Učitelé jsou hrozní a děti ve škole trpí!

Vydáno: 5 minut čtení

Také vás už zvedá ze židle neustálé kritizování učitelů a vzdělávacího systému? Zdá se, že v posledních letech všichni vědí nejlíp, jak se mají děti učit a jak to má ve školách vypadat. Tedy – všichni, kdo ve školách nepracují.

Učitelé jsou hrozní a děti ve škole trpí!
Alena
Burgetová
zakladatelka programu MELODY English
Pro kritiku je vždycky snadné sáhnout, když se mě to netýká. Říct, že je všechno špatně a má to být celé úplně jinak, je jednoduché, když zároveň nemusíme ono „jinak“ zařizovat my. Který učitel nemá zkušenost s rodičem stěžujícím si na neustálé prázdniny, na to, že děti nic neumějí, že se s nimi jedná ve škole špatně atd.? V odpovědi na otázku „Už jste někdy ve škole učil?“ rodič zablekotá: „No to ne, to já bych nemoh’“ nebo „To já bych je zabil!“ Úsměvné, leč svým způsobem smutné.
Ač sama nejsem učitelka, často přicházím do styku s vyučujícími základních a mateřských škol. Vím, že na kurzy zážitkové pedagogiky a výuky hudbou se nepřihlásí zapřisáhlý příznivec frontální výuky a milovník učebnic vyplněných od začátku do konce, ale i tak cítím, že takové házení do jednoho pytle je hodně nespravedlivé. Potkávám spousty nadšenců, kteří své práci věnují skutečně velké množství energie.
A možná proto píšu tyto řádky. Chci povzbudit ty, kterých je naštěstí čím dál víc. Ty, kteří přistupují k dětem a učení jinak, i když to pro ně není vždy jednoduché. Ty, kteří vnášejí do školy pohodu a radost a dávají čas a prostor i těm dětem, které ho potřebují víc.
Třeba některým takovým průvodcům dětí přijde vhod pár postřehů, které jsem během doby svého učení nasbírala. Asi všechno podstatné budete vědět, ale známe to, sem tam si připomenout známé pravdy není na škodu.
Tak tedy:
1.
Učitel není zodpovědný za to, co se student naučí. Je zodpovědný pouze za svoji práci, kterou dělá, jak nejlépe umí. A to je připravit prostor, ve kterém se žák může snadno dozvědět nové věci, zpřístupnit studentům nové informace tak, aby je pochopili. Zbytek už je na studentech samých.
2.
Čím víc zapojujeme smyslů a prožitků, tím je šance na pochopení ze strany žáků větší. A vedlejším efektem je to, že takové učení baví i učitele. Skvělé je, že díky mnoha projektům a platformám si učitelé mohou sáhnout pro inspiraci, když ta vlastní už dojde.
3.
Když pedagog učí venku, velmi se snižuje riziko vyhoření. Děti navíc venku vnímají lépe než uvnitř. (To je sice překvapivé, leč vědecky dokázané.)
4.
Co se dá do písničky, to po pár zazpíváních z hlavy nedostaneme. Kde všechny ty písničky brát? Nejsou na všechno, ale na hodně věcí ano. A dají se složit i s dětmi přímo při vyučování. Co třeba dodat melodii násobilce? Mnohdy stačí i pouhý rytmus a paměť se velice zlepší.
5.
Nejde všechno písničkou? Výtvarná činnost je báječná cesta. Vypadá jako zdržování v hodině, ale když si něco k tématu z přírodopisu nebo historie nakreslíme, tak už na to také nezapomeneme. Vizuální pomůcky pomáhají, zejména když je tvoříme sami.
6.
A důležitý bod na závěr: Když už nevím, co dál, dopřeji si pauzu. Nemusím zvládat všechno za každých okolností. I učitel má právo vypnout. A když ani to nepomáhá, pomůže láska. Jak řekl jeden moudrý kněz: „Láska není cit, ale rozhodnutí.“ Jakmile dítě pocítí, že je přijímáno takové, jaké je (i když se zrovna chová dost náročně), změkne, otevře uši a je možné s ním komunikovat mnohem snáz. To je pravda odzkoušená tisíci psychology i rodiči a platí nejen na děti, ale i na dospělé. Ze všech výše uvedených bodů je asi nejtěžší na provedení, ale to neznamená, že bychom se jí měli vzdát!
Ze srdce vám přeji hodně sil a trpělivosti, protože vaše práce je důležitá pro nás pro všechny. Co se naučíme jako děti, to nám připadá samozřejmé po celý život. Proto je důležité předávat dětem to, co si přejeme, aby bylo pro dospělé normální. Kéž by to byl respekt, radost a lehkost bytí místo pouhého plnění povinností. S různými alternativami přicházejí mnohé neziskové organizace. Prosím, neberte jejich projekty jako něco, co vás chce zničit nebo dohnat k zoufalství, že musíte přibrat ještě toto a tamto. Vznikají proto, aby vám práci usnadnily.
MELODY English – výuka angličtiny hudbou
Program ve spolupráci se školami usiluje o to, aby se k pedagogům dostaly komplexní materiály usnadňující zapojení prožitkové pedagogiky do hodin angličtiny. Společnost má za sebou letité zkušenosti s výukou přátelskou všem dětem, a to jak dětem bystrým, tak handicapovaným. Program je odzkoušený na stovkách žáků, včetně dysfatiků a dětí s ADHD, a doporučují ho speciální pedagogové jako pomůcku vhodnou nejen pro děti s SPU.
Organizace MELODY English má akreditaci MŠMT, se školami spolupracuje i na bázi grantů a dotací a nabízí akreditované kurzy výuky hudbou a prožitkem pro angličtináře v celé České republice. Více informací najdete na www.melodyenglish.cz/.

Související dokumenty

Pracovní situace

Začínající učitelé
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Právo na informace o dítěti partnera (nevlastním dítěti)
Trestný čin pomluvy spáchaný rodičem
Vztah rodičů a školy pohledem práva
Jak je to s důležitými sděleními v elektronických žákovských knížkách a prokazatelným podpisem rodičů?
Zákonný zástupce
Doporučení MŠMT pro mateřské školy k problematice pozdního vyzvedávání dítěte z mateřské školy po ukončení provozu
Manuál krizové komunikace
Školy jako centra vzdělávání pro udržitelný rozvoj a jejich odpovědnost
Strategické dokumenty pro rozvoj environmentální výchovy ve školách
Školní program EV a jeho tvorba
Evaluace EV ve škole
Vzdělávání koordinátorů EV
Organizace odborné praxe - směrnice
Komunikační strategie školy - šablony
Finanční gramotnost - modelové úlohy
Používání učebnic v základní a střední škole
Vzorové situace při žádosti rodiče o informace o průběhu vzdělávání dítěte
Pedagogická intervence na základní škole a výkaz P1c-01

Poradna

Mimořádná lékařská prohlídka při dlouhodobé pracovní neschopnosti
Úvazek
Kvalifikace
Důchod
Cestovní náhrady
Odpovědnost školy za škodu - odpověď na dotaz
Prodloužení zkušební doby
Odpolední vyučování 1. stupeň
Bezúhonnost před uzavřením pracovního poměru
Povinnost zaměstnavatele dát výpověď zaměstnanci pro nesplnění předpokladu odborné kvalifikace