Maturitní zkouška v jarním zkušebním období v kontextu novely "maturitní vyhlášky" Informace o maturitní zkoušce v podzimním zkušebním období budou zveřejněny ve Speciálu pro střední školy 3/2019

Vydáno:

Cílem článku je shrnout základní činnosti školy vykonávané při přípravě maturitní zkoušky v jarním zkušebním období a v průběhu vlastní maturitní zkoušky v jarním zkušebním období, a to v souvislosti se změnami, které zavedla novela „maturitní vyhlášky“ účinná od 1. 11. 2018. Změny jsou vyčleněny v úvodu článku, dále jsou vyznačeny tučným písmem v přehledech jednotlivých měsíců.

Maturitní zkouška v jarním zkušebním období v kontextu novely „maturitní vyhlášky“ Informace o maturitní zkoušce v podzimním zkušebním období budou zveřejněny ve Speciálu pro střední školy 3/2019
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
právník a specialista na školskou problematiku
Novela „maturitní vyhlášky“ – účinnost a přechodné ustanovení
Vyhláška č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, (dále jen „vyhláška č. 177/2009 Sb.“) byla novelizována vyhláškou č. 232/2018 Sb., kterou se mění vyhláška č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů.
Tato novela vyhlášky č. 177/2009 Sb. nabyla účinnosti 1. 11. 2018. Ve vztahu k tiskopisu osvědčení o jednotlivé zkoušce (tj. tiskopisu podle § 50a) novela zavádí přechodné ustanovení. V souladu s uvedeným přechodným ustanovením do 30. září 2019 lze použít tiskopis podle § 50a vyhlášky č. 177/2009 Sb. ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely.
Některé změny zavedené novelou „maturitní vyhlášky“
Nově se v § 4 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb. výslovně uvádí, že přihlášku k opravné zkoušce nebo náhradní zkoušce podává žák ke všem dílčím zkouškám nebo částem zkoušek příslušného zkušebního předmětu, u kterých neuspěl nebo které nekonal. Uvedené pravidlo se tedy vztahuje na přihlašování k opravné nebo náhradní zkoušce
*
z českého jazyka a literatury a cizího jazyka v rámci společné části maturitní zkoušky nebo
-
z předmětu v rámci profilové části maturitní zkoušky, která se skládá z více částí konaných různými formami.
Z úhlu pohledu žáků je nejzásadnější změnou úprava doby, po kterou trvá určitá zkouška nebo dílčí zkouška, resp. změna organizace zkoušky nebo dílčí zkoušky společné nebo profilové části maturitní zkoušky.
*
Didaktický test ze zkušebního předmětu český jazyk a literatura se prodlužuje na 75 minut (§ 5 odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Celkový čas písemné práce ze zkušebního předmětu český jazyk a literatura zůstává zachován (110 minut), celkový čas se však nedělí na dobu výběru tématu a dobu vlastního vypracování písemné práce; v průběhu zkoušky může žák změnit volbu zadání (§ 5 odst. 2 a 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Didaktický test z matematiky nově trvá 120 minut (§ 9 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Žákovi podle § 20 odst. 4 věty třetí školského zákona (tj. osobě, která se vzdělávala alespoň čtyři roky v přecházejících osmi letech před příslušnou zkouškou ve škole mimo území České republiky) se nově na jeho žádost prodlužuje doba konání didaktického testu z matematiky o 10 minut a umožňuje se při konání didaktického testu použít překladový slovník (§ 9 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Konkrétní délku trvání obhajoby maturitní práce stanoví ředitel školy v rámci rozpětí 15 až 30 minut (§ 15 odst. 6 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
Změněná pravidla uzpůsobení podmínek pro konání maturitní zkoušky jsou důležitá jak pro žáky, kteří mají v této souvislosti znát svá práva nebo povinnosti, tak pro ředitele školy, který uzpůsobení podmínek zajišťuje, nebo pro třídního učitele či výchovného poradce, kteří se žáky bezprostředně komunikují.
*
Novela upravila přílohu č. 2 Kategorizace žáků s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky; v příloze č. 2 jsou v kategorii Sluchové postižení (SP) nově vyčleněny skupiny SP-2-N, SP-2-N-A, v kategorii Specifické poruchy učení a ostatní (SPUO) jsou ve skupině SPUO-1 nově uvedeni např. žáci chronicky nemocní s cílenou medikací. Dále je nově vyčleněna skupina SPUO-2-N.
