Slonová kost na klávesy je drahá, mamutí je levnější

Vydáno: 11 minut čtení

Jakub Zahradník je nejen skladatel, klavírista a básník, ale dnes především obchodník s klavíry, majitel klavírnické dílny a propagátor tohoto oboru. V těchto dnech má premiéru celovečerní film Piano na křižovatce, který produkoval. Od roku 2017 vede Kruh klavírníků a varhanářů. Na Konzervatoři a střední škole Jana Deyla v Praze byl v roce 2019 na jeho popud zřízen nový obor – klavírník.

Slonová kost na klávesy je drahá, mamutí je levnější
Redakce
Speciál pro ZUŠ
Jeho otec Václav Zahradník byl známý dirigent a skladatel, matka Jaroslava Kubištová byla spisovatelka. Celý život se věnuje hudbě i jejímu skládání a poezii. Když ale bylo Jakubovi Zahradníkovi 52 let, musel na operaci, protože začal ztrácet sluch v jednom uchu. „Nepovedla se, je to ještě mnohem horší. Tehdy jsem si říkal, co vlastně budu dělat? Učit jsem nechtěl,“ vzpomíná hudebník na období životního rozhraní, kdy se rozhodoval, co dál. Nakonec začal prodávat piana – nová i ta historická po rekonstrukci.
Proč zrovna piana?
Jsem s nimi hodně provázaný. Táta byl poměrně hodně známý skladatel a také dirigent v Československé televizi. Moje máma byla spisovatelka, ale také vystudovala konzervatoř, kde se rodiče poznali. Od útlého dětství jsem měl svoje hračky pod tátovým křídlem, byl jsem spjatý s pianem vlastně od kolébky.