Ke správnému rozhodnutí vede cesta po visutém laně

Vydáno:

V postavení ředitele školy nebo jeho zástupce jsme konečnou instancí pro schvalování zlepšovacích návrhů našich kolegů a jejich uskutečnění v praxi. Podle svého vlastního uvážení, co má šanci na úspěch a co ne, řešíme od stolu, co umožníme a co zamítneme, a činíme tak osudová rozhodnutí o projektech, do kterých jejich tvůrci vložili svůj (často značný) kreativní potenciál. V tomto článku se máme možnost inspirovat z příběhu jednoho velmi dobrého rozhodnutí (kterému předcházelo několik zoufale špatných) a dále z výzkumu, který nás varuje, že k chybným rozhodnutím máme příliš často nebezpečně blízko. Každé naše rozhodování tak připomíná balancování na visutém laně – na jeho konci čeká pohádková odměna, zatímco pod námi se rozprostírá temná hlubina zklamání.

Ke správnému rozhodnutí vede cesta po visutém laně
PhDr.
Jan
Voda
Ph.D.
ředitel základní školy Wonderland Academy
Tati, tohle je mnohem lepší…
Čtyřhodinové čekání na zpožděný vlak z Manchesteru do Londýna se ukázalo být šťastnou okolností, která v roce 1990 přivedla mladou, začínající autorku na začátek příběhu o chlapci, jenž se stal žákem školy pro čaroděje. Nečekaný záblesk z nebe jí a mnoha dalším lidem obrátil život naruby. David Radcliffe, filmový Harry Potter, se stal ve svých 14 letech nejmladším milionářem na světě. Z Rowlingové, která byla v té době nezaměstnaná a žila ze sociálních dávek, udělal příběh dolarovou miliardářku, dvanáctou nejbohatší ženu v Británii a 48. nejvlivnější celebritu na světě v roce 2007. Životopis J. K. Rowlingové by sám o sobě mohl být vydatným námětem na článek, jak vydělat svůj první milion; nás však dnes na celém příběhu zajímá jiná skutečnost: předtím než konečně prodala autorská práva na Kámen mudrců nakladatelství Bloomsbury, obešla Rowlingová bez úspěchu 12 jiných redakcí! Z jednoho nakladatelství jí dokonce jízlivě vzkázali, že desky, ve kterých jim text odevzdala, se nevejdou do obálky.1)
Bloomsbury Publishing se v té době nacházelo ve stísněných kancelářích na náměstí Soho a dětskou literaturu začalo vydávat teprve od června 1994. Ředitel Nigel Newton si vzal ukázku textu domů, ale místo toho, aby se s ním usadil sám, jej dal své dceři. O hodinu později přišla Alice ze svého pokoje: „Tati, tohle je mnohem lepší než cokoliv jiného.“ „V následujících měsících mě otrav