*
Novela upravila přílohu č. 3 Uzpůsobení maturitní zkoušky pro žáky s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky. Zpřesňuje například podmínky navýšení času pro zkoušku nebo dílčí zkoušku.
*
V případech, kdy znevýhodnění s výjimkou žáků s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky se specifickými poruchami učení zařazených do kategorie a skupiny SPUO-1 podle přílohy č. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb. trvá kratší dobu než jeden rok nebo nastane v době od odevzdání přihlášky do termínu konání maturitní zkoušky, uzpůsobí podmínky pro konání maturitní zkoušky ředitel školy v dohodě s daným školským poradenským zařízením s přihlédnutím k pravidlům uzpůsobení maturitní zkoušky pro žáky se znevýhodněním uvedeným v příloze č. 3 k této vyhlášce (§ 20 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Uzpůsobení podmínek pro konání zkoušek společné části maturitní zkoušky, které vyplývá z doporučení vydaného školským poradenským zařízením, se přiměřeně uplatní i pro uzpůsobení podmínek pro konání zkoušek profilové části maturitní zkoušky (§ 20 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
-
Žák s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky a zákonný zástupce uvedeného žáka jsou ředitelem školy prokazatelně seznámeni s úpravami podmínek a způsobu konání zkoušek nejpozději jeden měsíc před konáním první zkoušky nebo části zkoušky maturitní zkoušky, příp. za určitých podmínek bez zbytečného odkladu (§ 20 odst. 6 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
Novelou jsou zdůrazněna práva žáků, a to právo uplatnit připomínky k průběhu zkoušky v učebně (§ 51 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.). Nově se zadavatelům výslovně ukládá informovat žáky o právu uplatnit připomínky k průběhu zkoušky do protokolu [§ 40 písm. c) vyhlášky č. 177/2009 Sb.].
Stejně tak je novelou akcentováno zveřejnění informací, prokazatelné seznámenís určitými skutečnostmi žáků nebo jejich zákonných zástupců,
informování
členů maturitní komise, komisaře a zadavatele.
*
Konkrétní termíny ústních zkoušek společné části a zkoušek profilové části musejí být nově zveřejněny způsobem umožňujícím dálkový přístup, tj. na webových stránkách školy (§ 2 odst. 7 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Žák s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky a zákonný zástupce uvedeného žáka jsou ředitelem školy prokazatelně seznámeni s úpravami podmínek a způsobu konání zkoušek nejpozději jeden měsíc před konáním první zkoušky nebo části zkoušky maturitní zkoušky, příp. za určitých podmínek bez zbytečného odkladu (§ 20 odst. 6 vyhlášky č. 177/2009 Sb.). Školám lze proto doporučit, aby žák s přiznaným uzpůsobením podmínek a zákonný zástupce nezletilého žáka s přiznaným uzpůsobením podmínek písemně potvrdili skutečnost, že byli s úpravami podmínek a způsobu konání zkoušek seznámeni.
*
Ředitel školy informuje v dostatečném předstihu členy zkušební maturitní komise, komisaře a zadavatele o podmínkách konání maturitní zkoušky žáka s přiznaným uzpůsobením podmínek (§ 20 odst. 6 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
Novela pozměňuje lhůtu, ve které má být jmenován zadavatel a hodnotitel písemných prací.
*
Zadavatele ředitel školy jmenuje nejpozději jeden měsíc před termínem konání příslušné zkoušky nebo dílčí zkoušky podle jednotného zkušebního schématu (§ 44 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Hodnotitele písemných prací Centrum jmenuje nejpozději jeden měsíc před termínem konání příslušné zkoušky nebo dílčí zkoušky podle jednotného zkušebního schématu (§ 44 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
