Uvolnění z výtvarné výchovy

Zákonný zástupce našeho žáka nám zaslal žádost o uvolnění syna z hodin výtvarné výchovy. Důvodem jsou fotbalové tréninky - chlapec hraje fotbal na vysoké úrovni. Ze školského zákona mi tato možnost vyplývá, ale zatím jsme řešili pouze uvolnění z TV ze zdravotních důvodů. Lze tedy žáka uvolnit z hodin VV bez náhrady (jedná se o poslední hodiny) s tím, že na vysvědčení bude mít uvedeno „uvolněn“. Je jeho sportovní kariéra dostatečně „závažným“ důvodem, jak požaduje zákon? Nemůže v budoucnu nastat nějaký problém, který teď neumím domyslet? Ještě doplňuji, že se jedná o žáka 8. třídy a jeho absence v hodinách VV by tím pádem byla 100 %.

 

 

 

 

Uvolnění z výtvarné výchovy
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.
PRÁVNÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění
-
vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných
ODPOVĚĎ
V souladu s § 50 odst. 2 školského zákona ředitel školy může ze zdravotních nebo jiných závažných důvodů uvolnit žáka na žádost jeho zákonného zástupce zcela nebo zčásti z vyučování některého předmětu; zároveň určí náhradní způsob vzdělávání žáka v době vyučování tohoto předmětu.
Obecně lze konstatovat, že pokud budou splněny podmínky stanovené školským zákonem, může ředitel školy uvolnit žáka i z předmětu výtvarná výchova. Řešení uvedené situace je proto odvislé od posouzení důvodů uvolnění. Z dotazu dovozuji, že uvolnění z předmětu výtvarná výchova nebude zdůvodněno zdravotními důvody.
Zda jsou fotbalové tréninky dostatečným důvodem pro uvolnění z předmětu výtvarná výchova, může posoudit pouze ředitel školy, který zná všechny souvislosti žádosti o uvolnění. Mohu vyjádřit pouze svůj názor na důvodnost žádosti o uvolnění z předmětu výtvarná výchova, který je založen pouze na informacích obsažených v dotazu.
Podle mého právního názoru je nutné chápat „jiné závažné důvody uvolnění žáka“ ve stejném smyslu jako „zdravotní důvody“ výslovně uvedené v § 50 odst. 2 školského zákona. To znamená jako důvody, které objektivně znemožňují žákovi vzdělávat se v určitém předmětu.
V případě, že mají být fotbalové tréninky jediným důvodem uvolnění z výtvarné výchovy, podle mého názoru nesplňují požadavek kladený na důvody uvolnění žáka z určitého předmětu. Nepředstavují situaci, která objektivně, nezávisle na vůli žáka znemožňuje jeho vzdělávání v daném předmětu.
Žádost je zřejmě založena na preferování určité činnosti (sportu) a „upozadění“ jiné činnosti (výtvarné výchovy). Upřednostňování určitých činností je přirozené, avšak žák plní povinnou školní docházku podle rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání a školního vzdělávacího programu. V systému základního vzdělávání a v uvedených dokumentech má výtvarná výchova své místo (viz cíle vzdělávání a
kompetence
žáka) a bez důvodů objektivně znemožňujících žákovi vzdělávání v dané oblasti nelze tuto vzdělávací oblast z jeho vzdělávání vyjmout.
Obecně lze konstatovat, že v případě uvolnění z některého předmětu by mohly následně žákovi vzniknout komplikace v rámci přijímacího řízení na střední školu, pokud by hodnocení z daného předmětu (vzdělávací oblasti) bylo podmínkou přijetí do určitého oboru vzdělání.
Jsem toho názoru, že situaci daného žáka by bylo možné řešit pomocí jiného nástroje - individuálního vzdělávacího plánu. Žák je zřejmě mimořádně nadaný v „pohybové oblasti“. V tomto případě je nutné postupovat v souladu s § 18 školského zákona a v souladu s vyhláškou č. 27/2016 Sb.

 

 

 

Související dokumenty

Pracovní situace

Zpracovávání osobních údajů v podobě výsledků vzdělávání
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Vzorové situace při žádosti rodiče o informace o průběhu vzdělávání dítěte
Může škola požadovat peníze za opotřebení učebnic?
Akreditace vzdělávacích programů v systému DVPP
Doprovod žáka do nemocnice
Žákovská a studentská samospráva
Možnost vzdělávat se současně ve více mateřských školách
Přerušení vzdělávání (§ 66 odst. 5 školského zákona)
Přerušení vzdělávání žákyně dle § 66 odst. 6 školského zákona
Vzdělávání v soukromých a církevních základních a středních školách
Školní vzdělávací program
Revize RVP
Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání na školní rok 2014/2015
Změna ve vyplňování záznamů o úrazech
Zákonný zástupce
Školy s rozšířenou výukou
Krizový plán jako součást interní dokumentace školy
Bezpečnostní plán jako součást interní dokumentace školy
Bezplatné poskytování učebnic

Poradna

Výuka Aj
Problémy ve třídě
Odpovědnost školy za škodu - odpověď na dotaz
Dozor při odvozu do nemocnice - odborná poradna, odpověď na dotaz
Počet žáků ve třídě
Poplatky za ŠD při rotační výuce
Ukončení předškolního vzdělávání
Žák v zahraničí
Výkaz práce
Povinné předškolní vzdělávání
Úhrada konference Škola jako místo setkávání ze šablon

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)