EDUjobem chceme pomoci školám i učitelům

Vydáno:

Dosud nebyla na českém trhu služba, která by propojovala učitele i školy. Proto vznikl nový pracovní portál EDUjob, který má vytvořit prostor pro nabídky vzdělavatele a pro ty, co ve vzdělávací oblasti chtějí pracovat. Jak většina škol hledá nové pracovní síly a čím se EDUjob liší od ostatních pracovních portálů, řekne v rozhovoru za provozovatele serveru ředitel EDUinu Zdeněk Slejška.

 

EDUjobem chceme pomoci školám i učitelům
Mgr.
Zdeněk
Slejška
ředitel EDUin, o. p. s.
Čím se EDUjob liší od ostatních pracovních portálů, přes které ředitelé škol hledají nové kolegy a kolegyně?
EDUjob.cz je první pracovní portál, který je ušitý na míru školám. Zohledňuje zákon o pedagogických pracovnících, umožňuje filtraci podle aprobovanosti či dosaženého vzdělání. Dává taktéž prostor sdělit specifika školy či zájemcům popsat dovednosti, které mohou pomoci celkovému rozvoji školy. Před tím tu nic takového nebylo.
Jak tedy hledají školy nové učitele?
Dělali jsme si šetření mezi mnoha řediteli i učiteli a zjistili jsme, že nejvíce učitelů přichází do škol na základě sítě kontaktů. Pokud si škola s kontakty vlastních učitelů nevystačí, začíná inzerovat prostřednictvím místního tisku, a když teče do bot, tak přes jobs.cz. Zajímavé je, že žádný ředitel nezmínil evidenci úřadů práce, kde je vždy v každém kraji několik učitelů registrováno. Učitelé taktéž hledají práci přes své bývalé kolegy a spolužáky, kteří učí. Pokud nic nenajdou, ve škole zůstávají a čekají, až se objeví volné místo poblíž bydliště nebo s vyšším úvazkem, pokud o něj stojí.
Kolik máte inzerátů?
Jsme teprve na začátku, ale už nyní jich máme nejvíce. V tuto chvíli (na začátku ledna - pozn. redakce) máme přes sedmdesát pozic a více než sto registrovaných učitelů. Méně než polovina míst je z Prahy, takže u nás najdete volné pozice také v jiných regionech.
Mluvíte o pozicích. Komu je tedy EDUjob určen?
Všem, co hledají profesionály z oblasti vzdělávání, či ve vzdělávání chtějí pracovat. Vedle škol se již mezi inzerenty objevují soukromé jazykové školy, neziskové organizace či volnočasová centra. Registrace i systém vyhledávání jsou nastaveny tak, aby bylo možné rychle najít nejen učitele, ale i psychologa, speciální pedagožku či osobního asistenta. Zároveň má web pomoci učitelům, kteří chtějí uplatnit své zkušenosti i mimo práci ve škole. Proto je portál otevřený všem organizacím a firmám, které hledají lidi orientující se ve vzdělávací oblasti. Učitel, který pracuje ve vzdělávací oblasti i mimo výuku, je nakonec přínosem i pro ostatní kolegy.
Na stránkách máte uvedenou cenu 1 100 Kč za inzerát. Není to příliš?
Ti, co hledají práci, mají registraci zdarma a bez omezení. Inzerce je až do konce ledna zdarma dokonce i pro všechny zaměstnavatele. Částka 1 100 Kč ale vysoká není, v porovnání s placenými servery se pohybujeme ve střední úrovni. Pokud ovšem neseženete žádného učitele přes vaši síť kontaktů, stejně jste donuceni platit za inzerci. Včas uveřejnit inzerát na portále, na kterém učitelé a další pedagogičtí experti hledají práci, může nakonec peníze ušetřit. Navíc školy s certifikací Rodiče vítáni, kterých je více než 400, si mohou celý poplatek odečíst. Když se bude jednat o velkou školu, která hledá ročně hodně pracovníků, jsme schopni cenu zastropovat a umožnit neomezené vkládání inzerátů. Uvědomujeme si, že finance na hledání nových lidí jsou u všech omezené.
Jak se chystáte dále EDUjob rozvíjet?
Nemáme ambici být personální agenturou, která garantuje, že vám přivede toho pravého profesionála. Chceme ale zajistit co nejširší výběr pozic i zájemců o práci a dále web vyvíjet tak, aby ředitelé netrávili příliš mnoho času vyhledáváním a schůzkami. Dále hledáme možnosti, jak propojit portál s pedagogickými fakultami, které by zde mohly hledat učitele, kteří si věří a jsou ochotni se podílet na vzdělávání mladých pedagogů. Od počátku jsme se snažili dát vědět o našem webu učitelům, kteří jsou zajímaví, vzdělávají se a sledují trendy. Chceme být pro tuto skupinu lidí stále atraktivní, aby se ředitelé přes EDUjob setkávali s učiteli, kteří to myslí se svou profesí vážně, a které práce s dětmi či studenty baví.
Řízení školy

Související dokumenty

Pracovní situace

Akreditace vzdělávacích programů v systému DVPP
Účast na školení během víkendu
Hodnocení pedagogického pracovníka
Ukázka části pracovní náplně pedagogického pracovníka
Ochrana pedagogů
Pracovní doba pedagogického pracovníka
Novela zákona o pedagogických pracovnících
Zpřístupňování osobních údajů učitelů na webových stránkách školy
Vzdělávání koordinátorů EV
Výpověď daná zaměstnavatelem pedagogickému pracovníkovi, který nesplňuje předpoklad odborné kvalifikace
Čerpání dovolené a volno k samostudiu
Učitelé – kategorie pomáhající profese
Stres v osobním a pracovním životě učitele
Syndrom vyhoření a jeho prevence
Minimální mzda státu EU a výjezdy škol do zahraničí
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Informace k možnostem zaměstnávání ukrajinských občanů na pozici pedagogického pracovníka
Co udělat s učitelem podporujícím Putina nebo šířícím proruské dezinformace?
Cestovní náhrady
Má mít pedagog postavení úřední osoby dle trestního zákoníku?

Poradna

Úvazek
Úvazek
Podnapilý rodič
Pracovní poměr na dobu určitou - 10 měsíců
Vedoucí učitel odborného výcviku
Kvalifikace
Přespočetné hodiny
Platová třída
Odměna za očkování
Jmenování třídních, uvádějících a provázejících učitelů
Učitel autoškoly a adaptační období
Prodloužení zkušební doby
Záskok za nemocného jazykáře - odborná poradna, odpověď na dotaz