Zpřesňuje se pravidlo stanovené § 36 odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb., podle kterého člen maturitní komise nehlasuje o hodnocení žáka při zkoušce (nehlasuje ten člen zkušební maturitní komise, který nebyl zkoušce přítomen po převážnou část doby konání zkoušky). Z novelizovaného znění vyplývá, že uvedené pravidlo se vztahuje pouze na ty zkoušky nebo dílčí zkoušky, které se konají před zkušební maturitní komisí (ústní zkouška společné části maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury dle § 6, ústní zkouška společné části maturitní zkoušky z cizího jazyka dle § 8, obhajoba maturitní práce profilové části maturitní zkoušky dle § 15 a ústní zkouška profilové části maturitní zkoušky dle § 16 vyhlášky č. 177/2009 Sb.). Z doplněného znění § 36 odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb. je naopak zřejmé, že uvedené pravidlo nelze aplikovat na písemnou zkoušku a praktickou zkoušku profilové části maturitní zkoušky.
Určité zpřesnění nebo zjednodušení při nakládání s dokumenty po ukončení zkoušky vyplývající z novely je důležité zejména pro komisaře, zadavatele a ředitele školy.
*
Nově zadavatel ukládá do bezpečnostní obálky záznamové archy didaktických testů nebo písemných prací a prezenční listinu, komisař do elektronické podoby převádí záznamové archy a prezenční listiny a odesílá je prostřednictvím informačního systému Centra do Centra; tyto dokumenty předává řediteli školy (§ 13 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Skartační lhůta protokolu o průběhu maturitní zkoušky ve zkušebním místě (§ 28 vyhlášky č. 177/2009 Sb.) činí pět let, nikoli již 45 let [§ 26a odst. 2 písm. a) vyhlášky č. 177/2009 Sb.].
*
Nově se vyčleňuje příloha protokolu dle § 29a odst. 1 věta druhá, tj. záznamy o hodnocení ústních zkoušek společné části maturitní zkoušky zpracované hodnotiteli , jejíž skartační lhůta činí 5 let [§ 26a odst. 2 písm. a) vyhlášky č. 177/2009 Sb.].
Změny příloh vyhlášky č. 177/2009 Sb. spočívají jak v úpravě počtu příloh, tak ve změně obsahu.
*
V příloze 1 Přihláška k maturitní zkoušce byly doplněny nepovinné údaje (datum narození, e-mail, datová schránka, adresa pro doručování písemností) a žádost o úpravu podmínek při testu z matematiky dle § 9 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
*
Příloha 1a nově obsahuje vzor přihlášky k jednotlivé zkoušce, která svým obsahem a formou odpovídá odpovídá zkoušce profilové části maturitní zkoušky. V příloze je nově uveden údaj o rodném čísle uchazeče a o datové schránce uchazeče, naopak se neuvádí např. údaj o bankovním spojení.
*
Příloha 2 Kategorizace žáků s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky a příloha 3 Uzpůsobení maturitní zkoušky pro žáky s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky jsou přehledněji strukturovány a částečně je změněn nebo doplněn jejich obsah.
*
V příloze 7 Žádost o přezkoumání zkoušky společné části konané formou písemné práce nebo formou ústní zkoušky nebo zkoušky profilové části a v příloze 8 Žádost o přezkoumání zkoušky společné části konané formou didaktického testu je doplněn údaj o datové schránce žadatele.
Podstatnou změnu doznala pravidla související s
jednotlivou zkouškou
.
*
K jednotlivé zkoušce, která svým obsahem a formou odpovídá zkoušce společné části maturitní zkoušky, se uchazeč přihlašuje prostřednictvím informačního systému Centra. Součástí přihlášení k jednotlivé zkoušce je přiložení souboru obsahujícího kopii originálu či úředně ověřené kopie dokladu o získání alespoň základního vzdělání (§ 48 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Příloha 1a Přihláška k jednotlivé zkoušce, která svým obsahem a formou odpovídá zkoušce společné části maturitní zkoušky, ve znění vyhlášky č. 177/2009 Sb. účinném do 31. 10. 2018, byla zrušena.
*
Vzor tiskopisu přihlášky k jednotlivé zkoušce, která svým obsahem a formou odpovídá profilové části maturitní zkoušky, je s účinností od 1. 11. 2018 pozměněn a zjednodušen, je označen jako příloha 1a.
*
Nově se řediteli školy ukládá zveřejnit způsobem umožňujícím dálkový přístup konkrétní termín jednotlivé zkoušky, která svým obsahem a formou odpovídá profilové části maturitní zkoušky (§ 49 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.).
*
Změny tiskopisu osvědčení o jednotlivé zkoušce (např. je doplněn grafický prvek – vodotisk s motivy lipových ratolestí) jsou uvedeny v § 50a vyhlášky č. 177/2009 Sb. V souladu s přechodným ustanovením novely lze do 30. září 2019 použít tiskopis podle § 50a vyhlášky č. 177/2009 Sb. ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely.

