Týden v roli vyučující/ho - program Zkus učit!

Vydáno: 11 minut čtení

Program Zkus učit! vznikl jako příležitost pro zájemce o učitelství z jiných oborů, aby se na základě vlastní zkušenosti mohli rozhodnout, jestli je pro ně učitelství to pravé. Vytvořili jsme ho tak, aby ověřil jejich motivaci a poskytl zážitek sebe sama v učitelské roli v reálné škole. A protože toho není málo, co musíte udělat, pokud se chcete za katedru dostat z jiného oboru a bez pedagogické kvalifikace, dbáme na to, aby se účastníci mohli soustředit na učení, a my se staráme o všechno ostatní – zejména o kvalitní podporu.

Týden v roli vyučující/ho – program Zkus učit!
Tým
Začni učit!
Pět dní, které Zkus učit! ve škole trvá, je plných příležitostí pro vzájemné otázky, reflexi a zpětnou vazbu. Každý zapojený vyučující na týden dostane „začínajícího kolegu“, kterého postupně, každý den o něco více, zapojuje do vlastní výuky. Na konci týdne se role obrátí a vyučující si může zažít hodinu v roli žáka. Pětičlenná výprava (účastníci chodí na školu ve skupinkách po čtyřech, doprovází je průvodkyně) tak přináší do výuky partnerských škol inspiraci a pohled zvenčí.
(Hana Kuzníková, designérka programu Zkus učit!)
Iva Průšová
je jednou z účastnic týdenní stáže Zkus učit!, pořádané projektem Začni učit! Na stáž se přihlásila jako provozní manažerka hotelu a přímo za chodu si ve škole vyzkoušela, zda by ji učení bavilo. O cestě velkou oklikou, hledání svého talentu