Vyjádření k preventivnímu projektu Revolution Train

Vydáno: 4 minuty čtení

Protidrogový vlak „Revolution Train“ je program primární prevence, který se v českých zemích objevuje už celou řadu let. A po celou dobu své existence vzbuzuje značnou kontroverzi.

Vyjádření k preventivnímu projektu Revolution Train
Mgr.
Jan
Žufníček
vedoucí pracoviště Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence
Odbornou veřejností je většinově odmítán jako projekt nesystematický, vycházející z dávno překonaných poznatkůo účinnosti podobných programů, manipulativní a především značně drahý. Již v roce 2007 vydaly společné prohlášení významné instituce zabývající se prevencí rizikového chování (Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, A.N.O. – Asociace nestátní organizací, Institut pedagogicko-psychologického poradenství ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti a redakce časopisu Prevence), ve kterém mimo jiné uvádějí:
„Projekt ‚Revolution Train‘ je koncepčně v rozporu s většinou doporučení, která jsou k primární prevenci užívání návykových látek formulována nejnovějšími manuály a učebními texty, na jejichž vývoji a přípravě se finančně podílí také Evropská komise a přední evropská pracoviště. … Evropský trend v primární prevenci již několik let jednoznačně upouští od podobně koncipovaných programů jako je ‚Revolution Train‘ a přiklání se ke komplexně pojatým, systematickým a dlouhodobým programům založeným na tréninku sociálních kompetencí
a dovedností, zvyšování znalostí a podpůrných růstových interaktivních programech zabezpečovaných speciálně vzdělanými
a připravovanými pracovníky s pedagogickým a psychologickým vzděláním.“
Pravdou je, že realizátoři se v průběhu let snažili na některé z výtek odborné veřejnosti reagovat. V současné době autoři projektu opakovaně upozorňují, že vlastní 90minutová prohlídka vlaku je doplněna o návazný program „To je zákon, kámo!“, pro který je k dispozici sto vyškolených lektorů z řad policie. Jak uvádějí internetové stránky projektu: „To je zákon, kámo!… zajišťuje komplexnost primárně preventivního konceptu Protidrogového vlaku.“ Komplexností je aleu preventivních programů míněno především to, že ovlivňují znalosti, dovednosti a
kompetence
jedinců, pro které jsou určeny. Rozšíření prohlídky o právní aspekt problematiky v rozsahu několika hodin tento požadavek nenaplňuje.
Podobně je tomu u i u dotazníkového šetření. Výstupy, které jsou k dispozici, vypovídají o názoru zúčastněných, tedy učitelů a žáků, na to, zda měl program vliv na budoucí užívání návykových látek. Když pomineme sugestivnost programu (někteří to mohou nazývat manipulací), lze tyto výstupy považovat maximálně za pre-test studie, která však nutně musí pokračovat s ohledem na veškerá pravidla testování, aby mohla být použita jako argument pro účinnost programu Revolution Train.
Na území hl. města Prahy v současné době působí celá řada organizací, které poskytují programy primární prevence v souladu se Standardy odborné způsobilosti poskytovatelů programů školské primární prevence rizikového chování. Revolution Train takovým programem není. Není tedy možné dohledat dokumentaci k programu (zájemci jsou odkazováni na webové stránky www.revolutiontrain.cz), východiska, metody práce ani dlouhodobé zhodnocení efektivity.
Návštěva vlaku je jistě pro mnohé atraktivní, prezentace využívá moderní technologie, je dramatická a dlouhá tak akorát, aby nezačala nudit. Obsah programu je však z preventivního hlediska jednoznačně zastaralý. Stejně tak jako beseda s bývalým uživatelem drog je i ukazování „feťáckého doupěte“, poutání dětí ve vyšetřovací cele, návštěva baru nebo místa činu minimálně efektivní.
Celá aktivita je neustále v procesu a reaguje na výtky odborné veřejnosti. To je jistě v pořádku, programy se vyvíjejí. V tomto případě se však jedná o program, jehož koncept byl již dávno překonán, navíc je extrémně finančně náročný. Financováním takového programu se veřejný prostor připravuje o peníze, které by mohl vložit do programů, které skutečně mohou dokladovat svou dlouhodobou účinnost. Revolution Train je přes svou okázalost jednoznačně krokem zpět v prevenci závislostního chování.