Maturitní zkouška v jarním zkušebním období a základní změny vyvolané novelou

Srpen

do 1. 9. školního roku, v němž se maturitní zkouška koná MŠMT určí konkrétní termíny konání didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.

Září

-

nejpozději sedm měsíců před konáním první zkoušky profilové části maturitní zkoušky.

– ředitel školy určí nabídku povinných a nepovinných zkoušek profilové části maturitní zkoušky podle rámcového a školního vzdělávacího programu, včetně formy a témat těchto zkoušek, a zveřejní toto své rozhodnutí na veřejně přístupném místě ve škole a současně též způsobem umožňujícím dálkový přístup
– ředitel školy zveřejní sdělení o možnosti nahrazení zkoušky z cizího jazyka spolu s nabídkou zkoušek profilové části maturitní zkoušky

§ 79 odst. 3 školského zákona, § 19a odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
do 30. 9. školního roku, v němž se maturitní zkouška koná

– ředitel školy v souladu s katalogem požadavků stanoví a zpřístupní žákům pro ústní zkoušku společné části školní seznam nejméně 60 literárních děl
– školní seznam je platný pro jarní a podzimní zkušební období následující po jeho zpřístupnění žákům

 § 6 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
do 30. 9. školního roku, v němž se maturitní zkouška koná

Centrum zpřístupní oprávněným uživatelům nabídku pracovních listů pro zkoušku z českého jazyka a literatury prostřednictvím informačního systému Centra

§ 6 odst. 5 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
do 30. 9. školního roku, v němž se maturitní zkouška koná

Centrum zpřístupní řediteli školy a hodnotitelům prostřednictvím informačního systému Centra předlohu pro zpracování školních zkušebních úloh obsažených v pracovním listu pro ústní zkoušku společné části maturitní zkoušky ze zkušebního předmětu cizí jazyk

§ 8 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.

Říjen

do 31. 10. školního roku, v němž se maturitní zkouška koná – jestliže škola využije školní zkušební úlohy, ředitel školy stanoví a zpřístupní žákům témata pro zpracování školních zkušebních úloh obsažených v pracovním listu pro ústní zkoušku společné části maturitní zkoušky ze zkušebního předmětu cizí jazyk
– témata jsou platná pro jarní a podzimní zkušební období následující po jejich zveřejnění
§ 8 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.

 

Prosinec

do 1. 12. – žák podává přihlášku k maturitní zkoušce řediteli školy, a to k maturitní zkoušce, opravné zkoušce nebo náhradní zkoušce
– ve školním roce 2018/2019 mohli žáci podat přihlášku k maturitní zkoušce do 3. 12. 2018, neboť den 1. 12. 2018 připadl na sobotu2)
§ 4 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 177/2009 Sb.
do 15. 12. ředitel školy předá Centru prostřednictvím informačního systému Centra údaje uvedené v přihlášce k maturitní zkoušce § 4 odst. 5 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
-  žák obdrží výpis z přihlášky z informačního systému Centra potvrzený ředitelem školy nejpozději do pěti dnů od předání údajů Centru a podpisem stvrdí správnost údajů v něm obsažených § 4 odst. 8 vyhlášky č. 177/2009 Sb. 

Leden

do 15. 1. školního roku, v němž se maturitní zkouška koná MŠMT určí časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací (jednotné zkušební schéma) a zveřejní jej způsobem umožňujícím dálkový přístup § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
-

– ředitel stanoví konkrétní termíny ústních zkoušek společné části a konkrétní termíny povinných a nepovinných zkoušek profilové části nejpozději dva měsíce před jejich konáním azveřejní je způsobem umožňujícím dálkový přístup, jestliže se zkouška ve formě praktické zkoušky profilové části maturitní zkoušky koná v březnu
– konkrétní termíny ředitel stanoví tak, aby se nepřekrývaly s jednotným zkušebním schématem jednotlivých žáků (ústní zkoušky společné části se mohou v jarním zkušebním období 2019 konat od 16. 5. 2019; v případech, kdy to povaha zkoušky vyžaduje, se mohou zkoušky ve formě praktické zkoušky profilové části maturitní zkoušky konat dříve než 1. 4.)

 § 2 odst. 7 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
-  

– ředitel školy určí nejpozději čtyři měsíce před termínem obhajoby maturitní práce zadání maturitní práce (obhajoba maturitní práce se v jarním zkušebním období 2019 může konat od 16. 5. 2019)
– téma a zadání maturitní práce se zachovává i pro opravnou zkoušku a náhradní zkoušku

 § 15 odst. 2 a odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
- - ředitel školy nejpozději čtyři měsíce před termínem obhajoby maturitní práce určí vedoucího maturitní práce (obhajoba maturitní práce se v jarním zkušebním období 2019 může konat od 16. 5. 2019)  § 15 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.

 

Únor

-

– ředitel stanoví konkrétní termíny ústních zkoušek společné části a konkrétní termíny povinných a nepovinných zkoušek profilové části nejpozději dva měsíce před jejich konáním azveřejní je způsobem umožňujícím dálkový přístup, jestliže se zkouška ve formě praktické zkoušky profilové části maturitní zkoušky koná v dubnu (ústní zkoušky společné části v jarním zkušebním období 2019 se mohou konat od 16. 5. 2019; zkoušky ve formě praktické zkoušky profilové části maturitní zkoušky se konají nejdříve 1. 4., s výjimkou případů, kdy se mohou konat v dřívějším termínu)
– konkrétní termíny ředitel stanoví tak, aby se nepřekrývaly s jednotným zkušebním schématem jednotlivých žáků

§ 2 odst. 7 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
-

ředitel školy prokazatelně seznámí žáka s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky a zákonného zástupce tohoto nezletilého žáka s úpravami podmínek a způsobu konání zkoušek podle přílohy č. 3 k vyhlášce č. 177/2009 Sb. nejpozději jeden měsíc před konáním první zkoušky nebo části zkoušky maturitní zkoušky, jestliže se první zkouška nebo část zkoušky koná v březnu

§ 20 odst. 6 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
-

ředitel školy informuje v dostatečném předstihu členy zkušební maturitní komise, komisaře a zadavatele o podmínkách konání maturitní zkoušky žáka s přiznaným uzpůsobením podmínek (pokud jsou již jmenováni)

§ 20 odst. 6 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
do 28. 2.

Centrum jmenuje komisaře pro danou školu


§ 44 odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb.

 

Březen

-  

– Způsob hodnocení každé profilové zkoušky nebo její části a způsob stanovení výsledného hodnocení zkoušek navrhuje ředitel školy a nejpozději před započetím zkoušek schvaluje zkušební maturitní komise
– Ředitel školy zveřejní schválený způsob hodnocení na přístupném místě ve škole a zároveň způsobem umožňujícím dálkový přístup, a to nejpozději před začátkem konání první ze zkoušek profilové části

§ 24 odst. 1
vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

- Ředitel školy jmenuje nejpozději jeden měsíc před termínem konání příslušné zkoušky nebo dílčí zkoušky podle jednotného zkušebního schématu (podle jednotného zkušebního schématu jarního zkušebního období 2019 se zkoušky formou písemné práce konají 10. 4. a 11. 4. 2019, zkoušky formou didaktického testu se konají 2. 5. a 3. 5. 2019 a zkoušky ze zkušebního předmětu Matematika+ formou didaktického testu se konají 6. 5. 2019)

§ 44 odst. 2
vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

- Centrum jmenuje hodnotitele písemných prací nejpozději jeden měsíc před termínem konání příslušné zkoušky nebo dílčí zkoušky podle jednotného zkušebního schématu (podle jednotného zkušebního schématu jarního zkušebního období 2019 se zkoušky formou písemné práce konají 10. 4. a 11. 4. 2019)

§ 44 odst. 2
vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

- Konají se zkoušky ve formě praktické zkoušky profilové části maturitní zkoušky v případech, kdy to povaha zkoušky vyžaduje (do 1. 4.)

§ 2 odst. 4 vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

- Ředitel školy prokazatelně seznámí žáka s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky a zákonného zástupce tohoto nezletilého žáka s úpravami podmínek a způsobu konání zkoušek podle přílohy č. 3 k vyhlášce č. 177/2009 Sb. nejpozději jeden měsíc před konáním první zkoušky nebo části zkoušky maturitní zkoušky (jestliže se první zkouška nebo část zkoušky koná v dubnu)

§ 20 odst. 6
vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

 - Ředitel školy informuje v dostatečném předstihu členy zkušební maturitní komise, komisaře a zadavatele o podmínkách konání maturitní zkoušky žáka s přiznaným uzpůsobením podmínek

§ 20 odst. 6
vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

 

do 31. 3. roku, v němž
se maturitní zkouška
koná

 

– MŠMT zveřejní kritéria hodnocení zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky a kritéria celkového hodnocení maturitní zkoušky způsobem umožňujícím dálkový přístup
– dle Orientačního kalendáře s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 tak MŠMT ve školním roce 2018/2019 učiní do 29. 3. 20193)

 

§ 22 odst. 1
vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

 do 31. 3.   

– žák odevzdá vlastní seznam literárních děl (20 literárních děl) řediteli školy
– ve školním roce 2018/2019 žák může odevzdat vlastní seznam literárních děl řediteli školy do 1. 4. 2019, neboť den 31. 3. 2019 připadá na neděli4)

 

§ 6 odst. 3 vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

 do 31. 3.   

– MŠMT zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup informaci o standardizovaných zkouškách, které ředitel školy může zvolit jako náhradu zkoušky z cizího jazyka
– informace je platná pro jarní zkušební období a podzimní zkušební období v následujícím kalendářním roce

 

§ 19a odst. 2
vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

 do 31. 3.  Žák může podat řediteli školy písemnou žádost o nahrazení zkoušky z cizího jazyka  

§ 19a odst. 3
vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

 

do 31. 3. školního roku,
v němž se maturitní
zkouška koná

Ředitel školy jmenuje místopředsedu a další členy zkušební maturitní komise  

§ 35 odst. 4
písm. a) vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

 

Duben

- Centrum doručí příslušnou zkušební dokumentaci do zkušebního místa v bezpečnostních schránkách nejpozději poslední pracovní den, který předchází zahájení didaktických testů a písemných prací § 11 odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
- termíny zahájení ústních zkoušek v příslušných třídách sdělí ředitel školy Centru prostřednictvím jeho informačního systému do zahájení písemných prací (podle jednotného zkušebního schématu jarního zkušebního období 2019 se zkoušky formou písemné práce konají 10. 4. a 11. 4. 2019) § 22 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
od 1. 4. mohou se konat písemné práce společné části maturitní zkoušky § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.


10. 4. 2019

koná se písemná práce ze zkušebního předmětu český jazyk a literatura v rámci společné části maturitní zkoušky5)


§ 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.


11. 4. 2019

koná se písemná práce ze zkušebního předmětu cizí jazyk v rámci společné části maturitní zkoušky6)


§ 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb. 

-

– způsob hodnocení každé profilové zkoušky nebo její části a způsob stanovení výsledného hodnocení zkoušek navrhuje ředitel školy a nejpozději před započetím zkoušek schvaluje zkušební maturitní komise
– ředitel školy zveřejní schválený způsob hodnocení na přístupném místě ve škole a zároveň způsobem umožňujícím dálkový přístup, a to nejpozději před začátkem konání první ze zkoušek profilové části

§ 24 odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
od 1. 4. probíhají zkoušky konané formou písemné zkoušky a formou praktické zkoušky profilové části maturitní zkoušky  § 2 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
- ředitel školy nejpozději jeden měsíc před termínem obhajoby maturitní práce stanoví oponenta maturitní práce (obhajoba maturitní práce se v jarním zkušebním období 2019 může konat od 16. 5. 2019) § 15 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
do 30. 4. ředitel školy předá Centru prostřednictvím informačního systému Centra konkrétní termíny konání ústní zkoušky společné části příslušného žáka z českého jazyka a literatury a z cizího jazyka § 22 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.

Květen 

 


