Aplikace Windows (nejen) pro školy

Vydáno: 5 minut čtení

Vítejte při čtení prvního dílu „minirecenzí“ vybraných moderních aplikací pro systém Windows 10. V tomto seriálu vám představíme vybrané aplikace, které můžete v naprosté většině využít zdarma ve svých školách pro zpestření a zefektivnění výuky. Na úvod tohoto seriálu je ale potřeba si něco říci o novém typu aplikací ve Windows 10. Již systém Windows 8 dal totiž vzniknout novému typu aplikací, které se nazývají moderní a které můžete snadno stáhnout v katalogu aplikací Windows Store.

Katalog aplikací Windows Store je centrální místo pro prohlížení a instalaci těchto aplikací. Již není potřeba složitě na internetu vyhledávat stránku pro stažení a instalační soubor, nemusíte volit typ instalace, místo, kam se má instalace provést, apod. Stačí si ve Windows Store najít vybranou aplikaci, podívat se na obrázky, přečíst popis a případně i recenze ostatních uživatelů a pak jen kliknout na tlačítko Instalovat.
Do Windows Store se dostanete přes dlaždici Store v nabídce Start nebo na hlavním panelu. Po spuštění se vám zobrazí okno, ve kterém najdete doporučené aplikace. Všimněte si v pravém horním rohu pole pro vyhledávání aplikace. Pokud znáte její název, není nic snazšího, než ho sem vepsat. Pro stažení aplikací potřebujete účet Microsoft (s příchodem Windows 10 i účet Office 365), který je po rychlé registraci dostupný zcela zdarma. Výhodou je nejenom možnost přihlášení se do systému Windows 10 s tímto účtem, ale především kompletní synchronizace veškerého nastavení a případně právě i nainstalovaných aplikací.
Asi nejčastějším místem, které budou učitelé využívat, je kategorie Vzdělávání. Do ní se dostanete tak, že na hlavní stránce klepnete na položku Oblíbené aplikace a v levém sloupci vyberete kategorii Vzdělávání. V ní se pak nacházejí čtyři další podkategorie:
-
Oblíbené zdarma,
-
Oblíbené placené,
-
Nejlépe hodnocené,
-
Nové a populární.
Následně už záleží jen na vás, kolik času věnujete procházení aplikací, kategorií a vlastně celého katalogu aplikací Store. A protože už nyní je v něm přes 700 000 aplikací, připravili jsme pro vás tento časopisecký seriál, ve kterém vám vždy představíme několik zajímavých aplikací, které můžete využívat ve škole.
Protože jsou ale po instalaci systému Windows 8 (respektive Windows 8.1) již některé aplikace jeho součástí, podíváme se v prvním díle na ty vestavěné, které by bylo určitě škoda při výuce nevyužít.
MATEMATIKA
Visual Graph 3D
Matematické funkce nemusejí být na první pohled pro studenty záživné. Ale mnohdy jim stačí dát grafickou podobu ve 3D modelu a hned se s nimi pracuje zcela jinak. V této aplikaci tak můžete vizualizovat běžné i parametrické funkce, funkce načítat a ukládat či vytvářet snadné snímky obrazovek.
Calculator 2
Ve Windows 10 naleznete kalkulačku - jak tu klasickou, desktopovou, tak i novou, moderní a dotykovou. Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovala ani jedna nebo ani jejich kombinace, máte možnost využít tuto aplikaci, která kromě standardních matematických operací nabízí například i převodník 150 světových měnových jednotek, více než 50 vědeckých funkcí, 125 matematických a statistických konstant a více než 200 jednotek v rámci převodu.
Algebra Touch
Velice zajímavý způsob, jak přivést děti k matematice. V rámci zobrazených příkladů jsou k dispozici kromě vysvětlení postupu i příklady. Každý z objektů je hlavně v rámci příkladů možné vzít a přesunout jinam, tak aby došlo k vyřešení příkladu. A u příkladů, u kterých můžete na obou stranách rovnice vyrušit stejné hodnoty, nebo u zlomků, kde je můžete vykrátit, je prostě a jednoduše škrtnete.
GeoGebra
GeoGebra je mezi učiteli matematiky jednou z nejznámějších a nejrozšířenějších aplikací, které umožňují kreslit nespočet geometrických tvarů, vykreslovat grafy funkcí, provádět výpočty derivací, integrálů či běžných rovnic a mnoho dalšího. A podobně jako v předchozím případě není její desktopová verze pro dotykové ovládání zcela vhodná, proto vznikla tato dotyku uzpůsobená varianta.
Matematické příklady
Každý učitel má jiné způsoby výuky a jiné procvičovací metody. Pro některé z nich nehraje roli, jak je aplikace graficky zpracována, a už vůbec ne u aplikace pro procvičování matematických příkladů. Pokud jste jedním z nich, pak je tato aplikace určena pro vás. Po jejím spuštění zde najdete pouze zadání matematického příkladu a v dolní části pole pro zadání výsledku. Po zadání správného výsledku se zobrazí další příklad, takže je možné procvičovat matematiku tak dlouho, jak si jen budete přát. Pokud ale patříte do druhé skupiny učitelů (nejen) matematiky, kteří mají rádi pěkně graficky zpracované aplikace, tak jsou pro vás určeny následující aplikace.
iMath
Velice pěkně graficky i pedagogicky zpracovaná aplikace pro výuku matematiky, která zábavnou formou a různými metodami cvičení a výuky umožní procvičovat mnoho typů matematických operací. Jako formu procvičování můžete zvolit cokoliv od klasického počítání přes matematické sudoku, početní karty až po matematické závody aut. Výhodou je možnost kombinace různých typů otázek, jejich obtížnosti či látky společně s formou procvičování do výsledného testovacího modulu. Doporučuji.