Klub zástupců ředitelů základních škol v Hradci Králové

Vydáno:

Ředitelé základních škol v Hradci Králové mají již mnoho let svůj klub, kde si pomáhají řešit aktuální problémy, vyměňují si názory i informace, sjednocují postupy při řešení běžné školní agendy, dostávají informace od zřizovatele, společně se školí a pořádají studijní výjezdy do zahraničí.

Klub zástupců ředitelů základních škol v Hradci Králové
Mgr. Bc.
Dagmar
Chroboková
 
zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ Hradec Králové, Úprkova 1
PROČ VZNIKL V HRADCI KRÁLOVÉ KLUB ZÁSTUPCŮ ŘEDITELŮ?
My, zástupci, své ředitele v době jejich nepřítomnosti zodpovědně zastupujeme. Řešíme běžný chod školy a neodkladné záležitosti. Ředitelé nám za to posílají svoje rozesmáté fotografie z Francie, Ukrajiny, Polska, Bulharska a dalších zemí, kde právě komunikují se svými zahraničními kolegy a seznamují se se školskými systémy fungujícími mimo Českou republiku. Ano, dostanou se k nám informace, jak to kde funguje, ale není nad vlastní zážitek a sdílení s kolegy.
Před dvěma lety vznikla tedy myšlenka založit podobný klub zástupců ředitelů škol. I my potřebujeme
diskutovat o specifických problémech
naší práce a společně hledat správné postupy při jejich řešení. Podnět k založení klubu vyšel ze Základní a Mateřské školy, Hradec Králové, Úprkova 1, od Mgr. Dagmar Chrobokové, která je zástupkyní ředitele na zmíněné škole.
JAKÉ MÁ KLUB ÚKOLY
Hlavním cílem klubu je
sdílení a předávání informací mezi jednotlivými školami.
Máme na mysli informace o žácích přecházejících z jedné školy na druhou, postupech při zápisu, klasifikaci, řešení problémů se žáky se SPU, způsobech komunikace s rodiči, zacházení se stížnostmi, dále otázky personální, a to zejména hledání a doporučování učitelů, a další. V neposlední řadě je zde také potřeba vzájemného poznání a profesní podpory. Nedílnou součástí našich setkání jsou školení na vybraná témata, která souvisejí s řízením školy, prohlídky, poznávání a prezentace jednotlivých hradeckých škol.
PŘÍPRAVA
Nejdříve byli o záměru založit Klub zástupců ředitelů hradeckých škol informováni ředitelé škol a zřizovatel, konkrétně vedoucí odboru školství. Po jejich souhlasu přišlo první pozvání na setkání ZŘŠ v ZŠ a MŠ, Hradec Králové, Úprkova 1. V „zakládající škole“ se hradečtí zástupci sešli poprvé takzvaně „na zkoušku“ 15. 4. 2013. A kupodivu dorazili všichni.
PRVNÍ SETKÁNÍ
První setkání lze nazvat krokem do neznáma. Dá se říci, že toto setkání se neslo ve znamení vzájemného poznávání, očekávání a nejistoty. Pravděpodobně každý z nás chtěl prezentovat svoji školu jako fungující a bezproblémovou organizaci. Nikdo nemínil hovořit o starostech, zaváháních, a už vůbec ne o neúspěších jeho školy.
Na programu setkání byla diskuze o přestupech žáků - téma, které si zástupci dopředu po e-mailové diskuzi zvolili. Dále se několik škol představilo krátkou prezentací - cílem bylo zjistit, jaké mají jednotlivé školy zaměření a zvláštnosti. Následovala odborná přednáška vedená Mgr. Hanzelkou, jejímž tématem byla role zástupce ředitele ve škole. Dozvěděli jsme se, že je přetěžká.
V tento den se také stanovila frekvence dalších setkání - čtyřikrát ročně; dvakrát se setkání uskuteční ve vybrané škole, dvakrát v neformálním duchu, mimo školu. Zatímco neformální setkání fungují jako burza problémů a nápadů, ve školách probíhají školení, která zařizuje hostitelská škola, dále pokračují prezentace škol a diskuze k aktuálním problémům, na závěr následuje prohlídka školy.
PRAVIDELNÁ SETKÁVÁNÍ
Po první schůzce proběhly podle plánu další. Hostujícími školami již byly ZŠ SNP, ZŠ Gočárova a ZŠ Sever. Zatím jsme absolvovali školení týkající se cloudového řešení počítačových aplikací, dále jsme získali vědomosti o právních krocích při řešení stížností přicházejících do škol, školení v programu Bakaláři a o webových stránkách škol.
Podrobně jsme poznali čtyři školy a chystáme se do dalších. Při neformálních setkáních v hradeckých hospůdkách jsme postupně ztratili ostych, vzájemně jsme se inspirovali a postěžovali si hlavně na vzrůstající počet neřešitelných stížností přicházejících na naše stoly a mnohdy obtížnou komunikaci s rodiči našich žáků. V současné době informace sdílíme,
nebojíme se zeptat jeden druhého a přiznat drobné nedokonalosti.
Vzájemně si pomáháme s řešením problémů, které nás všechny tíží. Víme, že se na sebe můžeme spolehnout a poradíme si, tedy pokud víme. Sdílíme radosti i starosti spojené s chodem školy. V případě, že posíláme žádosti o přestup žáka, umíme si představit, z které kanceláře nám je odpovězeno a kdo nám žádost posílá. Jen výjezd do zahraničních škol je zatím hudbou budoucnosti.

Související dokumenty

Pracovní situace

Dohled v základním vzdělávání
Malotřídní základní škola - legislativa
Malotřídní základní škola
Činnosti zajišťované v „malotřídních“ školách
Pracovněprávní specifika „malotřídní“ školy
Málotřídní školy a pracovněprávní vztahy
Málotřídní
Uvolnění a vyloučení ze základní školy
Převedení žáka do odpovídajícího ročníku základní školy
Vzdělávání v soukromých a církevních základních a středních školách
Opakování ročníku základní školy na žádost zákonného zástupce
Šablony od A do Z
Podpora implementace novely školského zákona z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání
Správní řízení - základní školy
Postup v průběhu správního řízení do vydání rozhodnutí
Odvolací řízení - správní řízení ZŠ
Individuální vzdělávací plán
Přeřazení žáka do vyššího ročníku
Zařazení dítěte do přípravného stupně základní školy speciální
Zařazení do přípravné třídy základní školy

Poradna

Přijetí cizince do základní školy
Hospodaření školy - zaúčtování ztrátového výsledku z předchozího roku
Škola v přírodě
Doprovod do školy
Pobyt žáka v zahraničí
Počet žáků ve třídě
Vozíčkář
Pobyt v zahraničí dítěte
Sloučení škol
Přímá ped. činnost
Odklad povinné školní docházky
Uvolnění z výuky
Přijímání ke vzdělávání
Odklad
Dovolená
Žák v zahraničí
Odpolední vyučování 1. stupeň
Kariérový poradce na ZŠ
Pracovní zařazení učitelky MŠ vyučující žáka-cizince českému jazyku