Děti s námi po kurzech chtějí zůstat v kontaktu

Vydáno: 9 minut čtení

Vzdělávací program v rámci projektu iKAP 2 – Inovace ve vzdělávání poskytuje v Praze pomoc ukrajinským dětem i jejich rodinám. Program nabízí kurzy českého jazyka, interkulturní podporu od specialistů i terapie. Od poloviny července do konce léta se projektu zúčastnilo devadesát dětí a dospívajících. Většina z nich bude chodit do českých škol. Kurzy se pořádají v Pražském inovačním institutu nebo na pražských základních a středních školách. Partnerem projektu je nezisková organizace InBáze, která dlouhodobě pomáhá imigrantům. O tom, co všechno projekt účastníkům nabízí, jsme si povídali s Mgr. Palinou Mahilinou, MA, koordinátorkou kurzů českého jazyka pro ukrajinské děti.

Děti s námi po kurzech chtějí zůstat v kontaktu
Mgr.
Michaela
Váchová
Vedla rozhovor, odborná editorka Učitelského měsíčníku
Vaše jméno dává tušit, že jste cizinka. Prozradíte nám, jak jste se ocitla v Čechách a proč jste se rozhodla zapojit do výše zmíněného projektu?
Pocházím z Běloruska. Do Česka jsem přijela na stipendium od Visegrádského fondu studovat na Univerzitu Palackého v Olomouci. Byl to magisterský program Erasmus Mundus zaměřený na moderní evropskou společnost, kulturu a politiku v globálním kontextu. Zůstala jsem tady a pracovala ve vzdělávání, v soukromých i stá