Programy o rozvojových zemích v mateřských školách

Vydáno:

V rámci Programu rozvojového vzdělávání PRVák pořádá humanitární organizace ADRA výukové programy pro děti v mateřských školách. Cílem programU je zprostředkovat malým dětem srozumitelný pohled na rozvojovou problematiku a vytvořit povědomí o základních rozvojových tématech (chudoba, zdravotní problematika, zajištění pitné vody apod.). Důraz je kladen na podporu sociálního cítění a mezilidské solidarity.

Programy o rozvojových zemích v mateřských školách
Mgr.
Kristýna
Fialová
koordinátorka projektu PRVák
Výběr témat výukových programů je upraven podle věku dětí. V rámci programů by si měly uvědomit, že existují i jiné země než jen Česká republika a jiné světadíly než jen Evropa. Měly by si uvědomit, že existují různí lidé, kteří různě vypadají, různě se oblékají, bydlí v různých obydlích, mají různé zvyky, různé tradice, různá náboženství apod.Na druhou stranu by si však
měly uvědomit, že si všichni lidé jsou v zásadě podobní, mají podobné potřeby, radosti i strasti.
Nejlépe se tyto odlišnosti a podobnosti ukazují na příbězích vrstevníků, dětí z jiných zemí. Děti se pak mohou s dítětem z Afriky či Asie lépe identifikovat a pochopit tak jeho chování.
Rovněž použité metody jsou voleny adekvátně věku dětí a odpovídají potřebám cílové skupiny.Lektoři mají pro své malé posluchače připraveny písničky a tance. S dětmi vyrábějí všemožné předměty, malují si a hrají speciální hry. Na programech se používají různé výtvarné pomůcky, fotografie a předměty z exotických zemí. Jako metodický materiál byla vytvořena
sada omalovánek:
Příběh Jakuba a Lenga, Příběh o Aničce a Latifě a Povídání o Tuje a Kláře. Děti si na paralelních příbězích ze života svých vrstevníků mohou uvědomit jak rozdíly, tak i podobnosti života dětí z České republiky a z rozvojových zemí.
Kromě omalovánek lektoři používají i další metodický materiál
Watoto – světem k jiným dětem
zaměřený na několik příběhů dětí z rozvojových zemí, který vydala společnost NaZemi, a metodický materiál
Carly
specializovaný na uprchlickou tématiku, který vydalo Sdružení pro příležitosti mladých migrantů Meta ve spolupráci s UNHCR.
Programy v MŠ jsou realizovány lektory humanitární organizace ADRA, kteří mají zkušenosti se vzděláváním a prací s dětmi a mládeží. Pobývali často v rozvojových zemích a zároveň prošli intenzivním školením ADRA.
Podrobnější informace o Programu rozvojového vzdělávání PRVák lze nalézt na stránkách: