Zápis do prvního ročníku ZŠ

Vydáno:

Připomínat zápis do prvního ročníku na podzim může někomu připadat jako kanadský žert. Vždyť v živé paměti máme ještě prázdninové zážitky a do Vánoc je poměrně daleko. Navíc legislativa nařizuje školám provést zápis v termínu mezi 15. lednem a 15. únorem příslušného školního roku.

Zápis do prvního ročníku ZŠ
Mgr.
Petr
Došek
 
ředitel ZŠ Velvary
Ale zdání klame.
Příprava netradičního zápisu
začíná v podzimních dnech na poradách širšího vedení škol a posléze na poradách metodických skupin. A k netradičním zápisům školy přistupují stále ve větším měřítku. Jen škoda, že často se měnící legislativa vede k úpravám již připravených dokumentů.
Špetka legislativy
O
plnění školní docházky
hovoří § 36 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon. A které děti tedy v letošním školním roce mohou přijít nebo přijdou k zápisu?
 
Děti narozené
do 31. 8. 2009 se musí dostavit k zápisu
a dle jejich školní zralosti nastoupí do školy nebo jejich zákonní zástupci požádají o odklad povinné školní docházky, pokud ho již nemají ve školním roce 2014/2015.
 
Děti narozené v období
od 1. 9. do 31. 12. 2009 mohou nastoupit
do školy
s doporučením
pedagogicko-psychologické poradny.
 
Děti narozené
od 1. 1. do 30. 6. 2010 mohou nastoupit
do školy
s doporučením
pedagogicko-psychologické poradny a
současně
odborného lékaře.
 
K zápisu má povinnost dostavit se také
zákonný zástupce dítěte, kterému byl povolen odklad povinné školní docházky.
I volba termínu zápisu může narazit na legislativní problém. Zápisy na mnohých školách probíhají také v sobotu. Školy si totiž uvědomují časové vytížení rodičů v pracovních dnech a nevšednost dne, ve kterém zápis probíhá. Nejeden psycholog doporučuje přítomnost obou rodičů u zápisu „uchazeče“ do prvního ročníku. A v čem je ten legislativní zádrhel? Učitelé, kteří zajišťují zápis v sobotu, by měli být podle litery zákoníku práce odměněni, včetně příplatků. Ale s tím napjaté rozpočty škol nepočítají. Na tomto místě je asi zbytečné mluvit o tom, že nejeden učitel tuto práci odvede rád bez ohledu na zákoník práce, jen se pak musí pousmát nad nutností dělení své pracovní doby a evidování pracovní docházky.
Jak to chodí u nás
Netradiční tematický zápis probíhá již několik let.
Téma zápisu
je voleno právě v podzimních měsících. Budoucí prvňáčci v minulých letech navštívili pohádkovou říši, putovali kosmem nebo objevovali pirátský poklad. Tematický kompars vždy zajišťují starší žáci. Přípravě kostýmů se věnují nejen v hodinách pracovních činností, ale také v různých kroužcích. Konečné slovo mají často šikovné maminky z občanského sdružení rodičů.
Ve dnech zápisu je ve škole zřízena kavárna, která je doménou děvčat a chlapců z nejvyšších ročníků. Rodičům budoucích prvňáčků předvádějí to, co se naučili ve volitelném předmětu domácnost. Nabízí se teplé i studené nápoje, malé občerstvení ve formě jednohubek nebo zákusků. Pro děti, které se potřebují před samotným zápisem zaklimatizovat, jsou promítány krátké animované české pohádky, z nichž nejoblíbenější jsou ty o Krtečkovi.
Každé dítě, které prochází zápisem, je doprovázeno školákem v kostýmu a samozřejmě svými rodiči. Plní úkoly, které sledují jeho zralost a připravenost pro vstup do první třídy. Jednotlivá stanoviště opět zajišťují děti v kostýmech a výkony budoucího žáčka zapisují do
průvodní kartičky.
Na konci takové stezky je pak paní učitelka, u které se předškolák podrobí samotnému zápisu. V případě, že vyučující shledá nějaký nedostatek u zapisovaného dítěte, je k dispozici speciální pedagožka. Ta hledá řešení možného problému – nabídne pomoc příslušných školských poradenských pracovišť, případný odklad nebo společně zvažují zařazení dítěte do přípravné třídy.
Ze zápisu si každé dítě odnese malý
dáreček
od svých budoucích spolužáků – keramický obrázek, šperk z moduritu, v rámci hodin výpočetní techniky vytvořenou omalovánku nebo třeba zápich do květináče.
Další důležitou místností, která v době zápisu ve škole vznikne, je výpočetní středisko. Zde probíhají veškeré administrativní úkony. Pro zjednodušení celého administrativního procesu jsou před zápisem umístěny potřebné dokumenty na web školy. Rodiče si je mohou vyplnit v klidném prostředí svého domova, a urychlit tak celý administrativní proces. Po kontrole údajů, které jsou potřebné pro školní matriku, jsou data zadávána přímo do počítače. Rodičům je během několika minut vydáno rozhodnutí o přijetí. Pokud mají zákonní zástupci vyřízené potřebné dokumenty k odkladu školní docházky, je vystaveno i rozhodnutí o odkladu. Pokud ne, jsou vyzváni k jejich doložení. Veškerá administrativa je pak ukončena předáním jednoduché
informační brožury o škole
a zamýšlených projektech na příští školní rok. Spolu s brožurou dostanou rodiče pozvánku na květnovou schůzku. Na té jsou představeny vyučující budoucích prvních ročníků. Vedení školy prezentuje skupiny žáků v jednotlivých třídách a rodiče mají možnost se k nim vyjádřit. Vytvoří se jednotlivé třídní kolektivy.
Zápis je příležitostí pro prezentaci činnosti školy a organizací, které se školou spolupracují. Jsou proto aktualizovány nástěnky, promítány prezentace fotografií z realizovaných projektů, probíhá propagace činnosti školního klubu a centra sportu. Zápis je všemi žáky i pracovníky školy považován za jeden z nejdůležitějších dnů ve školním roce.
Zápis nebo přijímací řízení
Na mnoha diskuzních fórech na různých internetových stránkách si rodiče budoucích žáků sdílejí své poznatky ze zápisu. Mluví o prověřování matematických dovedností a jazykových znalostí z angličtiny, o nutnosti znát písmena abecedy, o tom, jak stojí frontu na pořadové číslo, anebo o tom, jak se účastní zápisů na několika školách ve svém okolí. Jiní hovoří o finančních částkách, které získají tím, že své dítě přihlásí ke vzdělávání do té „své“ školy. Je pochopitelné, že si prestižní školy své žáky vybírají, a kladou tedy na uchazeče vyšší požadavky. Je správné, že každý rodič chce pro své dítě to nejlepší vzdělání, a proto mu vybírá, z jeho pohledu tu nejvhodnější školu. Víme, že žádný zřizovatel nechce uzavřít základní školu (byť malotřídku) pro nedostatek dětí, protože obec bez školy pomalu vymírá. Těžko se k tomu zaujímá stanovisko. Zlí jazykové hovoří o konkurenčním boji mezi školami i o chybném systému financování regionálního školství. Pedagogičtí optimisté chápou situaci jako jeden z prvků demokratického školství a věří, že uprostřed všech těch zájmů je spokojené dítě. A budoucí prvňáčci? Ti chtějí pouze jediné, spravedlivou paní učitelku, která umí vytvořit příjemné školní prostředí a je vždy ochotná pochopit jejich neposkvrněnou dušičku.

