Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:

 

Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
specialistka na školskou problematiku, právník ČŠI
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zdroj: www.mvcr.cz
Zákon č. 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti
Částka: 8/2017 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 21.2.2017, ustanovení § 17 odst. 3 nabývá účinnosti 1.1.2018
Zákon v § 3 stanoví "veřejné instituce v sektoru veřejných institucí pro účely rozpočtové odpovědnosti".
Zákon č. 24/2017 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím právní úpravy rozpočtové odpovědnosti
Částka: 8/2017 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 21.2.2017, ustanovení části dvanácté nabývá účinnosti 1.1.2018
Zákonem se mění také zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, a to mimo jiné § 28 (finanční hospodaření příspěvkových organizací). Dále se v zákoně č. 250/2000 Sb. zakotvuje nový § 28a, upravující zveřejňování střednědobého výhledu rozpočtu a rozpočtu příspěvkové organizace.
Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek
Částka: 21/2017 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 31.5.2017
Zákon ruší zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů.
Zákon mimo jiné stanoví zákaz prodávat tabákové výrobky, kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety ve škole a školském zařízení, zákaz prodávat nebo podávat alkoholické nápoje ve škole a školském zařízení, nejde-li o prodej nebo podávání v prostoru školy a školského zařízení využívaného v rámci soustavné přípravy na budoucí povolání v oborech vzdělání se zaměřením na gastronomii, hotelnictví, zemědělství, potravinářství nebo potravinářskou chemii, a zákaz kouřit ve škole a školském zařízení. Dále zákon vymezuje povinnost školy nebo školského zařízení, pokud je zákaz porušen.
Pravidla orientačního vyšetření a odborného lékařského vyšetření stanoví § 20 zákona. Zákon stanoví, že Česká školní inspekce vykonává kontrolu dodržování povinností stanovených škole nebo školskému zařízení, pokud jde o školy a školská zařízení zapsané v rejstříku škol a školských zařízení, a projednává některé správní delikty.
Nařízení vlády č. 71/2017 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 445/2016 Sb., o stanovení oborů vzdělání, v nichž je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky
Částka: 24/2017 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 21.3.2017
Novelou byla strukturována a rozšířena příloha k nařízení vlády Obory vzdělání, v nichž je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. V nových částech II., III. a IV. přílohy jsou uvedeny obory vzdělání, v nichž je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Podle přechodného ustanovení v oborech vzdělání uvedených v příloze k nařízení vlády č. 445/2016 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto nařízení,
je v části II. až IV. matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky pro žáky, kteří úspěšně ukončí poslední ročník středního vzdělávání s maturitní zkouškou po 30. září 2021.
INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
MŠMT připravilo
Informace k přijímací zkoušce z Českého jazyka a literatury pro cizince
(ze dne 1.3.2017, MSMT-4552/2017-3). V materiálu se mimo jiné popisují podmínky, za kterých se promíjí na žádost přijímací zkouška z českého jazyka a literatury, pokud je součástí přijímací zkoušky (jednotné přijímací zkoušky i školní přijímací zkoušky), a využití redukovaného hodnocení a právo cizinců na podpůrná opatření v podobě nezbytné úpravy podmínek přijetí ke vzdělávání odpovídající zdravotnímu stavu, kulturnímu prostředí nebo jiným životním podmínkám uchazečů.
MŠMT zveřejnilo Informace k vyplňování ročníkových vysvědčení ve středních školách a v konzervatořích
(ze dne 30.1.2017, č. j. MSMT-2667/2017-1). Dnem vydání této informace pozbývá platnosti Informace k vyplňování ročníkových vysvědčení ve středních školách a v konzervatořích, č. j. 2064/2007-23 ze dne 29.1.2007.
V souvislosti s novelou školského zákona MŠMT zpracovalo informační materiály věnované povinnosti předškolního vzdělávání, problematice přijímání uchazečů k předškolnímu vzdělávání a dalším navazujícím tematickým okruhům (např. školským obvodům, přestupkům). Jedná se o následující informační materiály:
Informace o povinném předškolním vzdělávání určené pro zákonné zástupce dětí (březen 2017), Informace o povinném předškolním vzdělávání určené pro zřizovatele (březen 2017), Informace o povinném předškolním vzdělávání určené pro školy (březen 2017) a Souhrnné informace o povinném předškolním vzdělávání (březen 2017).
MŠMT vydalo další
stanovisko k "pamlskové" vyhlášce
, které je tentokrát věnováno možnosti poskytovat přesnídávky a svačiny žákům základní školy a střední školy v režimu školního stravování. Podle tohoto stanoviska základní škola nebo střední škola může poskytovat i přesnídávky nebo svačiny v režimu školního stravování (podle vyhlášky č. 107/2005 Sb., v platném znění) a tehdy se na podávání přesnídávky nebo svačiny "pamlsková" vyhláška nevztahuje. Na uvedené sdělení stanovisko navazuje informacemi o podmínkách poskytování přesnídávek a svačin podle vyhlášky č. 107/2005 Sb., v platném znění (např. výživové a finanční limity).
MŠMT stanovilo
Normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2017 pro účely poskytování dotací církevnímu školství
(č. j. MSMT-2738/2017).
Věstník MŠMT 1-2/2017
obsahuje např. informace o Soustavě republikových normativů pro rok 2017 a Stanovení výše normativů neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2017 pro účely poskytování dotací soukromému školství.
CENTRUM PRO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.cermat.cz
Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání připravilo
Informace pro uchazeče ke konání didaktických testů jednotné přijímací zkoušky do maturitních oborů ve školním roce 2016/2017.
Materiál obsahuje informace o organizaci konání didaktických testů, informace o testových úlohách a doporučení k jejich řešení.
NÚV
Zdroj: www.nuv.cz
Národní ústav pro vzdělávání vydal metodickou publikaci
Závěrečná zkouška podle jednotného zadání ve škole. Školní rok 2016/2017,
která obsahuje kompletní informace o tom, jak s jednotnými zadáními pracovat (mimo jiné organizační pravidla pro všechny části závěrečných zkoušek, nově zpracovanou kapitolu věnovanou podmínkám pro žáky se SVP a v příloze popsaný podrobný návod, jak postupovat při pořádání písemné zkoušky v elektronické podobě).
Národní ústav pro vzdělávání v sekci
Společné vzdělávání
zveřejnil nové informace, a to např. Charakter podpory - I. stupeň podpůrných opatření (leden 2017), Postup školy v případě účasti žáka se speciálními vzdělávacími potřebami na škole v přírodě (leden 2017), Problémy s asistentem pedagoga (únor 2017).
INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
ČŠI zveřejnila přehled vybraných informací a zajímavostí ze zahraničí, a to za leden a únor 2017.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV
Zdroj: www.ochrance.cz
Ombudsmanka zveřejnila nové
Doporučení veřejné ochránkyně práv k rovnému přístupu k povinné školní docházce
(ze dne 28.2.2017, sp. zn.: 14/2017/DIS/VB). Příloha doporučení schematicky shrnuje proces rozhodování o přijetí k základnímu vzdělávání a je určena jako pomůcka ředitelům základních škol zřizovaných obcí nebo svazkem obcí.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů