“. Na bližším představení činností Týmu pro mládež na území MČ Praha 2 lze ukázat možnosti spolupráce školských zařízení, OSPOD a dalších subjektů při vytváření metodických postupů pro práci s ohroženými dětmi a jejich rodinami a plánování preventivních aktivit v rámci konkrétní lokality.

Týmy pro mládež
Mgr.
Marta
Konvičková,
vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí MČ Praha 2
Systém včasné intervence vznikl na půdě odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR jako meziresortní a interdisciplinární nástroj, jehož cílem je propojení všech subjektů působících v agendě sociálně-právní ochrany dětí, v oblasti protiprávní činnosti dětí a trestné činnosti páchané na dětech. Projekt Systém včasné intervence byl pilotně ověřen v letech 1999 až 2005 v Ostravě a ve Svitavách. Následně byl rozšířen do dalších měst a obcí v rámci České republiky. V současné době je projekt realizován v 39 městech. Od roku 2012 spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí.
Základním cílem Systému včasné intervence je pozitivní změna u ohroženého dítěte nebo dítěte s rizikovým chováním, ke které dochází díky včasné, efektivní a koordinované podpoře poskytnuté dítěti a jeho rodině ze strany institucí a odborníků, do jejichž působnosti spadá péče o tuto cílovou skupinu dětí.
Naplnění tohoto cíle je realizováno prostřednictvím činnosti tzv. Týmu pro mládež, který tvoří pracovníci institucí pracujících v dané lokalitě s ohroženými dětmi a jejich rodinami. Jde o pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dětí (dále jen „OSPOD“), Policie ČR (oddělení zabývající se kriminalitou dětí a mládeže a trestnou činností páchanou na dětech a mládeži), pracovníky soudů, státních zastupitelství, Probační a mediační služby, škol, školských zařízení a nestátních organizací, které pracují v dané lokalitě s cílovou skupinou dětí a jejich rodinami. Dále jde o pracovníky městské policie, případně další odborníky. Členové Týmu se pravidelně scházejí, domlouvají postupy spolupráce při řešení jednotlivých typů případů a dávají podněty pro preventivní opatření v dané lokalitě. Jejich spolupráce je podpořena jednotným informačním prostředím, které je spravováno místně příslušným OSPOD (zdroj: http://www.prevencekriminality. cz/projekty/overene-projekty-upr/ system-vcasneintervence/).
Na území MČ Praha 2 je projekt Systém včasné intervence realizován od roku 2008. Činnost Týmu pro mládež zde koordinuje OSPOD Praha 2. Do Týmu byli od počátku zapojeni pracovníci OSPOD, Probační a mediační služby, obvodního státního zastupitelství, Policie ČR, soudu a městské policie. Toto složení odpovídalo metodice včasné intervence Ministerstva vnitra ČR. V rámci setkání byla domlouvána spolupráce při řešení konkrétních případů. Z nich pak vznikala doporučení a opatření, jak v podobných případech postupovat. Již v průběhu roku 2009 byly ke spolupráci přizvány další subjekty – zástupci všech základních škol z Prahy 2, pedagogicko-psychologické poradny a pracovníci vybraných neziskových organizací z Prahy 2, které pracují s ohroženými dětmi a jejich rodinami.
Pro posílení činnosti Týmu v oblasti prevence bylo klíčové zapojení škol. Zároveň však bylo třeba řešit organizaci spolupráce v rámci Týmu, neboť jednotlivé subjekty mají odlišné kompetence, a tedy i právo na informace, které se týkají konkrétních případů. Byla dohodnuta pravidla pro prezentaci konkrétních kazuistik v rámci Týmu (kazuistiky jsou prezentovány anonymně) a rozdělení práce do dvou částí. V té první se scházejí všichni členové Týmu, ve druhé pak členové úzkého Týmu (OSPOD, Probační a mediační služby, okresních státních zastupitelství a Policie ČR), kteří řeší spolupráci v konkrétních případech ohrožených dětí a rizikové mládeže.
Setkání Týmu pro mládež se stalo místem, kde lze vyjasňovat kompetence a pracovní postupy jednotlivých subjektů v konkrétních situacích, nejčastěji na konkrétních kazuistikách. Prvním tématem, které pracovníci Týmu takto řešili, bylo záškoláctví. Bližší představení konkrétních postupů přiblížilo členům možnosti řešení problémů se záškoláctvím na půdě jednotlivých institucí a možnosti jejich spolupráce a práce s dítětem a rodinou v situacích, kdy se tento problém nedaří řešit na půdě školy. V rámci diskuze o možnostech řešení kazuistik z praxe členů Týmu byla domlouvána konkrétní opatření (příklady dobré praxe).
Pro pracovníky škol bylo důležité získat informace o tom, jak konkrétně pracuje OSPOD s jejich podněty, jak oslovuje dítě a rodiče, jak je seznamuje s podnětem školy, jaké odborné služby může dítěti/rodině doporučit a jaké jsou kompetence OSPOD, příp. soudu, když nedochází ke zlepšení situace a záškoláctví dále trvá. Stejně důležité byly informace Policie ČR a státního zástupce o řešení situací zanedbání povinné školní docházky z jejich strany. Spolupráce členů Týmu při řešení záškoláctví je tématem, které se na setkání Týmu vždy po nějaké době vrací. V konkrétních případech je pak v rámci řešení využívána i metoda případové konference (setkání odborníků pracujících s konkrétním dítětem a jeho rodinou s cílem vytvořit individuální plán řešení problému záškoláctví).
Opakovaně proběhla diskuze na téma „spory rodičů o dítě“ – postupy jednotlivých subjektů při jednání s rodiči dětí v různých fázích řízení o úpravě poměrů dítěte. Z diskuze členů Týmu bylo patrné, že mají s tímto tématem mnoho zkušeností, ale vyvstalo také mnoho otázek, jak v konkrétních situacích postupovat. K tomuto tématu byly uspořádány dva diskuzní semináře, na kterých odpovídali na dotazy členů právník, rodinný terapeut a mediátor. Odborné služby, jež mohou využít rodiče a děti z Prahy 2 v rozvodových situacích, prezentovali pracovníci organizací, jež pracují v rámci Prahy 2.
Další témata řešená v rámci Týmu pro mládež se odvíjela a odvíjí od návrhů a podnětů jeho členů. V případech, kdy je to potřeba, je zvolené téma detailněji prodiskutováno v rámci pracovní skupiny Týmu pro mládež. Skupiny se účastní pouze ti pracovníci, které dané téma zajímá. Výstupem práce skupiny je shrnutí a zobecnění konkrétních pracovních postupů při práci s ním. Zatímco setkání Týmu se účastní ředitelé škol nebo jejich zástupci, při setkáních skupiny je někdy nahrazují výchovní poradci nebo jiní specialisté školy, kteří mají k projednávanému tématu nejblíže. Na jednání Týmu i skupiny může být dle potřeby přizván další odborník (např. právník, psycholog, poskytovatel sociální služby), jehož podněty jsou pro vytvoření postupů nebo otázky spojené s tématem důležité. Některé otázky projednávané v rámci Týmu byly podnětem pro uspořádání odborného semináře (př. témat seminářů – závislosti v rodině, práce s dětmi a rodičicizinci). Obsah setkání je tedy velmi různorodý.
V roce 2014 diskutovali členové Týmu pro mládež o těchto tématech:
-
Způsob práce OSPOD s ohroženými dětmi a rodinami, možnosti spolupráce s dalšími subjekty zařazenými v Systému rané intervence při řešení rizikové situace dítěte a jeho rodiny.
-
Problém užívání alkoholu u dětí a mladistvých, prodej a podávání alkoholu dětem a mladistvým na Praze 2 – možnosti řešení této problematiky v rámci hl. m. Prahy, MČ Prahy 2. Možnosti postihů a sankcí fyzických a právnických osob za podání a prodej alkoholu dětem a mladistvým.
-
Informace o realizovaných táborech pro děti ze sociálně slabých rodin z MČ Praha 2 (spolupráce OSPOD, DDM Praha 2 a městské policie při realizaci táborů).
-
Monitoring lokalit výskytu rizikové mládeže na území MČ Praha 2 (informace o monitoringu realizovaném klubem Beztíže DDM Praha 3 – Ulita v období červenec až září 2014 a jeho výstupech).
-
Rozšíření činnosti otevřeného klubu Síť pro rizikové děti a mládež DDM Praha 2.
-
Zahájení programu terénní práce s rizikovou mládeží na území MČ Praha 2.
-
Možnosti spolupráce školy, OSPOD a nestátních neziskových organizací při podpoře zapojení rizikové mládeže do preventivních a nízkoprahových aktivit.
-
Spolupráce OSPOD a dalších subjektů (školy, policie, státního zastupitelství) při řešení případů podezření na ohrožení dítěte syndromem CAN.
-
Hodnocení programů a projektů v oblasti prevence a práce s ohroženými dětmi a rodinami z MČ Praha 2, podněty pro chybějící programy/služby v této oblasti.
-
Informace o standardech kvality orgánů sociálně-právní ochrany dětí.
-
Představení projektu Obědy pro děti (v rámci projektu je hrazeno stravování sociálně potřebných dětí ve školách) a Programu pro ženy v nouzi (komplexní pomoc matkám s dětmi v krizové situaci) Women for Women, o. p. s.
Práce Týmu pro mládež na Praze 2 významně přispívá k fungující spolupráci všech zúčastněných subjektů při podpoře ohrožených dětí a jejich rodin. Posiluje též porozumění a respekt jednotlivých institucí k sobě navzájem, což je pro kvalitní spolupráci velmi důležité.

