Školní řád a jeho význam

Vydáno:

Důvodem k napsání tohoto článku je snaha upozornit na význam školního (vnitřního) řádu pro uspořádání a stanovení pravidel právních vztahů ve školách a školských zařízeních. Jestliže má školní řád plnit svou funkci, tj. stanovit taková pravidla, která by skutečně smysluplně upravovala vztahy ve škole, je dobré se seznámit se zásadami pro tvorbu školního řádu podle platné školské legislativy. Zajímavá by jistě byla i diskuze o nových zkušenostech z pedagogické praxe a o možnosti jejich aplikace do ustanovení školního řádu.

Školní řád a jeho význam
JUDr.
Jana
Mahdalíčková,
Ph. D.,
odborná lektorka, oblast trestního práva
Úvodem, domnívám se, neuškodí malý exkurz do právní teorie, abychom si přiblížili, jak se liší školní řád od ostatních právních předpisů a v čem se jim naopak podobá.
Právní předpisy - normativní akty - jsou výsledkem legislativní činnosti orgánů veřejné moci (zákonodárného sboru, tj. Parlamentu; orgánů výkonné moci, tj. vlády či orgánů územních samosprávných celků - obcí a krajů). Právě v závislosti na postavení subjektu, který příslušný normativní akt vydává, je určena právní síla toho kterého normativního aktu. Pro normativní akty se v různých právních řádech vžilo více označení. V České republice se užívá například pojmu právní předpisy, právní řád, zákony a jiné právní předpisy, obecně závazné právní předpisy.
Normativní akty (např. občanský zákoník, trestní zákoník, školský zákon) jsou základním pramenem práva v kontinentálním typu právní kultury, která již ve svých počátcích byla na tomto typu pramene práva postavena (vychází z tradice římského práva). Jsou obecně závazné. Ze strany státu je požadováno dodržování zásady ignorantia legis non excusat, tj. neznalost zákona neomlouvá.
Od normativních aktů je třeba odlišit individuální právní akty. Jedná se o výsledek aplikace normativních aktů na konkrétní případ - například rozsudek, trestní příkaz, správní rozhodnutí apod. - a na interní normativní akty, což jsou vnitřní předpisy v rámci organizace, které nemají obecně závaznou povahu, jako například směrnice, statuty, organizační a pracovní řády, školní řády apod.
Vnitřní předpis je neveřejný předpis (jehož zveřejnění ovšem může být přípustné), kterým právnická osoba (škola a školské zařízení), ať už veřejnoprávní, nebo soukromoprávní, upravuje práva a povinnosti svých zaměstnanců či zástupců, žáků, studentů, v rámci své působnosti. Některé vnitřní předpisy musí právnická osoba vydat povinně na základě zákona (§ 30 školského zákona - školní řád, vnitřní řád) a zákony ukládají povinnost se jimi řídit nebo zněním vnitřních předpisů podmiňují některé právní vztahy. Vnitřní předpis může vydat jen k tomu oprávněný orgán právnické osoby (ředitel školy) a z předpisu by mělo být zřejmé, který orgán a na základě jakého zmocnění jej vydal.
Vnitřní předpis upravuje pouze právní vztah mezi organizací, která jej vyhlásila, a osobou, která je s ní v pracovním, členském nebo podobném vztahu (tj. např. žák nebo jeho zákonný zástupce). Vnitřní předpis sám o sobě nemůže ukládat povinnosti jiným osobám. Vnitřní předpisy a jejich dodržování však mohou být legitimním předmětem zájmu pro orgány dozoru, ať už by šlo o státní dozor (školní inspekce), nebo dozor ze strany zřizovatele (obec, kraj).
Pokud budeme konkrétně hovořit o školním řádu, jedná se tedy o vnitřní (interní) dokument školy, který stanoví:
-
základní koncepty vnitřních vztahů managementu, pedagogů a žáků školy a jejich zákonných zástupců,
-
práva a povinnosti pedagogů, žáků a dalších osob a vztahy mezi nimi,
-
pravomoc a odpovědnost pedagogů,
-
sankce při porušení povinností.
