Soutěž Logická olympiáda

Vydáno:

Letos již pojedenácté zve Mensa ČR hravé děti a mládež z celé republiky k účasti na Logické olympiádě. Registrace do soutěže probíhá až do konce září na webové stránce olympiády.

Soutěž Logická olympiáda
Ing.
Zuzana
Poláková,
hlavní koordinátorka Logické olympiády 2018
Širokou paletu nejrůznějších soutěží pro žáky a studenty doplňuje unikátní soutěž Logická olympiáda, v níž o úspěchu rozhoduje namísto získaných znalostí a vědomostí logické uvažování, pohotovost, představivost a rychlost úsudku. Na rozdíl od oborových soutěží typu matematické, fyzikální či biologické olympiády nabízí Logická olympiáda úlohy nezávislé na úrovni vzdělání, a proto se jí mohou účastnit děti a mládež od předškolního věku až po středoškoláky. Účast v soutěži je mimo jiné dalším ze způsobů, jak rozpoznat u dětí nadání, a umožnit tak rozvoj jejich individuálních vloh.
Daří se nám přivést děti a mládež blíže k logickým úlohám, významným úspěchem bývá i odhalování skrytých talentů dětí, o jejichž nadání okolí nemusí vůbec vědět. Efekt je přitom nejvýraznější, pokud se zapojí celé školní třídy. V loňském roce se soutěže zúčastnilo 61 284 soutěžících z 3 014 škol. Soutěž je pořádána letos nově už v šesti věkových kategoriích pro děti od 3 do 20 let.
Soutěžící se mohou registrovat na webových stránkách www.logickaolympiada.cz, a to až do 30. září. Registrovat se mohou i učitelé. Uživatelský profil učitelům umožňuje přehled o přihlášených studentech i o jejich výsledcích. Od října pak začíná základní kolo soutěže. To opět proběhne online, přihlásit se a soutěžit je možné z kteréhokoliv počítače připojeného k internetu. Nejúspěšnější řešitelé postoupí do krajských kol a následně do celorepublikového finále, které se uskuteční koncem listopadu v Praze a v němž budou děti soutěžit o hodnotné ceny.
Soutěž je zařazena do programu Excelence, vyhlášeného MŠMT, v rámci kterého se žáci a školy hodnotí podle výsledku v soutěžích. Tento program umožňuje finančně podpořit pedagogické pracovníky středních škol na základě výsledků, kterých dosáhli jejich žáci v soutěžích.
Partnery soutěže Logická olympiáda jsou MŠMT, Open Gate - gymnázium a základní škola, Nadace The Kellner Family Foundation, Nadace RSJ, AV MEDIA, Albi a Jablotron. Krajská kola finančně podporuje řada krajů i měst.
Mensa je mezinárodní organizace založená roku 1946 v Oxfordu, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Mensa České republiky se věnuje mnoha aktivitám pro své členy i širokou veřejnost. Mezi nejdůležitější patří dlouhodobá spolupráce se školami v oblasti práce s nadanými dětmi, dále zřizuje kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti a jako jediná Mensa na světě zřizuje vlastní Mensa gymnázium - osmileté gymnázium pro nadané studenty.

Související dokumenty

Pracovní situace

Žákovská a studentská samospráva
Přiznání svéprávnosti nezletilému dle nového občanského zákoníku
Zpracovávání osobních údajů v podobě výsledků vzdělávání
Mimoškolní akce školy – účastníci akce
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Metodika k hodnocení žáků ve středních školách a konzervatořích dle zákona Lex Ukrajina ve školním roce 2021/2022
Vzorové situace při žádosti rodiče o informace o průběhu vzdělávání dítěte
Smlouva o úplatném vzdělávání v soukromé a církevní škole
Komisionální zkouška žáka střední školy
Školy a cestování žáků - varianty organizace akce
Den, do kterého je žák, student žákem, studentem školy ve školním roce 2019/2020
Příklad dobré praxe – kulatý stůl k problematice sociálního začleňování
Rok na střední škole v zahraničí z právního pohledu
Může škola požadovat peníze za opotřebení učebnic?
Akreditace vzdělávacích programů v systému DVPP
Doprovod žáka do nemocnice
Možnost vzdělávat se současně ve více mateřských školách
Přerušení vzdělávání (§ 66 odst. 5 školského zákona)
Přerušení vzdělávání žákyně dle § 66 odst. 6 školského zákona
Vzdělávání v soukromých a církevních základních a středních školách

Poradna

Výuka Aj
Odpovědnost školy za škodu - odpověď na dotaz
Problémy ve třídě
Ubytování v internátu
Dozor při odvozu do nemocnice - odborná poradna, odpověď na dotaz
Dobrovolnická práce
Počet žáků ve třídě
Poplatky za ŠD při rotační výuce
Ukončení předškolního vzdělávání
Žák v zahraničí
Výkaz práce
Povinné předškolní vzdělávání