Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:

 

 

 

 

Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
specialistka na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zdroj: www.mvcr.cz
Zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb
Částka: 43/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. prosinec 2016 (s výjimkou ustanovení § 10 až 17 a § 32, které nabyly účinnosti 1. 9. 2016)
V souvislosti s uvedeným zákonem je vhodné stručně vyčlenit podmínky činnosti příspěvkových organizací, neboť „příspěvková organizace“ je rozšířenou právní formou škol a školských zařízení. Příspěvkové organizace jsou s ohledem na svůj zvláštní veřejnoprávní status dle ustanovení § 12 odst. 1 písm. c) zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb z evidenční povinnosti vyloučeny. Evidovanou tržbou nejsou tržby příspěvkové organizace, a to bez ohledu na to, zda se jedná o tržby z podnikatelské činnosti či nikoliv. Evidenční povinnost se tedy na tržby příspěvkových organizací nevztahuje vůbec.
Zákon č. 183/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, ve znění pozdějších předpisů
Částka: 70/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. prosinec 2016
Na základě novely se nově vymezuje okruh trestných činů, za které může být právnická osoba trestně postižitelná. Místo pozitivního výčtu trestných činů, za které může být právnická osoba trestně stíhána, nově zákon obsahuje negativní výčet trestných činů, jejichž spáchání není možné právnické osobě přičítat. Tím jsou zahrnuty mezi trestné činy, za které může být právnická osoba trestně postižitelná, i tzv. nedbalostní trestné činy (např. nedbalostní trestný čin spojený s úrazem žáka). Za uvedené trestné činy byl dosud odpovědný jen určitý zaměstnanec školy, nyní může být trestně postižitelná i škola nebo školské zařízení (právnická osoba).
INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
MŠMT informuje o dokumentech souvisejících s přijímacím řízením ke vzdělávání ve středních školách.
-
MŠMT vydalo od 22. 11. 2016 aktualizované tiskopisy přihlášek s upraveným údajem „IZO školy“ na druhé straně tiskopisu. Již zveřejněné tiskopisy přihlášek pro školní rok 2016/2017, které na straně druhé obsahují údaj „RED IZO školy“, zůstávají v platnosti. Vyplňování údaje „IZO školy“ je pro uchazeče snazší, protože identifikátor „IZO školy“ vyplní uchazeč podle ročníkového vysvědčení, ze kterého pořizuje opis na přihlášku, kde je identifikátor uveden v záhlaví vysvědčení. Podklady k vyplnění identifikátoru „RED IZO“ obdrží uchazeči od školy, ve které žák ukončil povinnou školní docházku a která potvrzuje údaje z vysvědčení.
-
MŠMT zveřejnilo Informace k aplikaci podpůrných opatření při přijímacím řízení ve středních školách (čj. 27 388/2016-3, ze dne 22. listopadu 2016), které shrnují pravidla průběhu přijímacího řízení.
MŠMT vydalo Dodatek č. 1 k Vyhlášení pokusného ověřování znalostí středoškolské matematiky podle katalogu požadavků pro výběrovou zkoušku z matematiky („Matematika+“) na školní rok 2016/2017 a další č. j. MSMT-33785/2015-1 ze dne 15. března 2016. Dodatkem se mění období určené pro přihlašování ke zkoušce, a to na období od 2. ledna do 15. ledna školního roku, v němž se zkouška koná. Dále se Dodatkem mění termín, ve kterém uchazeč obdrží elektronickou cestou potvrzení Centra o přijetí přihlášky. Nově tak Centrum učiní do 31. ledna. MŠMT zveřejnilo dva dokumenty související s očekávanou novelou zákona o pedagogických pracovnících, který má nově upravovat kariérní systém učitelů - Harmonogram náběhu kariérního systému učitelů podle návrhu novely zákona o pedagogických pracovnících (2016) a Příklady postupu učitelů v kariérním systému (náběh).