Související dokumenty

Pracovní situace

Může škola požadovat peníze za opotřebení učebnic?
Doprovod žáka do nemocnice
Žákovská a studentská samospráva
Změna ve vyplňování záznamů o úrazech
Zákonný zástupce
Školy s rozšířenou výukou
Krizový plán jako součást interní dokumentace školy
Bezpečnostní plán jako součást interní dokumentace školy
Žádost o individuální (domácí) vzdělávání
Přiznání svéprávnosti nezletilému dle nového občanského zákoníku
Metodické doporučení MŠMT pro práci s Individuálním výchovným programem v rámci řešení rizikového chování žáků
Zdravotní způsobilost k tělesné výchově
Výchovná opatření a jejich zveřejňování
Zpracovávání osobních údajů v podobě výsledků vzdělávání
Mimoškolní akce školy – účastníci akce
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Neshody při žádosti o odklad povinné školní docházky
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Aktualizace školního řádu základní školy na základě právních předpisů (2020/2022)
Metodika k hodnocení žáků v základních školách dle zákona Lex Ukrajina ve školním roce 2021/2022

Poradna

Výuka Aj
Problémy ve třídě
Odpovědnost školy za škodu - odpověď na dotaz
Dozor při odvozu do nemocnice - odborná poradna, odpověď na dotaz
Počet žáků ve třídě
Poplatky za ŠD při rotační výuce
Žák v zahraničí