Aplikace Windows (nejen) pro školy, 3. část

Vydáno: 6 minut čtení

Vítejte při čtení třetího dílu1 "minirecenzí" vybraných moderních aplikací pro systém Windows 10. V tomto seriálu vám představujeme vybrané aplikace, které můžete v naprosté většině využít zdarma ve svých školách pro zpestření a zefektivnění výuky. V tomto díle se věnujeme přírodovědným předmětům.

 

Aplikace Windows (nejen) pro školy
Ing.
Karel
Klatovský
manažer vzdělávacích programů, Microsoft
PŘÍRODOVĚDNÉ PŘEDMĚTY
Essential Anatomy 3
První může být jen jeden. Přesně tak se dá charakterizovat pozice této aplikace mezi všemi, které se ve Windows Store týkají anatomie lidského těla. Prohlédněte si kompletní model lidského těla ve 3D zobrazení, ve kterém najdete více než 4000 anatomických struktur od svalstva, nervové soustavy či cévní soustavy až po soustavu dýchací, stejně jako mnoho dalších. Pro zajímavá zobrazení si můžete vytvářet záložky, můžete vyhledávat potřebné informace či zkoušet své znalosti ve vestavěných kvízech a testech.
iCell
Představit si na základě statických obrázků, jak vypadá rostlinná či živočišná buňka nebo bakterie, bývá pro žáky poměrně složité. Proto se pro tyto účely využívají 3Dmodely. Aplikace iCell vám je přináší, a to pro všechny tři zmiňované objekty. Dozvíte se o jednotlivých částech buněk a zobrazený objekt můžete dle potřeby přibližovat nebo oddalovat.
DinoPedia
Pokud potřebujete svým žákům zábavnou formou představit jednotlivé dinosaury v přehledné podobě, tato dinoecyklopedie je určena právě vám. Kromě podrobného popisu v graficky čistém prostředí podporuje aplikace aktivní dlaždice v úvodní obrazovce systému Windows a umožňuje využít přichycení aplikace k levému nebo pravému okraji, abyste měli vždy přehledně k dispozici informace, které potřebujete.
My Incredible Body
My Incredible Body je jedna z nejlepších aplikací pro výuku biologie člověka, které ve Windows Store najdete. Je možné podívat se na téměř jakoukoliv část lidského těla (na kostru, svalstvo, trávicí systém, nervový systém) a následně si všechny části detailně prohlédnout na propracovaném 3D modelu. Další zajímavou funkcí je možnost proletět se v určité části lidského těla nebo si vše prohlédnout v krátkých výukových snímcích.
Corinth Micro Anatomy Augmented
Další aplikace od společnosti Corinth se primárně zaměřuje na poznání lidského těla. Zejména u mladších žáků je z hlediska poznání mnohem efektivnější, když si mohou některé věci vyzkoušet sami, případně sami prohlédnout. A právě to aplikace, kterou vám představujeme, umí. Po vytištění speciálního grafického kódu stačí papír s kódem přiložit na tělo žáka či učitele, zamířit tabletem a ihned se ukáže 3D model toho, co v sobě "skrýváte". Ať už se jedná o srdce, plíce, či další vnitřní orgány, vše je možné si detailně prohlédnout a přiblížit, a to s pozadím skutečného člověka, který stojí před kamerou. Výuka biologie s touto aplikací získává doslova nový rozměr.
Classroom B
Některé aplikace od společnosti Corinth byly představeny již v minulých dílech tohoto seriálu. Tato společnost nicméně rozhodně neusíná na vavřínech a vydává další a další aplikace, které vám umožňují vytvořit zábavnou a smysluplnou hodinu za využití tabletů i bez nich. Aplikace Classroom B vám nabízí 3D modely z různých oblastí lidského poznání - od biologie rostlin, člověka či geologie až po kulturní dědictví nebo technologie - a to vše na jednom místě. Veškeré modely jsou velice podrobně zpracovány včetně českých textových popisků, modely je možné otáčet, detailně je přibližovat či u nich zvýrazňovat jen určité části, což žákům dává nové možnosti poznání.
Anatomy Atlas
Anatomy Atlas nabízí ve formě aplikace obsah webové stránky
www.anatomic.us
. Naleznete zde možnost podívat se na jakoukoliv část lidského těla - svalovou soustavu, kostru, nervový systém apod. Obsah aplikace je v angličtině, ale vzhledem ke kvalitně provedeným ilustracím si své místo najde v nejedné české škole.
Know Your Body
Tato anglicky psaná aplikace vás provede představením jednotlivých částí lidského těla. U každé vybrané kategorie máte k dispozici příslušné podkategorie včetně popisků, obrázků a videa. Pokud tedy hledáte doplňkovou aplikaci například pro výuku biologie apod., zkuste právě tuto.
Corinth Micro Plant
Aplikace Corinth Micro Plant od českých vývojářů jako jedna z prvních ukázala, že je možné vytvořit na platformě Windows kvalitní vzdělávací aplikace. Máte v ní možnost podívat se na rostlinnou část přírody, a to ve formě pohledu na celý strom a jeho části i na jednotlivé rostlinné buňky. Zejména na dotykových zařízeních je pak přibližování a oddalování pomocí prstů velice efektní. V každé úrovni přiblížení je možné zvýraznit si jednotlivé části stromu, listu či buňky a především zobrazit si jejich 3D modely a podívat se na detailní grafické zpracování. Samozřejmostí jsou ale i textové popisky jednotlivých částí, což z této aplikace dělá opravdu mocný nástroj napomáhající pochopení dané látky.
Interaktivní prvouka
Interaktivní prvouka je česká aplikace, která vám pomůže naučit se (či vyučovat) dvě základní témata - orientaci v čase a poznávání přírody. Při výuce času se můžete naučit rozpoznávat čas na analogových hodinách včetně možnosti zadávání vlastního času a pohybu hodinových ručiček. Dále je zde možnost na základě interaktivních testů rozhodnout, do kterého ročního období nebo do které části dne patří. Druhou část potom představuje rozpoznávání přírody, v níž se můžete naučit rozpoznávat stromy a rostliny nebo živočichy.
1 První díl seriálu vyšel ve
Speciálu pro střední školy
č. 4/2016, s. 16, a druhý díl ve
Speciálu pro střední školy
č. 5/2016, s. 14.