- posudky vedoucího a oponenta maturitní práce jsou předány žákovi a členům zkušební maturitní komise nejpozději 14 dní před termínem obhajoby maturitní práce (obhajoba maturitní práce se v jarním zkušebním období 2019 může konat od 16. 5. 2019)   § 15 odst. 5 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
- Centrum zpřístupní řediteli školy sadu zkušebních úloh obsažených v pracovním listu pro ústní zkoušku společné části ze zkušebního předmětu cizí jazyk zpracovaných Centrem prostřednictvím informačního systému Centra nejpozději sedm dnů před zahájením ústní zkoušky ve škole § 8 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
2. 5. – 10. 6. konají se maturitní zkoušky v jarním zkušebním období § 2 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
2. 5. – 15. 5. konají se zkoušky a dílčí zkoušky společné části maturitní zkoušky konané formou didaktického testu a dílčí zkoušky společné části maturitní zkoušky konané formou písemné práce § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
2. 5. a 3. 5. 2019 konají se zkoušky a dílčí zkoušky společné části maturitní zkoušky konané formou didaktického testu v jarním zkušebním období 20197) § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
6. 5. 2019 koná se didaktický test ze zkušebního předmětu Matematika+ v jarním zkušebním období 20198) § 22 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
do 15. 5. Centrum zpřístupní řediteli školy výsledky didaktických testů prostřednictvím informačního systému Centra § 22 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
- nejpozději následující pracovní den po převzetí výsledků didaktických testů je ředitel školy zpřístupní žákům § 22 odst. 2 vyhlášky č. 177/2009 Sb.


16. 5. – 10. 6.

konají se dílčí zkoušky společné části maturitní zkoušky konané formou ústní zkoušky před zkušební maturitní komisí § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
16. 5. – 10. 6. konají se zkoušky profilové části maturitní zkoušky § 2 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.


do 29. 5.

Centrum zpřístupní výsledky hodnocení písemných prací řediteli školy nejpozději poslední pracovní den před začátkem konání ústních zkoušek společné části příslušného žáka, nejpozději však do 29. května9) § 22 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
- ředitel školy bez zbytečného odkladu oznámí výsledky písemných prací žákům § 22 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.
-

– Centrum nejpozději do dvou pracovních dnů od shromáždění výsledků maturitní zkoušky za jednotlivou třídu zpřístupní výsledky řediteli školy prostřednictvím informačního systému Centra
– ředitel školy poté bez zbytečného odkladu vydá žákovi, který vykonal úspěšně obě části maturitní zkoušky, vysvědčení o maturitní zkoušce10)

§ 26 odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb.

 

Červen

 

-  

– žádost o přezkoumání průběhu a výsledku maturitní zkoušky kromě dílčí zkoušky společné části konané formou didaktického testu nebo rozhodnutí o vyloučení z uvedené zkoušky lze podat příslušnému správnímu úřadu do 20 dnů od konce období stanoveného prováděcím právním předpisem pro konání příslušné maturitní zkoušky nebo v případě dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky od konce období stanoveného prováděcím právním předpisem pro konání příslušné dílčí zkoušky
– žádost o přezkoumání průběhu a výsledku společné části maturitní zkoušky konané formou didaktického testu nebo vyloučení z didaktického testu lze podat MŠMT do 20 dnů od konce období stanoveného prováděcím právním předpisem pro konání příslušné maturitní zkoušky nebo v případě dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky od konce období stanoveného prováděcím právním předpisem pro konání příslušné dílčí zkoušky

 

§ 82 odst. 1 až 3
školského zákona

do 4. 6. 2019 dle Orientačního kalendáře s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 „žáci mohou podat žádost o přezkum zkoušek SČ MZ konaných formou didaktického testu nebo písemné práce“11)

§ 82 odst. 1 až 3
školského zákona

do 10. 6.  konají se maturitní zkoušky v jarním zkušebním období

§ 2 odst. 2 vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

-

– Centrum nejpozději do dvou pracovních dnů od shromáždění výsledků maturitní zkoušky za jednotlivou třídu zpřístupní výsledky řediteli školy prostřednictvím informačního systému Centra
– ředitel školy poté bez zbytečného odkladu vydá žákovi, který vykonal úspěšně obě části maturitní zkoušky, vysvědčení o maturitní zkoušce12)

§ 26 odst. 1 vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

do 15. 6. 

– Centrum zpracovává protokol o výsledcích společné části maturitní zkoušky žáka a zpřístupní jej řediteli školy prostřednictvím informačního systému Centra
– dle Orientačního kalendáře s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 dojde k „uvolnění protokolů o výsledcích SČ MZ“ 14. 6. 201913)

§ 29 odst. 2
a odst. 3 vyhlášky
č. 177/2009 Sb.