Související dokumenty

Pracovní situace

Vzdělávání dětí, žáků, studentů z Ukrajiny
Metodika pro MŠ a ZŠ pro konání tzv. zvláštního zápisu
Mimořádné zápisy
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Zápis k povinné školní docházce (do prvního ročníku základního vzdělávání)
Spolupráce školy s obecním úřadem, informování jiné základní školy, informování OSPOD
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Průběh správního řízení o přijetí k základnímu vzdělávání
Přijetí k základnímu vzdělávání spojené se zařazením do vzdělávacího programu základní školy speciální
Odklad povinné školní docházky
Neshoda rodičů a přijímání ke vzdělávání
Řízení o odkladu povinné školní docházky
Rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky
Rozhodnutí o zamítnutí žádosti o odklad povinné školní docházky
Dodatečný odklad povinné školní docházky
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Vzory při přijímání do MŠ a ZŠ (česko-ukrajinské)
Vztahy školy a zřizovatele - neveřejné školy
Vztahy školy a zřizovatele - školy veřejné
Zápisová turistika

Poradna

Podání žádosti v rámci zápisu do 1. třídy ZŠ mimo termín zápisu
Odklad
Zápis - správní řízení
Přijetí cizince do základní školy
Odpolední vyučování 1. stupeň
Kariérový poradce na ZŠ
Škola v přírodě
Doprovod do školy
Pobyt žáka v zahraničí
Počet žáků ve třídě
Vozíčkář
Pobyt v zahraničí dítěte
Sloučení škol
Zápis do MŠ
Zásada procesní rovnosti a předvídatelnosti rozhodování správního orgánu
Přijímací řízení - předčasné podávání žádostí
Přímá ped. činnost
Odklad povinné školní docházky
Individuální vzdělávání
Uvolnění z výuky

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)