Základní legislativa pro zpracování školního řádu je zejména:
-
Deklarace práv dítěte
-
Ústavní zákon č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod
-
zákon č. 561/2004 Sb., školský zákon
-
Metodické pokyny MŠMT ČR (zejména metodický pokyn pro zpracování školního řádu)
Zákon č. 561/2004 Sb., školský zákon, upravuje problematiku školního řádu v následujících ustanoveních:
-
§ 28 odst. 1 písm. g) upravuje povinnost vést jako součást dokumentace školní řád nebo vnitřní řád
-
§ 30 odst. 1 až 3
(1) Ředitel školy vydá školní řád; ředitel školského zařízení vnitřní řád. Školní řád a vnitřní řád upravuje
a)
podrobnosti k výkonu práv a povinností dětí, žáků, studentů a jejich zákonných zástupců ve škole nebo školském zařízení a podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů s pedagogickými pracovníky,
b)
provoz a vnitřní režim školy nebo školského zařízení,
c)
podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků nebo studentů a jejich ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí,
d)
podmínky zacházení s majetkem školy nebo školského zařízení ze strany dětí, žáků a studentů.
(2) Školní řád obsahuje také pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů.
(3) Školní řád nebo vnitřní řád zveřejní ředitel na přístupném místě ve škole nebo školském zařízení, prokazatelným způsobem s ním seznámí zaměstnance, žáky a studenty školy nebo školského zařízení a informuje o jeho vydání a obsahu zákonné zástupce nezletilých dětí a žáků.
-
§ 164 odst. 2
Ředitel školy zřizuje pedagogickou radu jako svůj poradní orgán, projednává s ním všechny zásadní pedagogické dokumenty a opatření týkající se vzdělávací činnosti školy. Při svém rozhodování ředitel školy k názorům pedagogické rady přihlédne. Pedagogickou radu tvoří všichni pedagogičtí pracovníci školy.
-
§ 168 odst. 1 písm. c)
Školská rada schvaluje školní řád a navrhuje jeho změny.
-
Vyhláška č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři, § 10.
-
Vyhláška č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a plnění povinné školní docházky, § 14, § 15, § 17.
Při zpracování školního řádu je třeba dodržovat určitou systematiku. V úvodních ustanoveních musí být uvedeno:
-
škola - název, sídlo
-
kdo vydává a podle jakého ustanovení - ředitel školy podle § 30 odst. 1 školského zákona
-
číslo vnitřního předpisu
-
čj., popř. č. vnitřního předpisu
Dále by měla být uvedena obecná ustanovení - účel a funkce školního řádu podle § 30 školského zákona. Potom postavení žáků a jejich zákonných zástupců - výkon práv a povinnosti žáků a studentů ve škole a podrobnosti o pravidlech jejich vzájemných vztahů s pedagogickými pracovníky, dále provoz a vnitřní režim školy nebo školského zařízení, podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků nebo studentů, podmínky ochrany před rizikovými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí, podmínky zacházení s majetkem školy nebo školského zařízení ze strany dětí, žáků a studentů, pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů.
Školní řád nebo vnitřní řád zveřejní ředitel na přístupném místě ve škole nebo školském zařízení, prokazatelným způsobem s ním seznámí zaměstnance, žáky a studenty školy nebo školského zařízení a informuje o jeho vydání a obsahu zákonné zástupce nezletilých dětí a žáků.
Nutná je přesná definice používaných pojmů a stanovení postihů při nedodržování školního řádu v souladu se školským zákonem a dalšími právními předpisy. Dále je třeba stanovit, kdy se jedná o porušení, případně hrubé porušení školního řádu, tj. která jednání jsou zakázaná. Jedná se zejména o definování pojmů:
-
záškoláctví
-
násilí
-
návyková látka
-
rasismus
-
xenofobie
-
ochrana autorského práva
-
užívání internetu, mobilního telefonu.
Je třeba si uvědomit, že většina uvedených pojmů je definována v obecně závazných právních předpisech, proto nelze doporučit vymýšlení vlastních definic, ale je třeba respektovat to, co je již stanoveno.
Závěrečná ustanovení by měla obsahovat:
-
Schváleno školskou radou dne ...
-
Projednáno pedagogickou radou dne ...
-
Platnost
-
Den podpisu (V ... dne ...), funkce, jméno a příjmení ředitele
Případně ustanovení o zrušení předchozího školního řádu, o formě doplnění školního řádu, o způsobu vyhlášení školního řádu a jeho zpřístupnění, o účinnosti a dále datum podpisu a podpis ředitele školy s uvedením jména, příjmení a funkce.
PŘÍKLADY MOŽNÉ ÚPRAVY
1. Ochrana učitelů
Povinnosti žáků a studentů
Žáci a studenti jsou povinni v době vyučování a na všech akcích pořádaných školu dodržovat pravidla slušného chování vůči pedagogickým i nepedagogickým zaměstnancům školy a ostatním osobám a vůči spolužákům. Nedodržování pravidel slušného chování se považuje za porušení školního řádu; hrubé neslušnosti a urážlivé chování se považuje za hrubé porušení školního řádu.
Práva pedagogů a ostatních zaměstnanců
Pedagogičtí i nepedagogičtí zaměstnanci a ostatní osoby ve škole a školském zařízení mají právo vyžadovat od žáků a studentů dodržování pravidel slušného chování. Při fyzickém napadení sebe nebo jiné osoby mají právo použít nutné obrany v mezích zákona a následně přivolat Policii ČR.
2. Ochrana žáků a studentů před rizikovými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí
Omamné a psychotropní látky
1)
Výroba, vnesení, přechovávání, užívání, nabízení, zprostředkování, šíření, propagace omamných a psychotropních látek, prekurzoru nebo přípravku určeného k jejich výrobě nebo jiné neoprávněné nakládání s nimi ve škole nebo na akcích pořádaných školou je zakázáno.
2)
Vstup do školy nebo na akce pořádané školou pod vlivem omamných nebo psychotropních látek je zakázán.
3)
Žák nebo student, který se požitím omamných nebo psychotropních látek uvedl do stavu, v němž bezprostředně ohrožuje sebe nebo jiné osoby, veřejný pořádek nebo majetek, popř. je důvodné podezření, že přivodil v souvislosti s tím jinému újmu na zdraví, je povinen se podrobit odbornému vyšetření zjišťujícímu obsah těchto látek pomocí odběru slin. Odmítne-li žák nebo student se vyšetření podrobit, hledí se na něj, jako by byl pod vlivem takové látky.
4)
Každý, kdo se dozví, že jiný připravuje nebo se dopouští jednání uvedeného v odst. 1 nebo 2 je povinen tuto skutečnost oznámit řediteli školy, třídnímu učiteli nebo..., popřípadě Policii ČR.
5)
Žákovi nebo studentovi, který s omamnou nebo psychotropní látkou, prekurzorem nebo přípravkem určeným k jejich výrobě neoprávněně nakládá způsobem uvedeným v odst. 1, ji pedagogický pracovník odebere, zajistí ji a učiní opatření, aby nemohl v konzumaci nebo jiném nakládání s ní pokračovat. Odebranou látku nepodrobuje žádnému zkoumání ani testu a odevzdá ji Policii ČR.
6)
Podle závažnosti stavu žáka, případně dalších okolností, pedagogický pracovník posoudí, jestli není ohrožen život nebo zdraví žáka. V případě, kdy je žák ohrožen na zdraví nebo na životě, zajistí první pomoc a přivolá lékaře.
7)
Jestliže postup podle odst. 5 není nutný, pedagogický pracovník sepíše záznam, včetně vyjádření žáka (zejména zdroj omamné a psychotropní látky), a bezprostředně vyrozumí vedení školy a zákonného zástupce nezletilého žáka nebo osobu, která plní vůči zletilému žákovi vyživovací povinnost, dále oznámí tuto skutečnost orgánu sociálně-právní ochrany dětí a Policii ČR.
8)
V případě zájmu žáka nebo studenta nebo zájmu jeho zákonných zástupců poskytne škola informace o možnostech odborné pomoci při řešení takové situace.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Školní řád MŠ - směrnice a komentář
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Školní řád - pomůcka pro ředitele škol při jeho tvorbě
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Začátek vyučování
Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Vyhlášky

13/2005 Sb. o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři
48/2005 Sb. o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky