Konzervatoře v České republice

Vydáno:

Umělecké vzdělávání má v českých zemích dlouholetou tradici. Díky dnešní provázanosti, kdy na základní umělecké školy navazují konzervatoře, střední školy uměleckého směru a vysoké umělecké školy, může Česká republika podchycovat většinu umělecky nadaných jedinců v populaci. Přesto, že umělecká tvorba je jedním z nejznámějších produktů naší země a většina našich světově uznávaných umělců a dalších kvalitních profesionálů získala své základy právě díky provázanosti těchto škol, žádný ucelený a na sebe navazující systém uměleckého vzdělávání není doposud nastaven. Proto jsme společně, ve spolupráci se Stálou konferencí ředitelů a Asociací konzervatoří, otevřeli v tomto časopise prostor pro české konzervatoře. V této rubrice se tak budete moci seznámit nejen s jednotlivými konzervatořemi v ČR, jejich specifiky a nabídkami, ale také s jejich ředitelskými a pedagogickými osobnostmi. Věříme, že se tak podaří zahájit dialog a vzájemné poznávání, které povede ke skutečně systémovému nastavení spolupráce českých škol s uměleckým zaměřením.

Konzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž

ZUŠ
Jaká je historie této významné vzdělávací instituce v Kroměříži a jaké jsou její perspektivy do dalších let? Nejen na to jsme se zeptali pana Mgr. Václava Křivánka, ředitele Konzervatoře P. J. Vejvanovského a pedagoga na základní umělecké škole.
Konzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž sídlí v idylickém městě plném kulturních památek, historických budov a atmosféra tohoto místa přímo vybízí k založení uměleckých škol. Jaká je vlastně historie vzniku třetí nejstarší konzervatoře v Čechách?
Škola původně vznikla v nedalekém Zlíně v roce 1949 jako Státní hudební škola, záhy však z prostorových důvodů přesídlila do Kroměříže, kde nalezla sídlo v budově piaristického, později františkánského kláštera z roku 1695. Historické prostředí, velmi vhodné vnitřní uspořádání místností, to vše bylo inspirujícím prvkem pro profesory a budoucí žáky. Škola měla