Červenec

 

 
- žádost o přezkoumání průběhu a výsledku maturitní zkoušky kromě dílčí zkoušky společné části konané formou didaktického testu nebo rozhodnutí o vyloučení z uvedené zkoušky lze podat příslušnému správnímu úřadu do 20 dnů od konce období stanoveného prováděcím právním předpisem pro konání příslušné maturitní zkoušky nebo v případě dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky od konce období stanoveného prováděcím právním předpisem pro konání příslušné dílčí zkoušky  

§ 82 odst. 1 a 3
školského zákona

do 1. 7. 2019  dle Orientačního kalendáře s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 „žáci mohou podat žádost o přezkum zkoušek ústních zkoušek SČ a profilových zkoušek MZ“14)  

 

Shrnutí

Z úhlu pohledu ředitele školy je vhodné při organizaci maturitní zkoušky v jarním zkušebním období 2019 věnovat zvýšenou pozornost
*
zveřejňování informací způsobem umožňujícím dálkový přístup,
*
informování a seznamování žáků, jejich zákonných zástupců, komisařů, zadavatelů a členů zkušební maturitní komise se skutečnostmi, které stanoví vyhláška č. 177/2009 Sb.,
*
pozměněné lhůtě pro jmenování zadavatele,
*
nakládání s dokumenty, které se ukládají do bezpečnostních obálek,
*
organizaci obhajoby maturitní práce,
*
úpravě spisového a skartačního řádu v souvislosti se změněnou skartační lhůtou některé dokumentace spojené s maturitní zkouškou,
*
využití tiskopisu osvědčení o jednotlivé zkoušce.
2) Viz Orientační kalendář s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 [online]. [cit. 2019-02-04]. Dostupné z: https://dokumenty.cermat.cz/Sdilene%20dokumenty/MATURITA/MATURITA%202019/MZ2019_kalend%C3%A1%C5%99%20na%20web.pdf.
3) Orientační kalendář s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 [online]. [cit. 2019-02-04]. Dostupné z: https://dokumenty.cermat.cz/Sdilene%20dokumenty/MATURITA/MATURITA%202019/MZ2019_kalend%C3%A1%C5%99%20na%20web.pdf.
4) Tamtéž.
5) Viz Sdělení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se určuje časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací (jednotné zkušební schéma) společné části maturitní zkoušky a centrálně administrované výběrové zkoušky Matematika+ pro jarní zkušební období roku 2019. Nová maturita [online]. [cit. 2019-02-04]. Dostupné z: https://www.novamaturita.cz/jednotne-zkusebni-schema-pisemnych-zkousek-spolecne-casti-maturitni-zkousky-v-jarnim-zkusebnim-obdobi-2019-1404038588.html.
6) Tamtéž.
7) Sdělení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se určuje časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací (jednotné zkušební schéma) společné části maturitní zkoušky a centrálně administrované výběrové zkoušky Matematika+ pro jarní zkušební období roku 2019. Nová maturita [online]. [cit. 2019-02-04]. Dostupné z: https://www.novamaturita.cz/jednotne-zkusebni-schema-pisemnych-zkousek-spolecne-casti-maturitni-zkousky-v-jarnim-zkusebnim-obdobi-2019-1404038588.html.
8) Tamtéž.
9) V Orientačním kalendáři s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 se zpřesňuje: „Výsledky budou uvolňovány postupně, nejpozději vždy poslední pracovní den před začátkem konání ústních zkoušek SČ MZ žáka. Ředitel školy bez zbytečného odkladu oznámí výsledky písemných prací žákům.“ Orientační kalendář s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 [online]. [cit. 2019-02-04]. Dostupné z: https://dokumenty.cermat.cz/Sdilene%20dokumenty/MATURITA/MATURITA%202019/MZ2019_kalend%C3%A1%C5%99%20na%20web.pdf.
10) V Orientačním kalendáři s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 se doba „uvolnění maturitních vysvědčení“ spojuje s obdobím od 17. 5. do 12. 6. 2019. Viz Orientační kalendář s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 [online]. [cit. 2019-02-04]. Dostupné z: https://dokumenty.cermat.cz/Sdilene%20dokumenty/MATURITA/MATURITA%202019/MZ2019_kalend%C3%A1%C5%99%20na%20web.pdf.
11) Orientační kalendář s nejdůležitějšími termíny jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2018/2019 [online]. [cit. 2019-02-04]. Dostupné z: https://dokumenty.cermat.cz/Sdilene%20dokumenty/MATURITA/MATURITA%202019/MZ2019_kalend%C3%A1%C5%99%20na%20web.pdf.
12) Tamtéž.
13) Tamtéž.
14) Tamtéž.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče