Aplikace Windows (nejen) pro školy

Vydáno: 5 minut čtení

Vítejte při čtení druhého dílu „minirecenzí“ vybraných moderních aplikací pro systém Windows 10. V tomto seriálu vám představujeme vybrané aplikace, které můžete v naprosté většině využít zdarma ve svých školách pro zpestření a zefektivnění výuky. V tomto dílu se věnujeme chemii a fyzice.

 

Aplikace Windows (nejen) pro školy
Ing.
Karel
Klatovský,
manažer vzdělávacích programů, Microsoft
CHEMIE
Periodická tabulka Asparion
Jedna z několika desítek periodických tabulek v katalogu aplikací Windows Store, která se od ostatních liší zejména přehledným grafickým zpracováním či množstvím poskytnutých informací. Po klepnutí na jakýkoliv prvek se zobrazí v horní části základní informace, doplněné v pravé horní části o grafické piktogramy znázorňující další jeho vlastnosti. Pokud by vám to i tak bylo málo, je možné klepnout na tlačítko „Více“, kde se zobrazí všechny známé informace o daném prvku - od jeho objevitele přes bod tání až po tepelnou vodivost. Dostupné jsou opravdu desítky vlastností. Po klepnutí pravým tlačítkem myši nebo pohybem prstu od okraje obrazovky se zobrazí další možnosti, jako jsou změna jednotek teploty, možnost přiblížení nebo oddálení pohledu na tabulku a změna zobrazení z klasického tabulkového rozložení. Podobně jako u ostatních aplikací v tomto i dalším článku platí, že při výuce není zapotřebí mít nutně tabletovou třídu, protože všechny tyto aplikace se dají využít i na interaktivní tabuli či alespoň jako elektronický doplněk klasické výuky.
FYZIKA
Tour the Universe
Asi ještě chvíli potrvá, než se budeme moci osobně vydat na toulky vesmírem. A tak alespoň zkuste tuto aplikaci, která vám o planetách prozradí o mnoho více než běžné učebnice. Získáte podrobné informace, detailní fotografie a především zajímavá videa a animace o jednotlivých událostech vztahujících se k dané planetě.
SkyORB
Ponořte se do hvězdného světa díky aplikaci SkyOrb. Čeká na vás 3D mapa hvězd, 3D planetárium a mnoho dalšího. Zajímavou vlastností aplikace je funkce, kdy se vám po namíření tabletu na oblohu zobrazí, na jakou hvězdu se právě díváte. V aplikaci je možné snadno vytvářet screenshoty (snímky obrazovky) nebo si zobrazit mapu bez jakýchkoliv rušivých ovládacích prvků.
Decibel Meter
To, že po vánočních svátcích je ve třídách hluk o něco vyšší než obvykle, je asi jasné. Proč nedat žákům najevo, jak hlasití jsou a naopak jak potichu by měli být, aby výuka byla efektivní. Vždyť není nic snadnějšího než otočit tablet s touto aktivní aplikací směrem na třídu. Tutéž aplikaci můžete následně využít například při výuce fyziky. Dvě mouchy jednou „appkou“.
AC Physics: Balanced and Unbalanced Forces
3D Builder
Díky stále nižším cenám 3D tiskáren se tato zařízení dostávají i mezi běžné uživatele a do škol. Pokud přemýšlíte, v jakém programu začít, již nehledejte. 3D Builder je přesně to, co potřebujete. Obsahuje stovky předpřipravených objektů a podporuje i scanování 3D objektů za pomoci senzoru Kinect. Zejména v předvánočním období se bude hodit kompletní kolekce pro oblíbené mašinky a kolejnice. Vždyť nejlepší dárek je ten vlastnoručně vytvoř... vymodelovaný.
Physics: Series and Parallel Circuits
Nebavilo vás ve škole skládání obvodů za pomoci nefunkčních a několik desítek let starých stavebnic? S touto aplikací je vše nové. Vytvořte si své vlastní paralelní a sériové obvody. Vše, co se naučíte, si můžete ihned procvičit a vyzkoušet, a to jak formou sestrojení obvodů, tak nakonec i formou kvízů. 3, 2, 1... Svítí!
Back in Time
Jedna z největších (téměř 1 GB), ale také graficky nejpůsobivějších a celkově nejpropracovanějších vzdělávacích aplikací ve Windows Store. Jak již z názvu vyplývá, je možné se podívat na historii a vývoj vesmíru, Země, života na Zemi a lidstva.

Corinth Micro Engines Augmented
Pochopitelně, že existují školy a obory, které nejsou zaměřeny na biologii, a nemohou tak plně využít předchozí aplikaci. Ale i pro ně má Corinth ve Windows Store zajímavou nabídku a tou je právě tato aplikace. Po vytištění speciálního kódu vám umožní zobrazit si různé 3D modely před vašima očima na vašem stole. Můžete se tak sami podívat, jak funguje čtyřtaktní motor nebo parní stroj.

Převody jednotek
Jedná se o další aplikaci, která má ve školách velké využití, a to jak na tabletech, tak na dotykových tabulích. Navíc podobně jako předchozí OneNote se umí i ona snadno přizpůsobit režimu více aplikací na jedné obrazovce, a tak můžete bez problémů pracovat na nějakém projektu a zároveň mít snadno a rychle k dispozici tento převaděč jednotek. Již žádné zdlouhavé listování v papírových fyzikálních tabulkách.
Corinth Micro Engines
Vývojáři Corinthu neusnuli na vavřínech po úspěchu první aplikace a připravili pro školství mnoho dalších zajímavých aplikací. Pravým opakem (alespoň tematicky) předchozí aplikace je Micro Engines, ve které se můžete podívat na jednotlivé části motoru a pochopit princip jeho fungování. Začít můžete i u těch nejstarších - na parní pohon. U vybraných typů motorů si můžete zobrazovat jejich 3D modely, animovat jejich práci, aktivovat grafické zvýraznění jednotlivých částí a pochopitelně se o těchto částech dočíst i podrobné informace. Mimo to je možné podívat se na skladbu motorů, měnit rychlost jejich práce v rámci animace a mnoho dalšího.