"Rodinné stravování" v dětských domovech

Vydáno:

Cílem článku je stručně shrnout, které právní předpisy se výslovně vztahují na "rodinné stravování" v dětských domovech, a vymezit "rodinné stravování" ve vztahu k základním hygienickým požadavkům1).

 

"Rodinné stravování" v dětských domovech
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
specialistka na školskou problematiku
Charakteristika "rodinného stravování" v dětských domovech
Připomeňme, že dle § 2 odst. 7 a § 20 odst. 1 písm. a) zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je dětem umístěným do dětského domova poskytováno tzv. plné přímé zaopatření. Jednou z forem plného přímého zaopatření je "stravování".
Dle právního názoru autorky článku je v případě stravování dětí umístěných do dětského domova nutné vycházet ze speciální právní úpravy, tj. ze zákona č. 109/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 109/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů, nestanoví, že se uvedené "stavování" musí uskutečňovat jako "školní stravování"2). Podle § 2 odst. 2 vyhlášky č. 438/2006 Sb., kterou se upravují podrobnosti výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy ve školských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů, v dětském domově mohou zaměstnanci zajišťovat stravování za pomoci dětí obdobně jako v rodině, zejména snídaně, svačiny, celodenní stravování o víkendech, v době svátků apod., s tím, že současně mohou provádět nákup potravin, a to v rozsahu stanoveném zvláštním právním předpisem.
"Rodinné stravování" v dětském domově a pravidla vztahující se na zajištění stravování
Stravování v dětských domovech "obdobně jako v rodině" se tak stává zvláštním výsledkem průniku dvou faktorů:
1)
jedná se o stravování, při kterém fakticky existují určitá rizika spojená se zpracováním potravin a konzumací jídel, současně však
2)
se realizuje výchovně vzdělávací činnost dětského domova, pomocí které se děti v dětském domově připravují na budoucí samostatný život tak, jak standardně probíhá v rodině.
Jaké charakteristiky v důsledku uvedeného průniku stravování "obdobně jako v rodině" získává? Jaké odsud vyplývají důsledky ve vztahu k rozsahu stravování (počet poskytovaných jídel) a výživovým normám, k provozním a hygienickým pravidlům při přípravě a konzumaci jídla?
Rozsah stravování a výživové normy školního stravování
Jednoznačná "spojnice" stravování dětí v dětském domově "obdobně jako v rodině" a školního stravování je vymezena ve vztahu k rozsahu stravování. Ustanovení § 2 odst. 2 vyhlášky č. 438/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, výslovně odkazuje na zvláštní právní předpis, kterým je vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů. To znamená, že v závislosti na době, po kterou se mají děti v dětském domově stravovat ve formě "rodinného stravování, se toto stravování poskytuje v rozsahu - snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře, druhá večeře.
Ve vztahu k výživovým normám není zakotven podobný jasný vztah "rodinného stravování" a školního stravování. Ve vyhlášce č. 438/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se nepředepisuje, aby se při "rodinném stravování" povinně dodržovaly výživové normy vymezené vyhláškou č. 107/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů. To znamená, že v rámci "rodinného stravování" žádný právní předpis nepředepisuje, aby byl dodržován tzv. spotřební koš. Lze však jedině doporučit, aby v tomto ohledu spolupracovalo zařízení školního stravování a pedagogičtí pracovníci dětského domova. Výsledkem této spolupráce by měla být
vhodná kombinace jídelníčku zařízení školního stravování
(např. od pondělí do pátku) a jídelníčku "rodinného stravování", a to i z pohledu pestré a výživově vyvážené stravy. Z úhlu pohledu výchovně vzdělávací činnosti dětského domova je jistě vhodné do uvedeného plánování a kombinování zapojit přímo děti umístěné do dětského domova, které se "rodinně" stravují.
Hygienická pravidla
Vzhledem k tomu, že "rodinné stravování" v dětském domově nelze podřadit pod kategorii "stravovací služba", "provozovatel potravinářského podniku", "společné stavování", nelze tvrdit, že se na toto stravování výslovně vztahují pravidla vymezená mimo jiné následujícími právními předpisy:
-
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002/ES, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin,
-
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 852/2004/ES o hygieně potravin,
-
zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
-
vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů.
Nejvýrazněji se uvedený fakt projevuje v tom, že na "rodinné stravování" se nevztahují speciální požadavky na stanovování kritických kontrolních bodů při skladování, přípravě a uvádění pokrmů do oběhu. Přesto lze doporučit, aby při "rodinném stravování" byla jak pedagogickými pracovníky, tak dětmi dodržována základní pravidla vymezující základní hygienické požadavky spojené se skladováním potravin a pokrmů, manipulací s potravinami a pokrmy a konzumací pokrmů. Z uvedených pravidel je možné uvést:
-
při nákupu vybírat pouze nezávadné potraviny,
-
důsledně si mýt ruce a udržovat zařízení kuchyně v čistotě,
-
zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami,
-
zpracovávat potraviny a uchovávat potraviny a pokrmy při bezpečných teplotách,
-
jíst připravené pokrmy ihned po uvaření.
Lze také doporučit, aby pedagogickým pracovníkům, kteří se podílejí na "rodinném stravování", byl vystaven zdravotní průkaz. Je také vhodné, aby i v případě "rodinného stravování" dětský domov spolupracoval s krajskou hygienickou stanicí a její doporučení při organizaci "rodinného stravování" respektoval.
Závěrem
"Rodinné stravování" v dětském domově se má blížit standardnímu stravování v rodině, a proto (stejně jako běžné stravování v rodině) není výslovně podrobně regulováno právními předpisy upravujícími stravovací služby. Faktická rizika spojená se zpracováním potravin samozřejmě existují i při "rodinném stravování" (stejně jako v rodině). Proto lze jedině podpořit a doporučit postup dětských domovů, který spočívá v konzultacích konkrétních podmínek "rodinného stravování" s krajskými hygienickými stanicemi a respektování základních hygienických požadavků vyvozených z právních předpisů.
1 Cílem článku je stručně shrnout, které právní předpisy se výslovně vztahují na "rodinné stravování" v dětských domovech, a vymezit "rodinné stravování" ve vztahu k základním hygienickým požadavkům.
2 Dle § 122 odst. 2 školského zákona je "školní stravování" formou "hmotného zabezpečení".

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost