Jak si zlevnit prázdniny

Vydáno:

A tuhle znáte? Jaké jsou dvě hlavní výhody, proč ještě vydržet ve školství? Červenec a srpen! Tak jsme se dosmáli a teď trochu vážněji. Větší množství volna proti mnoha jiným povoláním nelze učitelství upřít. Na všem dobrém se najde i stinná stránka. Pokud chceme prožít prázdniny opravdu aktivně a něco zažít, vyjde nás to mnohdy dosti draho. Naštěstí existuje internet a mnohé alternativy, kterými se dají pobyty v cizích krajích velmi zlevnit.

Jak si zlevnit prázdniny
Mgr.
Miroslav
Hřebecký
 
lektor školského managementu, manažer vzdělávání a služeb EDUin, o. p. s.
Letní prázdniny se nezadržitelně blíží, i když si je musí učitelé ještě tvrdě zasloužit zběsilým červnovým finišem. Je ale nejvyšší čas plánovat, jak se zaslouženým volnem naložit. Je starou známou pravdou, že aktivní odpočinek přináší rychlejší regeneraci než pasivní. Poznávání cizích krajů a mravů jistě patří k tomu prvnímu, vykolejí nás alespoň na čas ze zajetých stereotypů. Nastává však zádrhel ve vztahu k peněžence. Cestování je téměř vždy dražší než pobyt doma. Naštěstí se Evropou šíří myšlenka sdílené spotřeby (collaborative consumption). Když už si někdo něco pořídil nebo někam jede, proč se o to nepodělit - o užitek i o náklady.
Začněme spolujízdou. Kdysi i v naší zemi populární a běžný autostop téměř vymizel. Do jisté míry se není čemu divit, není to úplně spolehlivé ani bezpečné. Předem plánovaná spolujízda, klidně i na dlouhou vzdálenost napříč kontinentem, je možná při troše štěstí skrze specializované servery. Budoucí spolucestující si mohou předem nejen domluvit trasu, odjezd, ale se i poznat osobně. V ČR bohužel neexistuje jeden velký všeobjímající portál jako např. ve Francii nebo Španělsku (blablacar.es). Domácí scéna je rozdrobená na vícero menších portálků, z nichž na mnohých lze domluvit i cestu do zahraničí - namátkou: spolujizda.cz, spolujizda.com, spolujizda.eu, autospolujizda.cz, jizdaspolu.cz nebo jizdomat.cz. Obráceně si cizinci stěžují, že zrovna po Česku spolujízda moc nefunguje, mnohem lepší je to prý v sousedním Polsku nebo Německu či v Holandsku.
Ne každý se chce vrhat do neznámého při dopravě, vřele doporučit je ale možné využití výhod couchsurfingu. Někomu to může znít jako sen: půjčíte si cizí gauč v místě pobytu a za ubytování nezaplatíte ani euro. Jde o relativně mladý fenomén. Přestože portály jsou v provozu kolem 10 let, mají již statisíce nadšených členů v celé Evropě i po světě. Jedná se v podstatě o sociální síť lidí, kteří rádi ubytují u sebe doma cizince. Na oplátku pak někdo nabídne ubytování jim. Podstatné je, že to nemusí být vázáno na nějakou reciprocitu dvou konkrétních osob, většina nabízí služby bez očekávané výhody, stačí jim pocit sounáležitosti, poznání zajímavých lidí, procvičení cizího jazyka nebo nová přátelství. Dobrý pocit a sounáležitost jsou opravdu při této činnosti velmi silné a důvěra lidí, s níž se vůči sobě setkáte na mnoha místech světa, je až dojemná a odzbrojující.
Každý zájemce o členství se zaregistruje a na vytvořeném profilu představí sebe i svoji nabídku. Za mnoha službami stojí dobrovolníci, kteří následně ověří váš kontakt. Návštěvníci na vás mohou posléze na síť zveřejňovat reference. Systémy mají i další sofistikované prvky ověření jako bezpečnostní kód poslaný dopisem nebo využití identifikace skrze platební kartu. Krásné na většině projektů je, že jsou dobrovolnické, a tudíž bezplatné. Ostatní pak mohou vyhledávat podle místa svého putování a vybírat si nabízené noclehy.
Poznávání cizích zemí skrze takovýto surfing se svojí hloubkou a intenzitou nedá s poznávacími nebo pobytovými zájezdy s cestovní kanceláří vůbec srovnávat. Vzpomínky jsou mnohem intenzivnější a barevnější. Vyzkoušejte a myslím, že mi dáte za pravdu. A kdo nechce hned vyjíždět za hranice, může zveřejnit jen svoji nabídku a uvítat cizince u sebe doma. Dva největší a nejznámější portály jsou www.couchsurfing.com a www.hospitalityclub.org. Komu se nechce zapojovat do výměnné sítě, může dát přednost pronájmu soukromých bytů namísto hotelového pokoje. K tomu lze využít servery Airbnb.com nebo Homeaway.com.
Kdo během letních toulek preferuje stan, může využít tentsurfing. Existuje projekt Camp in my garden, který registruje nabídky na přenocování ve vlastních stanech na soukromých zahradách, samozřejmě opět zcela zdarma - www.campinmygarden.com.
Možnosti internetu v propojování lidí jdou ale mnohem dále. Projekt
Live my food
(livemyfood.eu) eviduje dobré duše, které vám pyšně uvaří nějakou místní specialitu. Zatímco nabídka za Českou republiku je dosti skromná, na západ od nás si určitě vyberete. Tohle už je sice za poplatek hostiteli, ale máte jistotu, že jde opravdu o místní specialitu a navíc uvařenou z kvalitních surovin. A díky přítomnosti domorodce to budete mít i s příběhem.
Učitelé - novodobí nomádi?
Mnozí učitelé jsou s ohledem na výši své výplaty nuceni si během prázdnin přivydělávat na živobytí. I to lze úspěšně skloubit se zajímavým odpočinkem v cizině. Světem se šíří trend digitálního nomádství, kdy díky internetovému připojení můžete pracovat odkudkoliv. Lze tak v létě praktikovat takový dvouměsíční minisabbatical - přestěhovat se na prázdniny do ciziny, kde se učitel výpočetní techniky může živit jako webdesignér, jazykář po síti vytvářet překlady, češtinář korektury. Chce to jen mít práci nasmlouvanou předem. Takovýto pobyt, pokud není v historickém centru západního města, nemusí vyjít nutně dráž než doma - jídlo v supermarketech je zhruba stejně drahé, to sezónní na tržištích často levnější. Chce to trochu sebekázně a dodržení režimu 6 hodin práce a 6 hodin zábavy denně.
Volba termínu dovolené jako bonus?
Pokud budeme hledat škarohlídsky na velkém letním volnu nějaké vady na kráse, určitě mezi ně patří fakt, že učitelé čerpají svoji dovolenou ve vrcholné sezóně, kdy jsou ceny ubytování i poskytovaných doprovodných služeb nejvyšší. Tím se dlouhé prázdniny ještě více promítají do kantorské peněženky. Zajímavým bonusem, který znám z jedné alternativní školy, je možnost po dohodě
čerpat dovolenou i mimo prázdniny.
Vedení školy ví, že tento mimořádný bonus je velmi oceňován a zaměstnanci se to snaží vrátit škole nadstandardním nasazením a organizováním mnoha projektů pro žáky i v době prázdnin. Naplňuje se tak jedno z hesel personalistiky, že v teorii odměňování nejde vždy jen o peníze a je třeba hledat neotřelé motivátory. U zmiňované školy je to trefa do černého, protože alternativní metody práce přitahují do sboru osobnosti s často odlišným životním stylem od mainstreamu, pro něž by bylo jet se plácnout v červenci do Bibione na pláž největším trestem.
Dochází tak k ideální symbióze, jejímž výsledkem jsou nadšení vyučující, kteří přenášejí svoji radost z poznání na své žáky často velmi originálními projekty i v netradičních časech víkendů nebo části prázdnin. A díky této organizaci práce vyjde potom prostor na pár dní dovolené mimo sezónu na podzim nebo na jaře, kdy při toulání po slovenských horách nebo křivoklátských lesích nepotkáte ve všední dny téměř nikoho a okolní příroda je jen pro vás.

Související dokumenty

Pracovní situace

Akreditace vzdělávacích programů v systému DVPP
Účast na školení během víkendu
Hodnocení pedagogického pracovníka
Ukázka části pracovní náplně pedagogického pracovníka
Ochrana pedagogů
Pracovní doba pedagogického pracovníka
Novela zákona o pedagogických pracovnících
Zpřístupňování osobních údajů učitelů na webových stránkách školy
Vzdělávání koordinátorů EV
Výpověď daná zaměstnavatelem pedagogickému pracovníkovi, který nesplňuje předpoklad odborné kvalifikace
Čerpání dovolené a volno k samostudiu
Učitelé – kategorie pomáhající profese
Stres v osobním a pracovním životě učitele
Syndrom vyhoření a jeho prevence
Minimální mzda státu EU a výjezdy škol do zahraničí
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Informace k možnostem zaměstnávání ukrajinských občanů na pozici pedagogického pracovníka
Co udělat s učitelem podporujícím Putina nebo šířícím proruské dezinformace?
Cestovní náhrady
Má mít pedagog postavení úřední osoby dle trestního zákoníku?

Poradna

Úvazek
Úvazek
Podnapilý rodič
Záskok za nemocného jazykáře - odborná poradna, odpověď na dotaz
Pracovní poměr na dobu určitou - 10 měsíců
Vedoucí učitel odborného výcviku
Kvalifikace
Přespočetné hodiny
Platová třída
Odměna za očkování
Prodloužení zkušební doby
Jmenování třídních, uvádějících a provázejících učitelů
Učitel autoškoly a adaptační období