Vzpomínky slovem i obrazem

Vydáno:
Vzpomínky slovem i obrazem
Jitka
Krmíčková
Almanach k 50. výročí systému školního stravování (rok 2013)
U příležitosti oslav 50. výročí systému školního stravování byl vydán Almanach ke školnímu stravování, který představuje školní jídelny jako moderní, kreativní instituce, jejichž pracovníci - pokud je jim dána příležitost - jsou rovnocennými partnery jak škole, tak zřizovateli. Almanach je kromě jiného i vynikajícím průvodcem historií školního stravování. Některé školní jídelny zapátraly v archivech a poskytly neocenitelné a jedinečné dokumenty, které jsou dokladem nelehkých začátků školního stravování. Almanach vznikl bez jakékoli finanční podpory, jeho křest proběhl 17. 9. 2014 v reprezentativních prostorách Československého ústavu zahraničního. Kmotři (MUDr. Kateřina Cajthamlová a Mgr. Daniel Štěpán) uhradili výtisk a vazbu tří exemplářů, které byly předány ministrovi školství. MŠMT zbylé dva zaslalo ministrovi zdravotnictví a ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.
Kolektiv pracovnic školní jídelny Nové Město na Moravě: 1968
Tehdy to nebyla jídelna v pravém smyslu slova, ale nouzový stravovací prostor, nacházející se dole v chodbě školy - nynější dílny a šatna žáků. Zde se nejen připravovaly obědy, ale i stravovali žáci. Vařilo se zhruba pro 300 strávníků. Strava byla připravovaná ve ztížených pracovních podmínkách. Chyběly nejen prostory, ale i vybavení školní kuchyně a jídelny.
Ze sklepa se ručně nosil otop v koších - nebyl výtah do kuchyně.
Sporák (uhelný) byl jediným zdrojem energie!
Velmi obtížné bylo také zásobování potravinami, masem, ovocem.
Mléko i zelenina se podávalo z ulice přímo do okna kuchyně.
V dalším okně byl suchý sklad potravin; zboží se skládalo přímo oknem do skladu z aut.
Dvakrát i třikrát týdně dovážely kuchařky asi 100-150 kg masa na dvoukolovém vozíku přímo z obchodu na náměstí.
Základní škola a Mateřská škola, Ústí nad Labem, SNP 2306/6
Ze všech nejstarší že jsem, někdo to být musí,
než jídelníček připravím, co člověk při tom zkusí.
Stoly a tácy utírám, děti pozoruji,
jídlo, aby dojídaly - přísně kontroluji.
Marie Koutská, pomocná kuchařka
Už jsem ráno, ráníčko pejska vyvenčila
a v jídelně brambory do škrabky zas dala.
Nohy mé odpočaté kol jídelny běží,
s hrůzou vidím kolkolem, papíry zas leží.
Do koše jich naházím někdy celé svazky.
Takhle, soudružky, plníme i naše závazky.
Věra Lužická, pomocná kuchařka
Školní jídelna Holice, Nádražní ulice:
4. 9. 1986 Jednal Výbor lidové kontroly KNV v Hradci Králové
Zjištění v 85 jídelnách při základních a středních školách jsou nepříznivá - pouze v 23 případech bylo shledáno vše v pořádku. Nedostatky byly zjištěny prakticky ve všech oblastech - počínaje administrativní prací, např. vedením seznamu strávníků, vykazováním a odváděním peněz za úhradu stravy, přes porušování norem a receptur, až po přímé poškozování strávníků a vlastní obohacování. Prověrka na mnoha místech odhalila závady v sestavování jídelníčků, v respektování zásad zdravé výživy, ale i v dodržování stanovených porcí. Ojedinělé nebyly případy, kdy zatímco děti dostávaly porce pod normu, dospělým - tj. učitelům a školským pracovníkům - kuchařky porce „vylepšovaly“. Řada nepořádků v administrativě a v evidenci umožňuje neoprávněné manipulace s potravinami i získávání neoprávněného osobního prospěchu.
70 rokov školského stravovania na Slovensku (rok 2015)
Slovenská strana se Almanachem nechala inspirovat a vydala k 70. výročí školních jídelen (oslava tohoto výročí probíhala na společné československé konferenci v Praze) sborník: 70 rokov školského stravovania na Slovensku.
Magdaléna Latavajová, 61 rokov, Kanianka
Práca kuchárky bola vzhĺadom na fyzickú námahu a časovú náročnosť vnímaná nimi samotnými, ale i lokálnym spoločenstvom jako ťažká. Spočiatku ju vykonávali výlučne ženy, kdeže táto práca bola chápaná jako prirodzene ženská, nehodná muža. Okrem toho finančné ocenenie tejto práce bolo pre muža - živiteĺa rodiny nedostatečné.
Hocikto to nechcel robiť. To je jako banícka robota. Plat malý a robota veĺká.
Najmä v malých dedinských školských jedálňach boli kuchárky veĺakrát nielen jedinou silou a zároveň aj zásobovačom, upratovačkou či pestovateĺom plodin potrebných k vareniu.
Margita Šagátová, 85 rokov, Kanianka
Aj o piatej som vstávala, lebo na ósmu hodinu som mala raňajky pre 24 detí. V 66. roku to bolo.
Všetko som si musela sama kúpiť. Obehala som obchody na káre. Na celý týždeň som kúpila.
Musela som všetko umývať, obrusy, každý týždeň prať. Všetko som nosila domov a všetko čistila sama.
Zápis z prieskumu ONV v Trenčíne, 26. november 1958
Technické vybavenie je nepostačujúce, v mnohých prípadoch je nutné nosiť vodu i z väčších vzdialeností, čo značně sťažuje prácu zamestnancov. V najbližšom období ani nie je možné so zlepšením technického vybavenia počítať pre nedostatek finančných prostredkov, jako i pre nedostatek samotných výrobkov (chladničky, kotle, roboty, šporáky apod.).
Situácia v doterajších ŠJ je poväčšině neuspokojivá. Kapacita nepostačuje, vybavenie kuchýň je veĺmi zlé, zásobovanie najmä mäsom, vajcami a zeleninou je veĺmi kritické. Vedúci predajní odmietajú prednostne zásobovať školské jedálne, tvrdia, že zásobovanie je na úkor individuálnych spotrebiteĺov.
Eva Martinová, 70 rokov, Bojnice
Kde mlieko ostalo, ja som to nevylievala. Nikdy som ho nevyhodila, bolo mi to ĺúto, ako sa aj doma gazdovalo. Na druhý deň som robila tvaroh. Gazdovala som, jako sa gazdovalo doma.
Text vybrala RNDr. Jitka Krmíčková