Recepty

  • Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, k němuž kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. Jednou z podzimních plodin, která by v našem jídelníčku neměla chybět, je dýně.
  • Článek
Přechod do období podzimu nám přináší spousty změn. Teplé dny se krátí, vzduch je chladivější a my se pozvolna přesouváme do strukturovanějšího rytmu školního roku, pracovních úkolů a ranních budíků za ranní tmy.
  • Článek
Salátové bary se v evropských školních jídelnách objevují už řadu let a postupně se staly běžnou součástí školního stravování. V Česku ale tento koncept zůstal dlouho spíše na okraji zájmu. Mnozí zaměstnanci školních jídelen měli obavy, že zavedení salátového baru by bylo příliš složité a finančně náročné.
Zdravé, chutné a vyvážené stravování dětí ve školních jídelnách
  • Článek
Cizrnové brownies Na 12-15 porcí Ingredience - cizrna ve vlastní šťávě (vapeur) - 2 plechovky (cca 480 g scezené) - vysokoprocentní čokoláda (min. 70 %) - 200 g - holandské...
  • Článek
Pomazánka z červené cibule a tofu Na cca 10 porcí Ingredience - červená cibule - 400 g - česnek - 4 stroužky - olej - 4 lžíce - tofu natural...
  • Článek
Proč jsou svačiny ve školce důležité a jak je obměňovat Mnozí rodiče i pedagogové si někdy myslí, že svačina ve školce je "jen něco malého, aby děti vydržely do oběda...
  • Článek
Paella s lososem a zeleninou Na 10 porcí Ingredience - hrášek - 200 g - cibule - 250 g - česnek - 10 g - filet z lososa bez kůže...
  • Článek
Batátový krém s jáhlami a žitnými krutony Na 10 porcí Ingredience - střední mrkev - 2 ks - batáty - 2 ks - střední cibule - 1 ks - česnek...
  • Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování.
  • Článek
V létě se někdy se jen tak povalujeme ve stínu stromů, jindy se touláme krajinou, nasáváme vůně, sbíráme, ochutnáváme, poznáváme. Léto je hravé, šťavnaté, voňavé - zkrátka stvořené pro dobrodružství všech smyslů.
  • Článek
Jedno z nejkrásnějších období v roce je tu! Všude to náramně voní, bzučí a pučí. Zavřete oči a zkuste hádat, co cítíte. Sladkou vůni šeříku či fialek, nebo omamnou vůni bezu a růží? Jaro nás doslova tahá za nos a láká k procházkám, ochutnávání a objevování.
  • Článek
Článek představuje postup tepelného ošetření zeleniny rodu Brassica. Jedná se o dušení kedluben v rostlinném oleji. Příprava typického postního bezmasého pokrmu je velmi jednoduchá, nevyžaduje speciální znalosti v oblasti kulinářského umění. Doporučuji však postupovat při přípravě krok za krokem, abychom se vyvarovali zbytečných chyb. Nabízíme návod, jehož součástí je i fotodokumentace.
  • Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu, patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí příkladem dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodný realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
  • Článek
Slunce nabírá na síle, dny se prodlužují a příroda se pomalu probouzí z hlubokého zimního spánku. Stejně jako první jarní kvítky prorážejí chladnou půdu, i v nás se probouzí nová energie, chuť tvořit a objevovat.
  • Článek
Tentokrát jsme si pro rozhovor zajeli na Prahu 6 do MŠ Parléřova. Tam již pátým rokem pracuje jako hlavní kuchařka sympatická Ilona Tylichová. Naplňuje ji práce s dětmi a nebojí se výzev. Proto ji vyloženě nadchla možnost zařazení její školní jídelny do pilotního projektu testování nové verze spotřebního koše v souladu s plánovanou novelou. Co říká samotné realizaci a co jí na novém způsobu vaření baví nejvíce?
  • Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí z příkladu dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodné realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
  • Článek
Ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny jsou suroviny, které obsahují spoustu pro nás prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, tuky, antioxidanty, bílkoviny, sacharidy a jiné. Jsou "nadupané" živinami, ale pokud je správně nepřipravíme, ztratíme možnost se k těmto živinám dostat.
  • Článek
AHOJ PODZIME! Těším se na ty houby na kmíně. A taky na ten svěží větřík, asi už budu potřebovat svetřík. Na tu pestrou paletu, kde lístky tančí za letu. A na to krásné útulno, když je venku pošmourno. Chladné měsíce roku jsou tady. Čas zvolnit, zpomalit a podpořit se hlavně zevnitř. Způsobů, jak to udělat, abychom se i se změnou sezóny cítili stále dobře a příjemně, je hned několik. Kromě pohybu, dostatečného času na odpočinek a spánek, pobytu v přírodě i s těmi, které máme rádi, a dělání toho, co nás baví, je to mimo jiné i strava.
  • Článek
Připravili jsme pro naše strávníky týden italské kuchyně. Chtěli jsme v našem pestrém jídelníčku udělat ještě další změnu, a to právě v podobě představení cizí kuchyně. Jídla cizích kuchyní zařazujeme do jídelníčku běžně, ale tentokrát jsme se rozhodli jít cestou celotýdenního jídelníčku.