Kdy škola zajišťuje bezpečnost žáků?

Vydáno:

Článek se zabývá některými otázkami souvisejícími s vymezením doby, kdy škola zajišťuje bezpečnost a ochranu zdraví žáků, aniž by si přitom kladl nárok na úplnost. Text se nevztahuje na mateřské školy.

 

Kdy škola zajišťuje bezpečnost žáků?
Mgr.
Jan
Fiala
odborník na školské právo
Podle § 29 odst. 2 školského zákona školy a školská zařízení (správně příslušné právnické osoby) zajišťují bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb a poskytují žákům a studentům nezbytné informace k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví. Podle mého názoru
škola zajišťuje bezpečnost rovněž v době, kdy je nad žákem vykonáván dohled
(aniž by se přitom jednalo o vzdělávání nebo přímo související činnost). Účelem dohledu je jednoznačně zajišťování bezpečnosti žáků - bylo by tedy absurdní , aby škola vykonávala dohled, a přitom nezajišťovala bezpečnost. Dohled je přitom jen jedním ze způsobů zajištění bezpečnosti, opominout nelze ani prevenci, vnitřní předpisy, poučení a organizační opatření - zatímco dohled se vykonává pouze nad nezletilými žáky, bezpečnost nad všemi.
Škola tedy obecně zajišťuje bezpečnost žáků při jejich pobytu v budově a areálu školy v době před vyučováním, během vyučování, o přestávkách a po vyučování a dále při pořádaných akcích.
Zvláštní režim má doba mezi dopoledním a odpoledním vyučováním, běžně označovaná jako
polední přestávka
. Úprava se liší v závislosti na druhu škol. Pro základní školy všech zřizovatelů platí zvláštní úprava v § 1 odst. 2 vyhlášky č. 48/2005 Sb., podle níž ředitel umožní žákům vstup do budovy a pobyt v ní o přestávce mezi dopoledním a odpoledním vyučováním. Dále je třeba zohlednit zvláštní povahu polední přestávky, která slouží především jako přestávka na jídlo a oddech. Z toho tedy vyplývá, že žáci základní školy mohou setrvat po celou polední přestávku ve škole, ale mohou školu i opustit.
Na ostatní školy veřejných zřizovatelů se vztahuje § 6 odst. 3 vyhlášky č. 263/2007 Sb., podle něhož dohled (a tedy i zajišťování bezpečnosti) začíná nejméně 15 minut před začátkem odpoledního vyučování. Dále se stanoví, že pokud ředitel školy povolí žákům pobyt mezi dopoledním a odpoledním vyučováním, zabezpečí jejich dohled (a tedy i bezpečnost). Ředitel takové školy pak musí výslovně povolit, aby žáci mohli celou polední přestávku setrvat ve škole; neučiní-li tak, žáci mohou ve škole být pouze v určené době, nejdříve 15 minut před začátkem odpoledního vyučování.
U škol neveřejných zřizovatelů je pak zcela na uvážení ředitele školy, zda a odkdy pobyt povolí. Vždy platí, že žákům nelze nařídit, aby setrvali ve škole, a zároveň nepotřebují souhlas zákonného zástupce, aby školu opustili. Škola zajišťuje bezpečnost a dohled pouze nad těmi žáky, kteří setrvávají ve škole.
Škola dále není povinna zajišťovat bezpečnost a dohled nad žáky při jejich přechodu do cizí školní jídelny. V souladu s § 6 odst. 3 vyhlášky č. 263/2007 Sb. je nicméně u veřejných škol možné v tomto případě vykonávat dohled a v takovém případě škola bezpečnost žáků zajišťuje. Při pobytu v cizí školní jídelně zajišťuje bezpečnost a dohled toto zařízení, souhlasím tedy se závěrem M. Puškinové.1 Pokud se však školní jídelna nachází v budově (areálu) školy, pak se domnívám, že škola zajišťuje bezpečnost a dohled až do doby, kdy žáci opustí budovu (areál) školy - doporučuji stanovit nejzazší čas, dokdy tak musejí učinit.
Zajišťování bezpečnosti a dohledu obecně končí okamžikem, kdy žák opustí budovu (areál) školy.
To se děje odchodem žáka po skončení vyučování, po jeho uvolnění nebo "převzetím" jinou osobou - například zákonným zástupcem, posádkou zdravotnické záchranné služby nebo vedoucím kroužku. V případě kroužků pořádaných třetí osobou ve škole po vyučování se domnívám, že bude bezpečnost a dohled zajišťovat tato osoba - doporučuji písemně vymezit vzájemná práva a povinnosti (ve smlouvě o nájmu). Naopak v případě, že se budou například pracovníci OSPOD dožadovat rozhovoru s dítětem ve škole o samotě, povinnost zajišťování bezpečnosti a dohledu školou trvá.
Problematičtější je situace v případě
svévolného odchodu žáka ze školy
. Malé přestávky mezi vyučovacími hodinami chápu jako činnost související se vzděláváním, při které je škola povinna zajišťovat bezpečnost. Této povinnosti školy musí odpovídat povinnost žáků setrvávat ve škole. V případě, že žák opustí školu před koncem vyučování, aniž by byl uvolněn, poruší tím svou povinnost a tehdy škola jeho bezpečnost nezajišťuje, neboť to po ní nelze spravedlivě požadovat. Pokud však pedagogický pracovník například pošle žáka pro nákup a žák tento pokyn splní, škola jeho bezpečnost zajišťuje i v případě jeho pobytu mimo školu, neboť právnickou osobu zavazuje protiprávní čin, kterého se při plnění svých úkolů dopustil zaměstnanec, jak vyplývá z § 167 občanského zákoníku. Škola dále zajišťuje bezpečnost žáků, kteří se se souhlasem (i mlčky uděleným) pedagogických pracovníků zdržují ve škole i v době, kdy nemají.
Závěrem připomínám, že stanovení doby, kdy jsou žáci oprávněni pobývat ve škole, včetně případných dalších organizačních opatření, má být součástí školního řádu.
1 PUŠKINOVÁ, M. Dohled nad žáky při přechodu žáků do "cizí" školní jídelny a v "cizí" školní jídelně.
Řízení školy.
2017, roč. 14, č. 10, s. 19-21.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
89/2012 Sb. občanský zákoník

Vyhlášky

48/2005 Sb. o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky
263/2007 Sb. , kterou se stanoví pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení zřízených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí