Dagmar Grauová je učitelka na učilišti a také bývalá inspektorka České školní inspekce.
O vzdělávání na středních odborných učilištích v české společnosti existuje mnoho mýtů, a i proto se Dagmar stala hostem jedné z nejnovějších epizod podcastu Hovory z kabinetu. Díky svým pedagogickým zkušenostem může mnohé z mýtů úspěšně vyvracet. S jakými studenty a žáky se na „učňáku“ můžeme potkat? Které vyučovací metody podle Dagmar při práci se žáky fungují? A co že je to vlastně s těmi rohlíky v nadpise?
„Mrzí mě, že kromě kuchařů nevidím ve veřejném prostoru žádnou propagaci dalších řemesel,“ říká na začátku rozhovoru Dagmar Grauová. Profese kuchaře je často medializována například v televizních show, ale je těžké něco podobného najít i pro ostatní povolání, kterým se člověk může na učilišti vyučit.
„Řemeslo u nás není propagováno jako něco, s čím by člověk mohl spojit svou budoucnost,“ vysvětluje svůj postoj. Dle jejích slov je to i jeden z důvodů, proč „učňáky“ nemají tu nejlepší pověst. „Mám pocit, že manuální práce u nás je kategorie druhá. Nejsem zast