Věstník MŠMT č. 11/2016 obsahuje mimo jiné Doplnění normativů neinvestičních výdajů na rok 2016 pro účely poskytování dotací na činnost škol a školských zařízení, které nejsou zřizovány státem, krajem, obcí, svazkem obcí nebo registrovanou církví nebo náboženskou společností, které bylo přiznáno oprávnění k výkonu zvláštního práva zřizovat církevní školy, v roce 2016.
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ
Zdroj: www.mzcr.cz
Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo Stanovisko Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k přijímání dětí do mateřských škol pro školní rok, který začíná 1. září 2017.
Podle uvedeného Stanoviska mateřské školy mohou přijmout i dítě, které se nepodrobilo pravidelnému očkování, ani nemá doklad, že je proti nákaze imunní či se nemůže očkování podrobit z důvodů trvalé kontraindikace jen v případě, že patří do skupiny dětí, pro které je předškolní vzdělávání povinné. Ostatní děti, pro které není předškolní vzdělávání povinné, tedy musí být před přijetím do mateřské školy nadále očkovány.
METODICKÝ PORTÁL RVP.CZ
Zdroj: www.rvp.cz
Metodický portál RVP.CZ přináší Průvodce upraveným Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání.
INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
ČŠI nabízí k využití informační systém InspIS PORTÁL, který plní roli multifunkčního webového portálu, jenž všem subjektům zapsaným ve školském rejstříku umožňuje veřejně publikovat komplexní informace o jejich činnostech. ČŠI zveřejnila
-
tematickou zprávu, která je souhrnným výstupem inspekční činnosti zaměřené na rozvoj čtenářské, matematické a sociální gramotnosti na základních a středních školách ve školním roce 2015/2016; pro praxi škol jsou užitečné závěry zprávy zaměřené na rezervy škol v oblasti rozvoje daných dovedností,
-
tematickou zprávu, která je souhrnným výstupem inspekční činnosti zaměřené na obsah, pojetí a kvalitu výuky občanského vzdělávání v základních a středních školách; školy mohou použít jako příklady dobré praxe pozitivní zjištění shrnutá ve zprávě a doporučení,
-
výsledky TIMSS 2015 - znalosti žáků 4. ročníků ZŠ v matematice a přírodovědě; bylo zjištěno, že výsledek českých žáků 4. ročníků ZŠ v matematice i přírodovědě je nadprůměrný,
-
výsledky mezinárodního šetření PISA 2015 zjišťujícího úrovně přírodovědné, čtenářské a matematické gramotnosti patnáctiletých žáků a Národní zprávu z oblasti přírodovědné gramotnosti.
INFORMACE CENTRA PRO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.cermat.cz
Centrum informuje o organizaci jednotné přijímací zkoušky a zveřejnilo následující materiály:
-
Bližší podrobnosti organizace jednotné přijímací zkoušky ve školním roce 2016/2017,
-
MATEMATIKA - Specifikace požadavků pro jednotnou přijímací zkoušku,
-
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA - Specifikace požadavků pro jednotnou přijímací zkoušku,
-
Informace pro základní školy a uchazeče o studium v maturitních oborech SŠ.
Dále Centrum zveřejnilo vzor vyplněné přihlášky pro denní studium, vyplněné přihlášky pro denní studium uchazeče, který se hlásil na obor vzdělání Gymnázium se sportovní přípravou, a shrnulo testová zadání k procvičení (ilustrační testy i testy z řádných termínů pokusných ověřování organizace přijímacího řízení, společně se záznamovými archy, do nichž uchazeči zapisují své odpovědi, a klíči správných řešení pro jednotlivé úlohy). Podle sdělení Centra další ilustrační testy pro jednotné přijímací zkoušky 2017, včetně vzorově vyplněných záznamových archů, budou zveřejněny 8. 2. 2017. Středním školám budou pro jejich potřebu zpřístupněny alespoň o čtrnáct dnů dříve.
Upozornění
Od 1. 1. 2017 se zvyšuje základní příděl, kterým je tvořen FKSP, a to na 2 % z ročního objemu nákladů zúčtovaných na platy a náhrady platů, popřípadě na mzdy a náhrady mzdy a odměny za pracovní pohotovost a dále na odměny a ostatní plnění za práci vykonávanou v rámci odborného výcviku na produktivních činnostech žákům učilišť.

 

 

 

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

112/2016 Sb. o evidenci tržeb