Snížení úvazku, případně výpověď studujícímu pedagogovi

Vydáno:

Náš pedagogický pracovník na základě § 32 odst. 1 písm. b) zákona o pedagogických pracovnících může vykonávat přímou pedagogickou činnost. V letošním roce dokončil bakalářské studium, od září by měl pokračovat v navazujícím magisterském (bakalářský stupeň - obor základy společenských věd, dějepis, navazující magisterský - pouze dějepis). Z naší školy odcházejí 2 vyučující (hudební výchova, chemie, angličtina, přírodopis, výtvarná výchova) a je nutné zajistit kvalifikovanou výuku těchto předmětů. Jelikož jsme škola vesnická, je obtížné zajistit kvalifikované pedagogy. Nám se je podařilo sehnat, avšak tito vyučující chtějí nastoupit pouze na plný úvazek. Abychom mohli tuto podmínku splnit, je potřeba snížit úvazek jinému pracovníkovi, a to výše zmiňovanému studujícímu. Jakým způsobem lze snížení dosáhnout, případně lze dát výpověď? Pokud bychom tyto vyučovací hodiny dali do úvazku studujícímu pedagogovi (chemie, přírodopis, anglický jazyk, hudební výchova), nebudou odučeny kvalitně, což si při současném úbytku žáků nemůžeme dovolit.

 

 

 

 

Snížení úvazku, případně výpověď studujícímu pedagogovi
PhDr. Mgr.
Jiří
Valenta
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
§ 40, 52 zákona č. 262/2006 Sb.
-
§ 32 zákona č. 563/2004 Sb.
ODPOVĚĎ:
Snížení pracovního úvazku (správněji "sjednání kratší týdenní pracovní doby") je možné jedině se souhlasem zaměstnance. Jde totiž o změnu sjednaných pracovních podmínek, a tu podmiňuje ustanovení § 40 odst. 1 zákoníku práce právě souhlasem zaměstnance, který lze realizovat jedině písemnou dohodou o změně pracovní smlouvy.
Výpověď z pracovního poměru podle ustanovení § 52 písm. f) zákoníku práce, tj. z důvodu nesplňování předpokladů stanovených právním předpisem pro výkon sjednané práce, připadá v úvahu jedině za podmínky, že se na daného pedagogického pracovníka nevztahuje žádná z výjimek, které pro výkon přímé pedagogické činnosti připouští zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, v případě nesplnění kvalifikačních předpokladů (např. právě v ustanovení § 32 zákona). V opačném případě posoudí soud v případě sporu výpověď za neplatnou, jak vyplývá z judikatury Nejvyššího soudu ČR. Jinými slovy výpověď z pracovního poměru z uvedeného důvodu je možné jedině v případě, že zaměstnanec v okamžiku předání výpovědi není studentem oboru, který vede k získání chybějící kvalifikace.